Son yıllarda iş yaşamı ve iş yapma algısı değişti. Özellikle pandemi ile birlikte birçok iş kolu evden çalışma olgusu ile tanıştı. Her ne kadar evden çalışma çağdaş dünyanın yeni gerçekliği olsa da işyerinde ortak çalışma alanında yaratılan sinerjiyi içermediği de son derece açık.

Uzaktan çalışmaya alışan, hem iş hem de kişisel yaşam alanında kendi motivasyon kaynaklarını bulan ve verimliliklerini yükseltecek düzeni sağlayan çalışanların tekrar ofise döndüklerinde motivasyonlarını kaybetmemeleri için son dönemlerde yeni bir yöntem sıklıkla dillendiriliyor hatta uygulanıyor.

***

İş dünyasında motivasyonu arttırmak için Oyunlaştırma (Gamification), kavramı oldukça rağbet gören bir yöntem olmaya başladı. Oyun mekaniklerinin oyun dışı alanlarda kullanıldığı bir motivasyon/teşvik yaklaşımı olarak son yıllarda oldukça fazla dikkat çekiyor.

Peki oyunlaştırma kavramı nasıl işliyor? Günümüzde, birçok büyük şirket oyunlaştırma tabanlı davranış platformlarını kullanarak satış ekiplerinin motivasyon, performans ve verimliliklerini artırmanın yanı sıra, çalışan yetkinliğinin geliştirilmesinden motivasyonun artırılmasına kadar birçok konuda fayda sağlıyor. Ayrıca şirketler, Loyalty (Sadakat) 3.0 vizyonuyla geliştirilen oyunlaştırma tabanlı ürünleri kullanarak, müşterileriyle kurdukları bağları güçlendiriyor ya da şirket içi operasyonlarının verimliliğini maksimize ederek çalışanlara yepyeni deneyimler yaşatıyor.

***

Bu modelde; iş hedeflerini oyunlaştırma kurgusu ile birleştiren görevler, tatlı rekabetlere yol açarak performans artıracak yarışmalar, başarıya teşvik edecek seviyeler ve rozetler, başarıyı taçlandıracak yetkinlikler, anlık takip sağlayan liderlik tabloları, ödüllendirme, hikayeleştirme performans takibi gibi farklı yöntemler yer alıyor.

Oyunlaştırma ve sosyalleşme iki ayrı kavram olsa da birlikte iyi çalışıyorlar. Sosyal bir ortama oyun mekaniği eklemek, bir topluluğu beslemeye yardımcı oluyor. Daha fazla marka, sosyal medya faaliyetlerini oyunlaştıracak. Artık dünyanın yarısından fazlası sosyal medya kullanıyor. Benzer şekilde, kendilerini 'oyuncu' olarak tanımlayan sosyal medya kullanıcılarının sayısı önceki yıllara göre yüzde 32 artmış durumda.

Açıkcası elinde adeta görünmez bir sopa ile dolaşan, otorite ile şirkete ve işe bağlılık sağlamaya çalışan yöneticilerin yerini bu yeni yöntemlere değer veren yönetici ve patronları alması son derece güzel.

Özellikle de bizim için önemli olan otorite, kurma bağlılık ve iş yerinde sebat gibi kavramları pek de önemsemeyen Z kuşağını iş hayatında daha verimli kılmak için.