GÜNCEL BİLGİLER

TÜRKİYE

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada; “Dünyanın ve bölgemizin içinden geçtiği çatışmalı sürece rağmen Türkiye rotasından ayrılmadan hedeflerine doğru ilerliyor. Türkiye bölgenin istikrar adasıdır.” dedi.

-Başkan Erdoğan, "AB'yi ekonomiden savunmaya, siyasetten uluslararası itibara içine düştüğü çıkmazdan sadece Türkiye kurtarabilir, Türkiye'nin birliğe tam üyeliği kurtarabilir" dedi.

-Erdoğan, “Türkiye'nin tam üye olarak yer almadığı bir AB'nin küresel bir aktör ve çekim merkezi olmayacağı artık anlaşılmalıdır.” dedi.

-Erdoğan, evlilik kredisi kullanan çiftlerin, kredi geri ödeme dönemi içinde ikinci çocukları olursa kalan taksitlerin hibe edileceğini ifade etti.

-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Litvanya 2. Dönem Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) Protokolü'ne ilişkin, "Mevcut ekonomik ortaklığımızı daha da güçlendirme yolları üzerine görüş alışverişinde bulunduk. Özellikle müteahhitlik hizmetleri, yeşil teknolojiler, bilgi ve iletişim teknolojileri, savunma, yüksek teknoloji üretimi, yenilenebilir enerji ve turizm sektörlerine odaklandık." dedi.

-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin bugüne kadar 89 bin şirketten toplam 290 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiğini söyledi.

-Dışişleri Bakanlığı, “Küresel Sumud Filosu’nda bulunan vatandaşlarımızı ve 14 farklı ülkeden aktivisti, Bakanlığımızın eşgüdümünde ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın katkılarıyla, THY tarafından tahsis edilen bir uçakla süratle ve güvenli bir şekilde ülkemize getirdik” açıklaması yaptı.

-Kurban Bayramı tatili 9 gün olarak belirlendi.

MEDYA

Reuters:
-İran'ın Bahreyn'de vurduğu petrol tesisinde yangın çıktı.
İHA saldırısı, Gulf Petrochemical Industries Company'nin bazı operasyon birimlerinde yangına yol açtı ve alevler daha sonra kontrol altına alındı. Can kaybı bildirilmedi, hasar tespiti çalışmalarının sürdüğü açıklandı.

Amerikan Fox News kanalı

-ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilere eşlik eden ABD gemilerine saldırması halinde İran'ın "yeryüzünden silineceğini" söyledi.

-Fox News kanalına konuşan ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilere eşlik eden ABD gemilerine saldırması halinde İran'ın "yeryüzünden silineceğini" söyledi.

YORUM
-Dün saat 14.00 itibarıyla Brent petrol yüzde 2,2 artışla 117 doları aştı. Böylece petrolde yılbaşından bu yana yüzde 92 oranında artış gerçekleşmiş oldu.

A B D
-ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran'ın ABD uçak gemisi USS Abraham Lincoln'ü vurduğu iddiasının doğru olmadığını açıkladı.

-ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD bayraklı iki ticari geminin dün Hürmüz Boğazı'ndan başarıyla ve güvenli bir şekilde geçtiğini, güvenli şekilde de yoluna devam ettiğini açıkladı.

-ABD’de 221 yolcu taşıyan bir uçak, Newark Havalimanı’na iniş sırasında direk ve kamyonla çarpıştı. Olayda uçaktakiler yara almazken, kamyon sürücüsünün hafif yaralandığı bildirildi. İşte detaylar...

-ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Hürmüz Boğazı’ndan ticari gemilerin geçişlerinin sağlanması amacıyla bugün hayata geçecek ‘Özgürlük Projesi’ne destek vermeye başlayacağını bildirdi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
-BM Raportörü Francesca Albanese, Yunanistan’ın İsrail ile yakınlaşmasının “stratejik bir hata” olduğunu belirtti. "İsrail’i rakibiniz Türkiye’ye karşı bir güvence olarak seçtiğinizi sanıyorsunuz." ifadesini kullanan Albanese, “İsrail sizi seçti ve korkularınızı kullanıyor” dedi.

YUNANİSTAN
-Yunanistan'ın, Türkiye'den gelebilecek tehditlere karşı hava savunmasını artırarak 2030 yılına kadar bölgenin en büyük 2. en çok savaş uçağına sahip ülkesi olmayı planladığı bildiriliyor.
-Yunan emekli Tuğamiral Yiannis, katıldığı bir canlı yayında Türkiye'yi ve Başkan Erdoğan'ı hedef alan provokatif açıklamalarda bulundu.
Yunanistan'ın askeri kapasitesine yönelik iddialı ifadeler kullanan Egolfopoulos, "Erdoğan, Yunanistan'ın askeri olarak çok güçlü olduğunu biliyor." dedi.

İRAN
-İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nda denizcilik düzenlemesine müdahalesinin ateşkesin ihlali anlamına geleceğini belirtti.

-İran ordusu tarafından yapılan resmi açıklamaya göre İran ordusu, ABD donanmasına ait bir gemiye 2 füzeyle uyarı ateşi yaptı.
Savaş gemisi yoluna devam etmeyerek geri dönüşle uzaklaştı.
İran Ordusu Birleşik Komuta Başkanı Ali Abdollahi, ABD ordusunun Hürmüz Boğazı’na yaklaşma veya girme niyetinde olması halinde saldırı yapacakları konusunda uyarıda bulunmuştu.

-İran'da, ekonomik nedenlerle başlayıp rejim karşıtı gösterilere dönüşen geçen aylardaki sokak olaylarında Meşhed'de "şiddet eylemlerine karıştıkları" ve "İsrail dış istihbarat servisi Mossad'la irtibatlı" olma iddiasıyla idama mahkum edilen 3 kişinin cezası infaz edildi.

IRAK
-Aralarında Avrupa Birliği'nin 27 üyesinin tamamı ile Kanada Başbakanı Mark Carney'nin de bulunduğu yaklaşık 50 ülkenin lideri, ABD-İran gerilimi de dahil olmak üzere önemli siyasi konuları yüz yüze görüşmek üzere toplandı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, pazar öğleden sonra kente varan isimler arasındaydı.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
-(BAE) Savunma Bakanlığı, İran'ın ülkeye yönelik saldırılarına ilişkin resmi bir açıklama yayımladı. Açıklamada, hava savunma sistemlerinin bugün İran'dan fırlatılan 23 balistik füze ile 56 insansız hava aracına (İHA) müdahale ederek havada imha ettiği belirtildi. Saldırıların başlamasından bu yana ise savunma sistemlerinin

-BAE, saldırıların başlamasından bu yana ülkelerinde savunma sistemlerinin toplamda 498 balistik füze, 23 seyir füzesi ve 2 bin 141 İHA'yı engellediğini açıkladı.

-Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyra bölgesindeki petrol sanayi tesisine kamikaze insansız hava aracının isabet etmesi sonucu yangın çıktı.

PAKİSTAN
-Pakistan'ın ilk beşinci nesil savaş uçağı J-35, üretim hattından çıktı. Pakistan'ın 40 adetlik bir siparişi söz konusu.
-ABD’nin geçen ay Umman Körfezi’nde el koyduğu İran bandıralı Touska kargo gemisinin mürettebatı, İran’a iade edilmek üzere Pakistan’a sevk edildi. Geminin sahibine geri devredilme sürecinin de başlatıldığı açıklandı.

RUSYA
-Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rus bütçesinin petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan artış sayesinde ilave yaklaşık 200 milyar ruble (yaklaşık 2,7 milyar dolar) gelir elde ettiğini açıkladı.
Siluanov, ülke ekonomisine ilişkin olumlu beklentilere sahip olduklarını belirtti.

ERMENİSTAN
-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Erivan'da bir araya geldi. Görüşmede, tarihi Ani Köprüsü'nün ortak restorasyonu için hazırlanan mutabakat zaptı resmen imza altına alındı.

BREZİLYA
-Brezilya'da Rio Grande do Sul eyaleti Capão da Canoa Havaalanı'ndan kalkan Piper PA-46-350P Malibu Mirage JetPROP DLX tipi uçak, kalkıştan sonra irtifa kazanamadı ve bir restoranın üzerine düştü. Çarpmayla birlikte infilak eden uçaktaki 4 kişi hayatını kaybetti. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürüldü.

MEKSİKA
-Meksika’nın batısında yer alan Nayarit eyaletinde turistleri taşıyan bir otobüsün devrilmesi sonucu en az 11 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı.

KOLOMBİYA
-Popayan kentindeki etkinlikte "Canavar" olarak belirtilen modifiye kamyonun fren sisteminin arızalanması sonucu araç seyircilerin arasına daldı. Kadın sürücü, engelin üzerinden geçtikten sonra direksiyon hakimiyetini kaybetti. Kazada 1’i çocuk 3 kişi yaşamını yitirirken, 40 kişi yaralandı.

FİLİPİNLER
-Filipinler’in başkenti Manila’nın yaklaşık 330 kilometre güneydoğusunda yer alan Mayon Yanardağı’ndan yayılan kül nedeniyle 300’ü aşkın aile bölgeden tahliye edildi.

ATLAS OKYANUSU
-Atlas Okyanusu’nda seyir halindeki “MV Hondius” adlı yolcu gemisinde hantavirüs şüphesiyle salgın ortaya çıktı. 6 kişiyi etkileyen olayda 3 kişi hayatını kaybetti. DSÖ vakaları doğrularken gemide izolasyon ve sağlık taraması çalışmaları başlatıldı.

ÇİN
-Çin’e iltica ettiği öne sürülen ABD’deki Harvard Üniversitesi’nin eski profesörü, ödüllü kimyacı Charles Lieber'ın yapay zekâlı askerlerden oluşan süper bir ordu kurulması için çalıştığı belirtildi.

ADLİ GELİŞMELER
-Adalet Bakanı Akın Gürlek, anayasa tartışmalarını yeni bir boyuta taşıdı. Mevcut anayasanın değişen dünya şartları ve gelişen toplum yapısı karşısında yetersiz kaldığını belirterek, "Anayasa, millet ve devlet arasındaki ahlaki sözleşmedir. Bugün geldiğimiz noktada ulusal güvenlikten hak ve özgürlüklere kadar pek çok alanda mevcut metin beklentileri karşılamıyor. Yeni bir anayasa zorunluluktur," ifadelerini kullandı.

-Adalet Bakanı Akın Gürlek: "Sanal kumar baronlarına ve yasa dışı bahis çetelerine karşı Adalet ve İçişleri Bakanlıklarımızın güçlü koordinasyonuyla geçit vermiyoruz. Bu sabah İzmir merkezli 8 ilimizde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonla, yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL’lik kirli bir para trafiğini yöneten suç örgütüne ağır bir darbe indirilmiştir."

-Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 414 sanıklı İBB davasında gerginlik çıktı. Mahkeme heyeti ile sanık avukatları arasındaki tartışmaların ardından heyet salondan ayrıldı ve duruşma bugüne ertelendi.

-İstanbul’da, 2 Mayıs Cumartesi günü saat 22.00 sıralarında Kadıköy-Beşiktaş vapurunun güverte bölümünde çantasıyla oturan Azerbaycan uyruklu 44 yaşındaki Makhfura Huseynova'nın bir süre sonra ortadan kaybolduğu fark edildi.

-İçişleri Bakanlığı, 2016'dan bugüne kadar Türkiye'den gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli şekilde geri dönen Suriyeli sayısının 1 milyon 407 bin olduğunu açıkladı.

-İstanbul Haliç’te bir berberde yaşanan olay, sosyal medyada büyük tepki topladı. Saç kesimi için 400 TL’ye anlaşılan bir turistten işlem sonunda 7 bin 100 TL talep edildi. Turist, yaşadığı durumu cep telefonu kamerasıyla kaydederken, görüntülerde işletmeye tepki gösterdiği görüldü. Videoda turistin, “Türkler iyi insanlar ama siz değilsiniz” ifadelerini kullandığı dikkat çekti.
Berber dükkanı mühürlendi.

-Mersin'in Bozyazı ilçesinde bulantı ve kusma şikayetiyle hastaneye başvuran aileden (8) ve (5) yaşlarındaki iki kardeş hayatını kaybetti, (38) yaşındaki baba ve (33) yaşındaki anne yoğun bakım servisinde tedaviye alındı.

ENFLASYON
-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Nisan 2026'da tüketici fiyatları beklentileri aşarak aylık olarak %4,18 arttı; yıllık enflasyon %32,37 oldu.

-CHP Genel Başkanı Özgür Özel, mevcut ekonomik politikaları eleştirerek, enflasyonla mücadele kapsamında özellikle gelir politikalarında acil düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

ÇALIŞMA HAYATI
-Erdoğan, “İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 8,1'e geriledi. İstihdam oranımız 0,3 puan artarak yüzde 48,5'e yükseldi.” dedi.

KAZALAR
-Uşak'ta yolcu otobüsü ve TIR’ın da aralarında bulunduğu 7 aracın karıştığı zincirleme kazada 4 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi yaralandı. Yaralılardan 20'si Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesine, 14'ü ise çevredeki çeşitli özel hastanelere kaldırıldı.