“Hala olsun dediklerimiz ama hiç olamayacak olanlar, yine de çok sevdiklerimiz(KÜRŞAD OĞUZ)
Kürşad Oğuz, halen Halk TV Program Koordinatörü. Öncesinde Habertürk’te Yayın Yönetmeni’ydi.
“Kaçak Yazarlar” Oğuz’un Kırmızı Kedi etiketiyle yayımlanan kitabı.
Kıvrak kalemiyle Dünya edebiyatı tarihinde zorlu bir yolculuğa çıkıyor ve kendi sonunu kurgulayan, hazırlayan yazarları anlatıyor yazar.
“Kaçak Yazarlar’’da eserleri yaşamları değil, sonları olmuş yazarların yaşam öyküleri var. Bu dünyadan gitmek için yazmanın da bir yol olabileceğinin kanıtı yirmi iki portre.
J.D. Salinger’dan Patricia Highsmith’e, Ernest Hemingway’den Boris Vian’a, Colette’ten Iris Murdoch’a, Stefan Zweig’dan Jorge Luis Borges’e, Mark Twain’den Jack London’a… Yokoluşun da bir varoluş biçimi olduğunu gösteren nice efsanevi yazar…
“Sayın Atilla Köprülüoğlu’na. Keyifli Okumalar-Kürşat” yazıp imzalı göndermiş kitabını Kürşat Oğuz; sağ olsun. Sunuşunu da şöyle yapmış; “Attila İlhan’ın ölümünden birkaç yıl önce söyleşimizde yaptığı tespit aklımdan çıkmaz: ‘Bir yazar ilk kitabında kendi hayatını yazıyorsa, ona yazar denmez, okumayın.’ Bir de tüm hayatı boyunca kendi yaşamını yazanlar, kurgulayanlar var; konumuz onlar da değil. Konumuz daha da ötesi; kendi sonunu yazanlar, kurgulayanlar. “Kaçak Yazarlar’ fikri bu tespitten yola çıktı.
Yazarın, entelektüelin doğal olarak bir melankoli içinde yol aldığı; bunun kurtulunması gereken değil, beslenilmesi gereken bir ruh hali olduğu katıldığım bir görüş. Bu bilinç, doğal olarak tüm ömür içine sindirilmiş bir son beklentisini beraberinde getiriyor. Benim sevdiklerim, bu bilince sahip olanlar, böyle yazanlar.
‘Kaçak Yazarlar’, yazarak kendi yaşamını yaşayanların değil, kendi sonunu yaşayan ve artık aramızda olmayan yazarların portrelerinin bir araya geldiği bir kitap. Nasıl her nefes bizi bir adım daha sonra sona yaklaştırıyorsa, onlar da her kelimeyle, her satırla kendi sonlarını hazırlamış…Eserleri yaşamları değil, sonları olmuş.
Öte yandan ahlak, doğruluk, iyilik bağlamında baktığımızda çoğunun bu kriterlere uygun isimler olduğunu söylemek pek de kolay değil. Ama ne yapalım, iyi edebiyatın kıstası da bu değil. Yine bir söyleşimizde Alberto Manguel’in söylediği gibi; ‘Eğer ahlaksız, düpedüz kötü, katlanılmaz yazarları göz ardı edecek olsak, iyi edebiyatın dörtte üçünü çöpe atmak zorunda kalırız.’ Özetle; insan olarak kötü yazarların, edebiyat olarak iyi metinler ürettiği, kabul edelim ya da etmeyelim bir gerçek. İnsan sevdiklerini daha iyi anlar, onlarla daha kolay empati kurar. ‘Kaçak Yazarlar’ı yola çıkaran üçüncü tespit de buydu.
Ve nihayet, bir bölümü 2003-2004 yıllarında ‘Kaçak Yayın’ adlı dergide yayımlanan bu portreler, derginin isminden de mülhem, bir kitaba dönüştü. Tabii o portre yazılarının üzerinden geçildi, güncel bilgiler eklendi. Ve ortaya, ‘Bu dünyadan gitmek için yazan’ 22 yazarın portresinin oluşturduğu ‘Kaçak Yazarlar’ çıktı. Birikmiş portrelerin kitap haline gelmesiyle 20 yıl sonra bir çember daha tamamlanmış oldu(...)
Bana yokoluşun da bir varoluşbiçimi olduğunu gösteren, vazgeçmenin gücünü idrak etmemi sağlayan yazarlarıma da en büyük teşekkür.
“Koşullar uygun olursa anneanneniz de adam öldürebilir-Patricia Highsmith”, “Gönülçelen, herkesten kaçan-J.D.Salinger”, “Onca yazar varken-Romain Gary”, “Edebiyatın yabancısı, vebası, absürdü-Albert Camus”, “Güneşi alt eden adam-Jorge Luis Borges”, “Günlerin köpüğü sönünce-Boris Vian”, “Lanetli Kahraman Yazar-Louis Ferdinand Celine”, “Edebiyatın dişi Picasso’su-Colette”, “Hayatı intihar etmemekle geçti-Ernest Hemingway”, “Uğurlu doğumdan uğursuz hayata-Georges Simeon”, “Tercihleri sorgulatan balina avcısıs-Herman Melville”, “Bir yazarın aklı hep tehlikededir-Iris Murdoch”,
“Olağanüstü yerine onun romanının adı kullanılıyordu-Jules Verne”, “Üçlemenin en karası-Leo Malet”, “Tom Sawyer Amerikan emperyalizmine karşı-Mark Twain”, “Devrimden önce devrimi yaptı-Marquis de Sade”, “Hep aynı günün deliliği-Maurice Blanchot”, “Kabile reisis dünya yazarı-Robert Louis Stevensıon”, “Zenginleri hiç affetmedi-Scott Fitzgerald”, “Vatanını arayan çile-Stefan Zweig”, “Alkolik kurdun tercihli yaşamı-Jack London” ve “Aşktan değil alacaklılardan kaçtı-Balzac”.
Edebiyatseverler!; işte “Kaçak Yazarlar”…İşte 22 ünlü yazar portresi. İşte enteresan yaşam öykülerinin -okuyanı şaşırtan- bilinmeyenleri. Okuyun, okutun…