Rojda DOLGUN/ Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), ihracatta istikrarlı büyüme hedefi doğrultusunda 2026 yılı için 1,5 milyar dolar, 2030 yılı için ise 2 milyar doların üzerinde ihracat hedefi belirledi. EMİB, 2025 yılı ihracat performansını ve 2026 hedeflerini düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.
Toplantıda konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, maden sektörünün 2025 yılında 6,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bunun 2024 yılına göre yüzde 3’lük artış anlamına geldiğini açıkladı. Söz konusu ihracatın yaklaşık 2 milyar dolarlık bölümünün doğal taş kaleminden geldiğini belirten Alimoğlu, sektörün diğer alanlara sağladığı katkıyla Türk ekonomisine 60 milyar dolarlık katma değer oluşturduğunu vurguladı.
Yabancı uyruklu işçi gerçeği gündeme geldi
Madencilik sektöründe istihdama dair çarpıcı bir tablo ortaya çıktı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Afyonkarahisar’da katıldığı bir toplantıda mermer sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede çalışan 25 işçinin 20’sinin yabancı uyruklu olduğunun ifade edildiğini belirterek, ekonomik koşulların sektörde yerli istihdamı ciddi biçimde zorladığını söyledi.
Alimoğlu “Geçtiğimiz günlerde Afyon’da katıldığım bir toplantıda mermer sektöründeki birinden itiraf geldi. Yirmi beş işçi çalıştırdığını ve bunların yirmisinin yabancı uyruklu olduğunu aktardı. 2025 yılı ekonomik koşulların tüm dünyada zor olduğu bir yıldı. Kapanan çok fabrika var. Bunlar sektörün gerçeği” dedi.
60 milyar dolarlık katma değer
Alimoğlu şu değerlendirmelerde bulundu:
Maden sektörümüz, 2025 yılında 6,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek, 2024 yılına göre %3'lük bir artış kaydetti. Bu rakamın yaklaşık üçte biri, yani 2 milyar dolarlık kısmı doğal taş ihracatından geldi. Madencilik sektörümüz diğer sektörlere sağladığı destekle 60 milyar dolarlık bir katma değeri Türk ekonomisine kazandırıyor. Birliğimizin 2025 yılı ihracatı %6'lık bir artışla 1,38 milyar dolara ulaştı. Bu başarımızda en büyük payı %9’luk artışla 704 milyon dolardan 771 milyon dolara çıkan doğal taş oluştururken, kıymetli metal cevherleri ve feldspat bu kalemi takip etti.
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi Çin, ABD ve İspanya, birliğimizin en çok ihracat yaptığı ilk üç ülke oldu. Çin'e ihracatımız %12, ABD'ye %7 artarken, İspanya'ya %3'lük bir düşüş yaşandı.
Doğal taş ihracatımızda ise ABD, Çin ve Fransa ilk üç sırada yer aldı.
ABD’ye ihracatımız %8 artarak 217 milyon dolardan 235 milyon dolara,
Çin’e ihracatımız %29 artarak 80 milyon dolardan 103 milyon dolara,
Fransa’ya olan ihracatımız %7 artarak 43 milyon dolardan 46 milyon dolara yükseldi.
İhracat rakamlarımızdaki küçük artışa rağmen, sektörümüzün önündeki iki önemli engeli de sizlerle paylaşmak isterim: "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar" kapsamında, merkezi farklı bir ilde olan ocak veya üretim tesisleri için Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenememesi, üretim kapasitemizi ve istihdamımızı olumsuz etkiliyor. Maden sektörüne yönelik olumsuz algı, yatırım iştahını ve sosyal kabulü zayıflatmaktadır. Bu nedenle, sektörümüzün doğru bilgilerle tanıtılması ve imajının güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
“Ekonomik koşulların tüm dünyada zorlayıcı olduğu bir yıldı”
Ekonomik koşulların zorlayıcı olduğunun altını çizen Alimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ekonomik koşulların tüm dünyada zorlayıcı olduğu 2025 yılında sektörümüzü güçlendirmek adına yoğun çalışmalar yürüttük. Las Vegas/Los Angeles, Londra, Kenya ve Meksika'ya başarılı ticaret heyetleri düzenledik. Xiamen Uluslararası Doğal Taş Fuarı'na Milli Katılım organizasyonumuzu gerçekleştirdik.
Dünyanın önemli doğal taş fuarlarından Marble İzmir'de üyelerimizle bir araya gelerek yeni iş bağlantılarına zemin hazırladık. Güney Kore, Azerbaycan, Hindistan, Suudi Arabistan ve Fransa'dan önemli alıcıları ağırladık.
Afyonkarahisar'da ilk kez düzenlenen Afyon Blok Mermer Fuarı'nda info standımızla yerimizi aldık. Amorf Doğal Taş Proje Tasarım Yarışması Gala Gecesi'ni Denizli Laodikya Antik Kenti'nde düzenledik.2025 yılında Doğal Taş Sektöründe Sürdürülebilirlik Odaklı Ur-Ge Projesini başlattık. 2026 yılında da sektörümüzü daha ileriye taşımak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde İngiltere'deki Surfıss Dizayn Şovu'na info-stant ile katılacağız.
Bu arada, sektörümüzün en önemli fuarlarından biri olan Xiamen Fuarına Türkiye milli katılım organizasyonumuz için hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor. Fuarın
2025 yılındaki başarısı en önemli motivasyon kaynağımız oldu. Giderek uluslararası niteliği artan Xiamen Fuarı ile Avustralya, Singapur ve Vietnam başta olmak üzere tüm Asya-Pasifik ülkelerinden ithalatçılarla ihracatçılarımızı bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Brezilya, Romanya, Sırbistan, Avustralya ve Kazakistan'a yönelik heyet düzenleme hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”
Adaylığını duyurdu
Adaylığını duyuran Alimoğlu şu ifadeleri kullandı:
“2026 yılında Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması'nı 6.kez gerçekleştireceğiz. 2026 yılı ihracatçı birliklerinde seçimli genel kurul yılı. 5910 sayılı TİM ve İhracatçı Birlikleri Kanunu gereği başkanlık süresi 2 dönem ya da 8 yıl ile sınırlandırılmış durumda. 2022 yılında Ege Maden İhracatçıları Birliği üyelerimizin teveccühüyle Başkan seçilmiştim.
Görev süremizde pandeminin etkilerinin hissedildiği, Türkiye’de dezenflasyon politikalarının uygulandığı, döviz kurlarındaki artışın enflasyon rakamlarının gerisinde kaldığı ve rekabetçilikte zorlanılan bir dönem yaşandı. Buna karşın 2021 yılında 1 milyar 80 milyon dolar olarak devraldığımız ihracat rakamını 1 milyar 380 milyon dolara çıkarmayı başardık.
Önümüzdeki 4 yıl için Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanlığı'na bir dönem daha aday olduğumu belirtmek isterim. Üyelerimiz bu ulvi göreve şahsımı ve Yönetim Kurulumuzu tekrar seçtikleri takdirde sektörümüzün sorunlarının çözümü için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
2026 yılı için 1,5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğimiz ihracatımızın 2030 yılında görevi devrederken 2 milyar doları aşmasını hedefliyoruz. 2026 yılında da sektörümüzün doğru bilgilerle tanıtılması ve imajının güçlendirilmesi için çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek.
Yasal düzenlemelerin sektörümüzün önünü açacak şekilde değiştirilmesi için her fırsatta ve her platformda sektörün tüm paydaşlarıyla ve kamu temsilcileriyle diyalogumuzu artırarak devam ettireceğiz. Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak, Türk Doğaltaşını tanıtmak ve her bir üyemizin küresel pazarlarda daha görünür ve güçlü olması için dünyanın her yerinde olmaya ve çalışmaya devam edeceğiz.”





