Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinin atılması tartışmaları da yeniden alevlendirdi.31 ülkede 444 nükleer reaktör var.16 ülkede de 64 santral yapılıyor. 99 santralle dünyanın en fazla nükleer santraline sahip olan ABD. Onu Fransa, Rusya ve Çin izliyor.
Şimdi burada bir ikilem var. Almanya, Japonya ve Çin nükleer santrallerini kapatma kararı alıyor. Neden mi?Almanya, Japonya’daki Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'nde yaşanan radyasyon sızıntısı akılları başlarına getirdi. 4 santrali olan İsviçre de nükleer santral planlarını askıya aldı.
Gelelim bize. Uzmanlara göre santral ülkemizi dışa bağımlı hale getirecek. En önemlisi yıllık 120 bin ton radyoaktif atık önemli bir sorun olabilir.
Çevreciler Akkuyu projesi ile Türkiye’nin dünyanın nükleer çöplüğü olacağını savunuyor.
“Santral atıkları toprağa, denizlere ve orada yaşayan canlılara zarar verir. Radyoaktif atıklar rüzgâr ve yağmurla atmosfere taşınarak denizlere, göllere ve toprağa karışır .Reaktörün atığı plütonyum kanser yapıcıdır ve doğada 250 yıl kalır .Diğer radyoaktif madde Stronsiyum da yağış yoluyla bitkilere oradan da hayvanların sütüne geçerek insanlara bulaşabilir, kan kanserine yol açar ve 280 yıl ömrü vardır. Sezyum ve İyod’ da besin yoluyla insan vücuduna girer ve Troid bezi kanserine, çocuklarda büyüme aksaklıklarına ve genetik bozukluklara neden olur.”
Çevrecilere göre santralde soğutma amacıyla kullanılan suyun tekrar denize boşaltılması deniz suyu sıcaklığını artırarak eko sisteminde tahribata yol açıyor. Soğutma suyunda kullanılan klor da deniz canlılarını etkiliyor.
Cumhuriyet Halk Partisi'nden yapılan açıklamada ise şu görüşlere yer verildi;
“Anayasamızın 56. maddesine göre çevreyi geliştirmek, sağlıklı bir çevrede yaşamak ve çevre kirlenmesini önlemek de devletin ve yurttaşların en temel hakkı ve ödevidir. Ancak son yıllarda doğayı yok sayan, yaşam alanlarımızı yok eden, ranta dayalı politikalarla ülkemizin doğal kaynakları yok edilmektedir. 4 dolara satılan 1 kw-saat elektrik Akkuyu Santrali'nce 12 dolardan satılacak. Böylece dünyanın en pahalı üretilen elektriğinin bedeli de halkımızın cebinden çıkacaktır”
Sözün özü astarı yüzünden pahalı bu nükleer enerji.
Bu arada bir gerçeğin altını çizelim. Dünyada güneş ve rüzgar enerjisinden üretilen elektrik enerjisi nükleer santrallerin üretiminden fazla. Güneşi en az gören ülkeler bile temiz enerji kaynaklarına yönelirken biz neden nükleer santrallere evet diyoruz?
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.