Haziran ayını da yolcu ediyoruz; sıcağın, bunalmanın sıkıntılı halleriyle!

Ne çok edebiyat, sanat, kültür, bilim insanını da yolcu etmişiz öte yakalara, Haziran’da... Adlarını, şiirlerini, yazılarını, öykülerini, romanlarını, resimlerini, yontularını, ezgilerini gönlümüzde tutarak...

Bugün, 29 Haziran 1989’da yitirdiğimiz şair Tahsin Saraç’ın da ölüm yıldönümü.

Şiir, çeviri, çocuk, sözlük alanlarında çok sayıda yapıta imza atmış olan Saraç, Fransız hükümetince Legion d'Honneur (1968); Macar edebiyatından yaptığı çeviriler nedeniyle de Endre Edy (1979) nişanlarıyla ödüllendirilmiş, ülkemizde "Günümüz Fransız Şiiri" için Türk Dil Kurumu Çeviri; Asya-Afrika Yazarlar Birliği tarafından da Lotus ödülü verilmiş, “Direnmeler” şiir kitabıyla TRT 1970 Sanat Ödülleri yarışmasında büyük ödülü almış önemli bir yazın adamı.

Yakın dostlarından Remzi İnanç, “Adam her şeye inat gönlünce yaşadı, evet kuralsız yaşadı. (...) Ölümü hiç umursamazdı. O denli yaşam dolu, yaşama bağlıydı. Tahsin Saraç'la birlikte sanat, kültür ve yaşama birikimi olan yıldızlardan biri daha kayıp gitti dünyamızdan” sözleri Tahsin Saraç’ı özetler.

Haziran’da Ölmek Zor mu demişti Hasan Hüseyin? O zoru başaran nice yazarımız, şairimiz Haziran’da göçmediler mi? Hüzünler bırakarak arkalarında... Onları da analım istiyorum bugün.

Yoksul kesimin, işçilerin, öğrencilerin, sokaktaki adamın yaşamını öykülerine, romanlarına taşımış Orhan Kemal’in bu dünyadan ayrılış tarihi 2 Haziran 1970.

Anadolu duyarlılığını, halk kaynakları olanaklarını kullanımı, lirizmi ile ölümsüzleşen Ahmed Arif’i, 2 Haziran 1991’de yitirdik!

Ve Nazım... Kendini “tepeden tırnağa kavga, hasret ve ümitten ibaret” bir insan diye tanımlayan şairimiz 3 Haziran 1963’te taşındı ölümsüzler adresine...

Hüznü, melankoliyi en iyi yazan, Modern Türk Şiiri'nin öncülerinden Ahmet Haşim de Haziran ölümlülerinden; 4 Haziran 1933.

Unutulmuşlar listesine kayıtlı aktör ve şair Cahit Irgat’ın ölüm tarihi 5 Haziran 1971.

Oktay Akbal’ın dedesi, köyü ve köylüyü yazınımıza sokan ikinci romancı Ebubekir Hazım Tepeyran’ın 5 Haziran 1947’de öldüğü yazılır künyesine.

Oğuz Özdeş 7 Haziran 1979’da, Cahit Zarifoğlu 8 Haziran 1987’te, Halide Nusret Zorlutuna 10 Haziran 1984’te, Cemil Meriç 13 Haziran 1987’de, Peyami Safa 15 Haziran 1987’de katılırlar göç kervanına.
Toplumcu şiirin savaşımcılarından Hasan İzzettin Dinamo’nun ölüm tarihi 20 Haziran 1989.

Halkbilimci, eleştirmen Tahir Alangu 19 Haziran 1973’te ayrılmış aramızdan.

1940 sonrası şiirimizin yenileşmesine katkısı olan Cahit Külebi 20 Haziran 1997’de öldüğünde 80 yaşındaydı.
Ahmet Muhip Dıranas “Fahriye Abla”yı 21 Haziran 1980’de yetim bırakır.

Dönem” ve “Yordam” dergilerindeki yazılarıyla “Nesnel Eleştiri” akımına öncülük eden, genç şair, yazarlara verdiği destekle tanınan Hüseyin Cöntürk’ün vedası 22 Haziran 2003’e denk düşer.

Şair, yazar, sözbilimci Ali Püsküllüoğlu, 24 Haziran 2008’de yeryüzüne mendil sallayıp ayrılanlardan.

İlk üç kitabını İkinci Yeni şiiriyle donatan, daha sonra toplumcu-gerçekçi şiirleriyle yolculuğunu sürdüren Kemal Özer’i de 30 haziran 2009’da yitirmiştik.

Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Orhan Kemal’e adadığı, Nazım’ı andığı, 1960’larda yaşananları anımsattığı “Haziran’da Ölmek Zor” şiirinden seçtiğim bir bölümü paylaşarak, Haziran ölümlü yazarları, şairleri anmış olalım yeniden:

gece leylâk
ve tomurcuk kokuyor
üstümbaşım elim yüzüm gazete
vurmuşum sokaklara
vurmuşum karanlığa
uy anam anam
haziranda ölmek zor!