Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’nin yeni gümrük vergileri kararlarına yönelik Türkiye’nin diplomatik çözüm arayışında olduğunu belirterek, bu kapsamda bir çalışma grubu oluşturulduğunu duyurdu. Bolat, Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda, alınan kararların ürün ve sektör bazında etkilerinin analiz edileceğini ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı yeni tarife kararlarının küresel ticaret üzerindeki etkilerine dikkat çeken Bolat, “Teyakkuzda olacağız, ancak panik yapmadan hazırlıklı bir şekilde hareket edeceğiz” dedi.
"İki tarafın faydasına olacak müzakereler istiyoruz"
Bakan Bolat, ABD ile yapılacak görüşmelerin önemine vurgu yaparak, “Amacımız iki tarafın da faydasına olacak şekilde müzakereleri canlı tutmak. Yeni değişen kararlara göre ürün ve sektör bazında etki analizleri yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Çalışma grubunun diğer bakanlıklardan da katılımcılarla genişletildiğini belirten Bolat, bu sürecin Türkiye’nin dış ticaret politikalarına etkilerini minimize etmeyi hedeflediklerini söyledi.
Küresel piyasalarda gerginlik
Bolat, ABD’nin 2 Nisan’da ilan ettiği genel gümrük vergisi artışlarının küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açtığını belirtti. Özellikle petrol ve emtia fiyatlarında ciddi düşüşler yaşandığını ifade eden Bolat, Çin ve diğer bazı ülkelerin bu kararlara karşı misilleme açıklamaları yaptığını hatırlattı.
“Çok hareketli bir dönemden geçiyoruz” diyen Bolat, bu süreçte Türkiye’nin ticaret diplomasisiyle etkin bir rol oynaması gerektiğini vurguladı.
Ankara’da kritik toplantı
Bakan Bolat’ın açıklamalarına göre, Ankara’da düzenlenen toplantıda ABD’nin yeni dış ticaret politikalarının Türkiye üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde ele alındı. Çalışma grubunun odaklandığı başlıklar arasında:
-
ABD ile ikili ticaret ilişkilerinin analizi
-
Yeni gümrük vergilerinin Türk ürünlerine etkisi
-
Diğer pazarlardaki çok taraflı ticaret dinamikleri
bulunuyor. Bu çalışmaların sonuçlarının önümüzdeki dönemde yapılacak resmi müzakerelere rehberlik etmesi bekleniyor.