Günümüzde birçok ilde hayata geçirilen organize sanayi bölgeleri (OSB) ekonomik gelişmenin lokomotifi konumunda. OSB’ler planlı bir ekonomik yapının, sanayileşme ve üretim sürecinin oluşturulması açısından oldukça uygun alanlar.

Ülkemizde karma ve ihtisas OSB'lere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, tarıma dayalı ihtisas OSB'lere (TDİOSB) ise Tarım ve Orman Bakanlığı veriyor. 

Her iki bakanlığa bağlı kuruluş onayı verilen 378 OSB'nin 270'inde üretim gerçekleştiriliyor. Üretime geçen OSB'lerde doluluk oranı yüzde 83, tahsis dolulukları ise yüzde 90 seviyesinde. Bu OSB'lerde istihdam ise yaklaşık 3 milyon kişiyi buluyor.

Bu konuda en başarılı illerden biri olan İzmir’de, 1300 hektarlık alanı ile ülkemizin en büyük OSB’lerinden biri olan ve yıllık 10 milyar dolara yakın ticaret hacmi ile ülke ekonomisine katkısını sürdüren İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSBİ) yatırım atağı sürüyor. 

Cumhuriyet’in 100. yılında altyapı için yaklaşık 100 milyon TL yatırım yapılırken, 2024 yılında da 115 milyon TL’nin üzerinde yatırım planlanarak mevcut alanda altyapı yatırımlarının önemli oranda tamamlanması hedefleniyor.

Rakamlarla irdeleyecek olursak KOSBİ;

Faaliyet gösteren firma: 570

Fabrika inşaatı süren firma: 85

Projelerini hazırlayan firma: 41

Bölgenin ticaret hacmi: 10 milyar dolar 

Bölgede istihdam edilen kişi: 30 bin 

Bölgenin üretime geçme oranı: Yüzde 42

2023 yatırım bedeli yaklaşık 100 milyon TL 

2024 yılında planlanan yatırım bedeli: 115 milyon TL  

KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Erol Diren, 2023 yılında önemli altyapı yatırımları yaptıklarını, 2024 yılında bu yılın üzerine çıkarak KOSBİ’yi daha yukarıya taşıyacaklarını söylüyor. 570 firmanın faaliyet gösterdiği Bölgede halen 85 fabrikanın inşaatının sürdüğünü belirten Diren, “41 firma da projelerini hazırlayarak 2024 yılında yatırıma başlayacak. Biz özellikle altyapı yatırımlarını sürdürürken, katılımcılarımız da aynı oranda tesislerini kurmaya, projelerini hayata geçirmeye devam ediyorlar” diyor.

KOSBİ’de nitelikli işgücü yaratılması için de çalışmalar yapılıyor. Bölgede ilk mezunlarını bu yıl veren KOSBİ Zülfü Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile sanayicinin ihtiyaç duyduğu aranan elemanlar yetişiyor. Okulun ilk mezunlarının yüzde 80’i bölgede istihdam edilirken, yüzde 20’si de lisans eğitimi için bölümlerine yerleşti. 

Bir örnek üzerinden anlatmaya çalıştığımız OSB’ler aslında başarılı birer üretim ve istihdam modeli olarak karşımıza çıkıyor.