GÜNCEL BİLGİLER

TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail durdurulmadan Filistin Devleti için konulan irade eksik kalacaktır. Netanyahu, kabinesi ve soykırım kadrosu derhal yargılanmalıdır." dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, KAAN’ın motorları için gerekli lisansın ABD Kongresi’nde bekletildiğini açıkladı. CAATSA kısıtlamalarının müttefiklik ruhuna yakışmadığını belirten Fidan, motor lisansı alınmadan KAAN üretiminin başlayamayacağını söyledi.

Amasya'da Aydınca Varyantı ve Şehit Ahmet Özsoy Tüneli törenle açıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Zorlu coğrafyalarda yüksek dağları ve derin vadileri aşarak doğaya meydan okuyan köprü ve tünellerle güvenli ve konforlu ulaşım sağladık." dedi.
Bakan Uraloğlu, tünelin, Amasya'nın kuzey-güney yönünde Orta Karadeniz sahilini iç kesimlere bağlayan, doğu-batı yönünde ise İran sınırından Bulgaristan'a uzanan kuzey hattında stratejik konuma sahip olduğunu belirtti.

ABD
Trump’tan Gazze açıklaması: "Herkes anlaşmak istiyor."
"Orta Doğu'da başarı için bir şansımız var. Hepimiz ilk kez özel bir şey için hazırız. Bunu başaracağız." şeklinde paylaşım yapan Trump, teklifin sadece Gazze'yi değil bölgede daha geniş kapsamlı bir barışa ulaşmayı hedeflediğini söyledi.

ABD Silahlı Kuvvetleri'nde görevli askerler, İsrail'e silah yüklü uçakları uçurmayı reddetti. Olayın ardından pilotlar Pentagon'a çağrıldı.
Sosyal medyada da yayınlanan videoda uçak ekibine FBI elemanları şiddet uygulayarak ellerini arkadan kelepçeledi.

ABD'nin North Carolina eyaletinde gece kulübüne silahlı saldırı düzenlendi. Olayda 3 kişi can verdi, 8 kişi de yaralandı.

NATO
Rusya'nın son dönemde NATO hava sahasına yönelik ihlalleri sıklaştı. Özellikle bu ülkeye sınırı olan NATO müttefiklerinden, ihlalde bulunan Rus uçaklarının düşürüleceği açıklamaları geliyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın ihlal halinde Rus savaş uçaklarının düşürülmesi gerektiğini düşündüğünü söylemesi de konuya ilişkin tartışmaları alevlendirdi.
Akıllara Türkiye'nin, 2015'te hava sahasına giren Rus uçağını düşürmesi getirilirken, tartışmalarda en çok sorulan soru ise NATO'nun tetiği kolaylıkla çekip çekemeyeceği oldu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
İngiltere, Fransa ve Almanya'nın işlettiği snapback mekanizması kapsamında 30 günlük sürecin ardından 2015'teki nükleer anlaşma kapsamında kaldırılan İran’a yönelik BM yaptırımları yeniden yürürlükte.

RUSYA
Rusya Kiev’e saldırdı, şehirde büyük yıkım meydana geldi.

HİNDİSTAN
Hindistan'ın güneyindeki Tamil Nadu eyaletinin Karur kentinde Tamilaga Vettri Kazhagam (TVK) Partisi’nce düzenlenen mitingde izdiham çıktı. İzdiham sonucu ilk belirlemelere göre 51 kişi yaralanarak tedavi altına alınırken, 39 kişi ise hayatını kaybetti.

SAN MARİNO
Avrupa’nın küçük ülkesi San Marino da bağımsız Filistin Devleti’ni tanıdığını açıkladı.
San Marino Dışişleri Bakanı kısa bir süre önce New York’ta yaptığı resmi açıklamada, bağımsız Filistin Devleti’ni tanıdıklarını duyurdu.
Vatikan ve Monako’dan sonra dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan San Marino'nun yaklaşık 34 bin nüfusu ve 61 kilometrekarelik yüzölçümü bulunuyor ve dünyanın en eski cumhuriyeti olarak biliniyor.
San Marino, yüksek yaşam standartlarına sahip bir ülkedir ve ekonomisi büyük ölçüde turizm, bankacılık ve küçük ölçekli tarım ve sanayi ürünleri üretimine dayanmaktadır.

ARJANTİN
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, İsrail ile yakın ilişkilere sahip olmasına rağmen halkın tepkisinden çekinerek, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ülkeye yapmayı planladığı ziyareti geri çevirdiği belirtildi.

RUSYA
Eurovision'dan men edilen Rusya, Sovyet döneminde düzenlenen şarkı yarışması Intervision'u yeniden hayata geçiriyor. ABD'nin de katılacağı yarışma, Eurovision'a "muhafazakâr bir yanıt" olarak görülüyor.

KOLOMBİYA
ABD, New York'taki bir mitingde Amerikan askerlerine Trump’un emirlerine uymama çağrısı yapan Gustavo Petro'nun vizesini iptal etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Petro'nun Filistin yanlısı eylemdeki sözlerini "pervasız ve kışkırtıcı" diye tanımladı.
Kolombiya lideri ABD’nin Karayipler'de uyuşturucu kaçırdığı iddia edilen teknelere yönelik hava saldırılarına bir soruşturma başlatılması çağrısı da yapmıştı.

FİLİPİNLER
Filipinler’de şiddetli yağış ve rüzgarlarla etkisini gösteren Tropikal Fırtına Bualoi, 19 kişinin ölümüne yol açtı.

SİYASİ PARTİLER
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla’da düzenlenen “Toprağımızı Vermiyoruz” mitinginde konuştu. Özel, “Savaştayız, saldırıdayız. Birileri geleceğimize, birlikteliğimize ve demokrasiye savaş açmış durumda. Biz de bunun karşısında demokratik direnme hakkımızı kullanıyoruz ve kötülükle savaşıyoruz. Biz kazanacağız; iyiler kazanacak, haklılar kazanacak, halk kazanacak, zeytin ağaçları kazanacak, doğa ve çevre mücadelemiz kazanacak” ifadelerini kullandı.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, parti grubunun 1 Ekim'deki Meclis açılışına katılmayacağını açıkladı. Yücel, "Böyle bir siyasi ortamda biz Cumhurbaşkanını Meclis açılışında, ne oturarak ne de ayakta karşılamayız. Zira bizim nezdimizde meşruiyetini yitirmiştir." dedi.

2024 yılı İnsan Hakları Raporu'nu açıklayan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Yaşam hakkı konusunda geçen yıl 2 bin 319 yaşam hakkı ihlali meydana gelmiş. Bunların içerisinde 138 çocuk var." dedi. Rapora göre Türkiye "Özgür ülkeler" kategorisinde 100 puan üzerinden 33 puan aldı.

MHP Lideri Devlet Bahçeli, "Türkiye kendisini merkeze alıp kendi özgün projelerinin senaristi, yönetmeni ve başrol oyuncusu olmak, kural ve kurumlarını bu vizyon ile belirlemek, bu yönde güçlü toplumsal mutabakat oluşturmak durumundadır." dedi.
Bahçeli ayrıca, Türkiye'nin jeopolitik ve jeostratejik konumunun temkinli, tedbirli ve çok boyutlu bir dış siyaset takibini gerektirdiğini de vurguladı.

ADLİ SORGULAMALAR
Kocaeli Emniyeti’nin İzmit, Başiskele ve Çayırova’daki uyuşturucu operasyonlarında 9 kişi yakalandı, 4 kişi tutuklandı.

Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" diye tanımladığı Edirne Selimiye Camii'nin kubbesi için planlanan ve tepki çeken restorasyon programının durdurulması ve iptali istemiyle Edirne İdari Mahkemesi’ne açılan davada yürütmeyi durdurma kararı alındı.
Selimiye Tahkik ve Tetkik Kurulu tarafından "16. yüzyıla dönüş" başlığı altında öne sürülen projeye karşı çıkan restoratörler, sanat tarihçileri ve sivil toplum kuruluşları, yapılan çalışmalarda dokuya ve restorasyon kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz ederken, bir vatandaş da Edirne İdari Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve projenin iptali davası açmıştı.

"Birden fazla kişi tarafından silahla yağma" ve "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından hakkında 173 yıl 8 ay hapis cezası bulunan ve 10 Ekim 2024'ten bu yana aranan mahkum takibe alındı.
Gaziosmanpaşa'da bir evde saklandığı belirlenen firari hükümlü, düzenlenen operasyonla yakalandı ve cezaevine gönderildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ndeki rüşvet soruşturmasında, siyah poşetlerle taşınan milyonlar, bürokratlar adına kayıtlı lüks araç ve taşınmazlarla kurulan yolsuzluk çarkı itiraflarla ortaya çıkarıldığı bildirildi.

Rekabet Kurumu, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren firmalara ceza yağdırdı. Beyaz et sektöründe faaliyet gösteren teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturma sonuçlandı. Soruşturma sonucunda rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle 13 firmaya toplam 3.7 milyar lira ceza kesildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından devam ettirilen bir soruşturma kapsamında önceki gün gözaltına alınan Can Holding Yönetim Kurulu Başkanı tutuklandı.

Manisa’nın Salihli ilçesi Caferbey Mahallesi yakınlarında bir otomobil, henüz bilinmeyen nedenle karşı şeride geçerek kamyonetle çarpıştı.
Kazada otomobildeki 5 kişi hayatını kaybetti, kamyonetteki 6 kişi yaralandı.
Soruşturma başlatıldı.

DEĞİŞİK KONULAR
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat 2022 yılı Büyük Ödülü sahibi, şair, yazar, gazeteci, yönetici ve avukat Yavuz Bülent Bâkiler hayata veda etti.
(1936 yılında Sivas'ta doğan, radyo ve televizyon programcısı, tenkitçi, seyyah olarak da tanınan Bâkiler, Türk dili konusunda büyük katkı sağlamıştır. Bunların yanı sıra iyi bir bürokrat olan Bâkiler, Sivas Milletvekilliği ve Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde de bulunmuştur.)

Esnafa erken emeklilik müjdesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan geldi. SSK, Bağ-Kur prim gün sürelerinin eşitlenmesi için hükümet düğmeye bastı. Mevcut 9000 prim gün şartının 7200 güne indirilmesi için Maliye Bakanlığı ile ortak çalışmalara başlandı.

TURİZM
Kruvaziyer turizmde rekor.
2024'te 753 olan sefer sayısı bu yıl yüzde 17 artışla 878'e çıktı. Yolcu sayısı 2023'e göre yüzde 56, 2024'e göre yüzde 18 arttı. Yalnızca ağustos ayında 357 bin 646 yolcu ile tarihin en yüksek aylık rekoru kırıldı.

Tur iptalleri ve cayma hakkının ihlali turizm şirketlerine ceza olarak döndü. Tüketici mağduriyetine neden olan işletmeler 138.1 milyon lira ceza ödeyecek.

YANGIN
Beykoz'da ormanlık alanda çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.
Yaklaşık 5 dönüm alanda etkili olan yangına, ekipler 4 farklı noktadan müdahale etti. Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan alevler uzaktaki yerleşim yerlerinden de görüldü. Çevre ilçelerden gelen takviye ekiplerin desteğiyle yangın 1,5 saat süren çalışmanın ardından söndürüldü.

DEPREM
Dün saat 12.59’da Kütahya’nın Simav ilçesi’nde 5.4 büyüklüğünde ve 8.4 kilometre derinlikte deprem meydana geldi.
Saat 13.12’de de 4.00 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Deprem, İstanbul, Bursa, İzmir ve çevre illerde de hissedildi.
AFAD ve tüm ilgili kurumlar saha taraması başlattı.
Kütahya Valisi Işın olumsuz bir durum olmadığını bildirdi.

Kütahya’nın Simav ilçesinde saat 01:48'de meydana gelen ve Uşak, Balıkesir, Bursa, Bilecik’te hissedilen 4.5 büyüklüğünde yeni bir deprem daha meydana geldi.