63 yıl önce 10 Ocak’ta gazetecilerin durumlarını iyileştiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile ilan edilen Çalışan Gazeteciler Bayramı, 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra gazetecilerin bazı haklarının geri alınması ile birlikte “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi. Bu, günün tarihçesiydi. Bir de sayılar var. Her haberde, her mesajda, her yazıda göreceğiniz; Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin sayısı. Bunlara zaten sıklıkla rastlayacaksınız. Gelin gerçekçi olalım; bu gün artık ne yazık ki sadece her yıl 10 Ocak günü geldiğinde siyasilerin gösterişli cümlelerle yazdıkları mesajlarda kalan bir günden ibaret.
***
Her gün gece gündüz demeden, çoğunlukla ailesine sevdiklerine ya da kendine ayıracağı zamandan feragat ederek, mesai kavramı gözetmeksizin doğru bilgiyi aktarabilmek uğruna haber peşinde koşan, halkın menfaatinin korunmasını ilke edinen gazetecilik mesleği bugün pek çok zorlukla mücadele ediyor. Haydi gelin ilk aklımıza gelenlerle, hemen her gün karşılaştıklarımız ile başlayalım. Sansür, basın özgürlüğü ihlalleri, gazetecilere yönelik baskılar, tehditler ve belki de en önemlilerinden fakat en göz ardı edilen madde iş güvencesi eksikliği. Bu zorluklar gazetecilerin, doğru, dürüst ve ilkeli habercilik adına haber yapma özgürlüklerini ellerinden alıyor.
***
Düşünsenize bu ülkede yazdıklarınız ve düşündükleriniz için sorgusuz sualsiz sadece birilerinin tekerine çomak soktuğunuz için ya da söylemleriniz birinin hoşuna gitmedi diye yıllarca hapishanede yatabilen bir meslek grubundan bahsediyoruz. Nasıl yazıp konuşabilirsiniz? Ya tüm bunları göze almanız gerekiyor ya da herkesin hoşuna gidecek genel geçer konular üzerinde pembe rüyalar görmeniz…
İş güvencesi eksikliği konusu hakkında başlı başına bir yazı yazılabilir. Bugüne kadar haber peşinde koşarken canından olan, sakat kalan kaç gazeteci var? Hakları ne kadar güvence altında? İş güvenlikleri için herhangi bir önlem alınıyor mu? Bu konularda yapılan çalışmalar var mı? Ben bilmiyorum. Varsa ve bilmiyorsam bu da benim ayıbım olsun, öğrenmeyi çok isterim. Ama yoksa da meslek örgütlerinin bir an önce bu konularda adım atmasını isterim.
***
Son olarak ülkemizin dışında, savaşın ortasında mesleğini yapmaya çalışan, oradaki katliamı dünyaya biraz olsun anlatabilmek adına mücadele eden gazeteciler… Kayıtlara göre 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 112 gazeteci hayatını kaybetti. Dünyada ve ülkemizde yaşananların gölgesinde görevini yapmaya çalışan ve görevini yaparken hayatını kaybeden tüm gazetecilerin günü kutlu olsun!