Bilim ve teknolojideki ilerleme sanayinin yüksek nitelikli ara eleman ihtiyacını arttırdı.
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde mesleki ve teknik eğitim daha da büyük önem kazandı.
Peki nedir mesleki eğitim? Sistemli bir şekilde bilgi ve beceri odaklı, belirli bir iş kolu üzerinde yararlı mal veya hizmet üretiminin ortaya çıkarılması, böylelikle de sonuç olarak maddi bir getirisi olan yetkinliğin kazandırılması sürecine mesleki eğitim adı verilir.
Ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli rol oynayan meslekî ve teknik eğitimde, bireylere ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum, tavır ve meslek ahlakını kazandırmak amaçlanmaktadır.
***
Bir anlamda mesleki ve teknik eğitim ekonomik kalkınmanın katalizörüdür. Mesleki eğitimin en önemli avantajlarından birisi de mezunların istihdam sorunu yaşamamasıdır. Yani mesleki, eğitim hem çalışan hem de işveren açısından karşılıklı fayda içeren bir modeldir. Diğer taraftan nitelikli insan kaynağının istihdamla buluşması ülkenin rekabet gücünü artıran bir durumdur. Yıllardır iş dünyasının temsilcileri nitelikli ara elemana ne kadar çok ihtiyaç duyduklarını anlatıyor. Bir tarafta, “çalıştıracak nitelikli işgücü bulamıyoruz. Herkes masa başı iş istiyor” diyen sanayici, diğer tarafta ise her yıl katlanarak artan diplomalı işsizler ordusu.
***
Nitelikli ara elemana ihtiyaç bu kadar büyük iken, milyonlarca genç üniversite kapılarına mahkum edildi. Ancak son dönemlerde üniversite eğitiminin yetersiz görülmesi ve işsizlik, mesleki eğitime olan yönelimi artırdı. Öğrenciler ve ebeveynler mesleki eğitim sayesinde geleceğe dair çok daha garanti bir yatırım yapılacağı düşüncesiyle çocukları için ya da öğrencilerin kendileri için uygun mesleki eğitimlere yönelmeye başladı. Kurumsal kültürü ve gelecek vizyonu olan bazı holdingler son dönemlerde kendi ihtiyaçlarına yönelik eleman ihtiyacını karşılama istihdam yaratmak için farklı modeller ortaya koydu. Bunun en güzel örneklerinden biri de, Norm Mesleki Eğitim Merkezleri.
***
Norm Holding, Türk sanayisine üretimin yanı sıra kalifiye eleman yetiştirerek de büyük katkı sağlamak amacıyla bugüne kadar 186 öğrenciyi meslek sahibi yaparak mezun etti. İzmir’de 2007, Salihli’de de 2015 yılında kurulan mesleki eğitim merkezleri, öğrencilere mesleki eğitim desteği vererek mezuniyetlerinin ardından Norm Holding şirketlerinde çalışma imkanı sunuyor. Norm Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Nedim Uysal, ara eleman sıkıntısının ülkenin temel sorunu olduğunu belirterek şu değerlendirmeleri yapıyor: “Bu eksikliği gidermenin temel yolu mesleki eğitim. Bu amaçla kurduğumuz ve 16 yıldır ara eleman yetiştirdiğimiz bu eğitim merkezinde öğrencilerimize başarılı bir iş yaşamının önünü açıyoruz. Eğitim hayatında özenli her öğrenci, iş hayatında da başarıyı yakalar. Bu eğitim sürecinde gençlerimiz hem bir okul hem de bir iş sahibi oldu. Çünkü buradan mezun olunca işleri hazır.”
Bu gibi başarılı örneklerin artması ve sürdürülebilir bir mesleki eğitim modeli oluşturulması dileğiyle…