İklim değişikliği son yıllarda en çok gündemde olan konulardan biri. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum süreci ile ilgili gerek ülkeler, gerekse global ölçekte faaliyet gösteren ya da göstermek isteyen firmalar uyum çalışmaları için çalışmalar yapıyor. Elbette bilim dünyası da, bu sorunu en aza indirmek için çeşitli çözüm yolları araştırıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların artmasıyla birlikte, elektrikli araçlar da çevre dostu bir alternatif olarak öne çıktı. Fosil yakıtlarla çalışan geleneksel araçlardan elektrikli araçlara doğru bir yönelim söz konusu ki, bu hızla artış göstermeye devam edecek.
***
Geleneksel araçlarla karşılaştırıldığında, elektrikli araçlarda fosil yakıt kullanılmadığı için egzoz emisyonu olmaz. Bu sayede çevreye zararlı gazların atmosfere salınımı önlenir ve hava kalitesi iyileşir. Bu da temiz bir çevre ve daha sağlıklı bir atmosfer anlamına gelir. Ayrıca, elektrikli araçlar fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak enerji kaynaklarının daha sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur.
Elektrikli araçların çevre dostu olmasında bir diğer faktör, enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, hidroelektrik gibi temiz enerji kaynakları, elektrikli araçların güçlendirilmesi için idealdir. Bu şekilde, araçların kullanımıyla birlikte enerji kaynakları da sürdürülebilir ve çevre dostu bir döngü oluşturulabilir. (Kaynak:Bee full Paylaşımlı Enerji Ağı Girişimi)
***
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, halen Ar-Ge çalışmalarının devam ettiği bu dönüşüm pazarında daha etkin yer almamız gerektiğine dikkat çekiyor. Torun, “Artık bir dönüşüm kiti ile fosil yakıtlı araç elektrikli araca dönüşebilecek. Bu teknoloji artık mümkün ve Almanya’da deneme aşamasında. Oto yan sanayi alanında bir Alman markasının bu konuda ciddi çalışmaları var. Hibrid, elektrik, hidrojen derken bu alanda çalışmalar hala çok ciddi olarak devam ediyor. LPG dönüşüm istasyonları gibi elektrikli araç dönüşüm istasyonları gelecek. 2-3 yıl içinde yavaş yavaş başlayacaktır.
Dönüşüm pazarına ülke olarak biz de gerek istihdam gerekse patent çalışmaları ile bir an önce girmeliyiz. Özellikle sektörümüzde yetişmiş ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Çocuklarımız meslek okullarında otomobil bölümlerine yönlendirilmeli. Eğitime destek olmazsa sektör çağı yakalayamaz” diyor.