Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle iletişim gitgide dijital hale gelmeye başladı. Bu durumun doğal sonucu olarak eşler günlük hayatta sürekli olarak Whatsapp uygulaması üzerinden mesaj yazmak suretiyle iletişim kuruyor. Dolayısıyla boşanma davalarında taraflar arasındaki iddiaların ispatlanabilmesi için sıklıkla Whatsapp mesajlarının hukuki delil olarak kullanılıp kullanılamayacağı gündeme gelmekte. Peki bu mesajlar mahkemeye delil olarak sunulursa mahkemenin kararına doğrudan etki edebilir mi
Öncelikle Whatsapp mesajlarının boşanma davalarında önemli bir delil niteliğini taşıdığını ifade edebiliriz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus mahkemeye delil olarak sunulacak Whatsapp mesajlarının hukuka uygun olarak elde edilmiş olup olmadığıdır. Yani Whatsapp mesaj kayıtlarının yasal olarak elde edilmiş olması gerekmektedir. Hukuka uygun olarak elde edilen whatsapp mesajlarına neler örnek verebiliriz? İlk olarak alıcısı ve göndericisi olduğunuz whatsapp mesaj kayıtları delil olarak kullanılabilir. Başka bir deyişle tarafı olduğunuz konuşmadaki mesaj kayıtlarını mahkemeye delil olarak sunabilirsiniz.
Yine eşler arasında ortak kullanımda olan telefon, bilgisayar ve tablet gibi elektronik cihazların şifresi veya ekran kilidi olmadan açık şekilde kullanılması durumunda bu aletlerden elde edilen veriler delil olarak kullanılabilmektedir. Burada önem arz eden diğer bir husus whatsapp mesaj kayıtlarının orijinal ve değiştirilmemiş olmasıdır. Nitekim mahkemeye sunulan whatsapp mesaj kayıtları hâkimin kararı ile incelenmek üzere bilirkişiye gönderilecek; bilirkişi de mesajların orijinal olup olmadığı ve dava konusu olay açısından ispat değeri taşıyıp taşımadığına ilişkin rapor düzenleyecektir. Mahkemeler yasal olarak bilirkişi raporları ile bağlı olmasalar da genellikle bu bilirkişi raporlarına göre karar verildiğinden bu raporlar büyük önem taşımaktadır.
Hukuka uygun delil kavramının bir de cezai boyutu vardır. Türk Ceza Kanunu’nda özel hayatın gizliliğini ihlal eden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verileceği öngörülmüştür. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılmaktadır. Kanunumuzda kişisel verilerin hukuka aykırı olarak edilmesi suçunun işlenmesi halinde ise bu suçu işleyen kimseye karşı bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası düzenlenmiştir. Dolayısıyla davalarda mesaj kayıtlarını delil olarak sunmak isteyen kimse, bu mesaj kayıtlarının hukuka uygun bir şekilde elde edildiğini ispat etmelidir. Aksi takdirde ceza davası ile karşı karşıya kalınmaktadır.
Peki hangi durumlarda mesaj kayıtları hukuka aykırı delil niteliğindedir?
- Hukuka aykırı olarak elde edilen delillere şu örnekleri verebiliriz;
- Eşin telefonuna gizlice girmek suretiyle konuşma kayıtlarını ele geçirmek,
- Casus programlar yüklemek suretiyle yazışmaları ele geçirmek,
- Telefonu çalmak veya gasp etmek suretiyle konuşmaları ele geçirmek,
- Yazışmaların tarafı olmadığınız halde diğer üçüncü kişilerden yazışma kayıtlarını ele geçirmek.
Hukuka aykırı bir şekilde mesaj kayıtlarınız ele geçirildi, tazminat talep edebilir misiniz?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere mesajların hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi halinde ceza yaptırımları yanısıra, ilgili kişinin gizlilik ihlali nedeniyle somut olaya göre maddi/manevi tazminat talep etme hakkı da bulunmaktadır.
Sonuç olarak hukuka uygun olarak elde edilen Whatsapp mesajlarının hukuk sistemimizde delil olarak kabul edildiğini söyleyebiliriz. Ancak hak kaybına uğramamak ve kesin bilgi almak adına bir avukattan hukuki tavsiye almak önemlidir. Bir sonraki yazıda da sosyal medya paylaşımlarının boşanma davalarına etkisini inceleyeceğiz.