Türkiye’nin Yunanistan ile ilişkileri Kurtuluş Savaşı sonrasında, yani 1930’lara kadar sorunluydu. Türk hükümeti 1930 yılında imzaladığı Ankara Anlaşması sonrasında iyi niyet adımları sonucunda Atina’dan gelen davetlere olumlu karşılıklar verdi. Balkan Paktı girişimiyle başlayan dostluk iki ülke takımları arasında seyahatlerin başlamasına vesile oldu.Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş takımları Yunanistan’a gidip maçlar yapmış ama farklı mağlubiyetlerle dönmüştü. Her ne kadar dostluk söylemleri olsa da maçlar gerilimli geçiyor Yunanistan’daki maçlarda Türk takımları oldukça gerilimler yaşıyordu. İşte tam da bu dönemde Yunanistan’ın Aris takımından Karşıyaka’ya maç teklifi gelmişti. Maç 28 Aralık 1930’da oynanacaktı. Karşıyaka da bu maça en güçlü kadrosuyla gitmek istiyordu. Ve Karşıyakalı yöneticiler yakanın diğer tarafındaki dost kulübü Göztepe’nin kapısını çaldı ve kurucu futbolculardan Abbas Göçmen ile Muzaffer Koral’ı bu maçta oynatmak istediklerini belirttiler. Göztepeli yöneticiler de ‘seve seve’ deyip Abbas ile Muzaffer’e izin verdiler. Abbasylı, Muzafferli Karşıyaka takımı önce Sakız Adası’na oradan da Midilli Adası’na gitti. Aris Yunanistan’ın en güçlü takımlarındandı. Buna rağmen Selanik ve Atina’dan en iyi futbolcuları kadrosuna dahil etmişti. Tribünler tamamen dolmuştu. Karşıyaka maça Lütfi(Deli), İsmail(Arap), Ziya(Keresteci), Lütfi(Lap Lap), Halil(Ağabey), Rıza, Abbas(Göçmen-Göztepeli), Esat(Merter), Muzaffer(Koral-Göztepeli), Şevki, Nevzad’dan oluşan kadro ile maça çıktı. Maç ne mi oldu. Karşıyaka maçı 5-1 kazandı.
Evet Göztepe’nin ilk golcüsü ve efsane futbolcularından, Göztepe kurucu futbolcularından Muzaffer(Koral) ile diğer kıymetli oyuncusu Abbas(Göçmen) Karşıyaka Spor Kulübü futbol takımında takviye olarak gelip, ilk onbirde oyuna çıkmışlardı. Abbas ilk golün asistini yaparken, Muzaffer de üçüncü golü kaydediyordu. 93 yıl önce Göztepe kulübünün kuruluşundan 5 sene sonra iki Göztepeli futbolcu karşı kıyıdaki rakibinin formasını terletip, onur ve gururla yeşil kırmızı ay yıldızlı formayı giymişlerdi. Yunanistan’da ilk galip gelen Türk takımı Karşıyaka’ydı ve o Karşıyaka’yı zafere taşıyan isimlerden ikisi ise ebedi dobstu, ezeli rakibi Göztepe’nin kurucu futbolcuları Abbas ile Muzaffer koral’dı…
Karşıyaka’da forvet, Altay’da kaleci
Pek bilinmez ama Türkiye Cumhuriyeti’nin asılan başbakanı Adnan Menderes de bir futbol sevdalısıydı. Adnan Menderes 1899 yılında Aydın'da doğdu. Babası İzmirli Katipzade İbrahim Ethem Bey, annesi Aydınlı Hacı Alipaşazadeler'den Tevfika Hanım'dı. Okul hayatına, İzmir İttihat ve Terakki Mektebi'nde başlayan Menderes, eğitimine İzmir Amerikan Koleji'nde devam etti. 1912 yılında kurulan Karşıyaka Mumarese-i Bedeniye Kulübü'nün kayıtlarına bakılırsa, Adnan Menderes Birinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Karşıyaka kulübünün ilk 11’inde santrfor olarak oynamıştı.
Menderes'in futboldaki bir sonraki durağı da kentin bir diğer önemli kulübü Altay olmuştur. 22 Mayıs 1950 ile 27 Mayıs darbesinin gerçekleştiği 27 Mayıs 1960'a kadar başbakanlık koltuğunda oturan Menderes, siyah-beyaz günlerinde Karşıyaka'daki mevkisinin aksine kalede görev yapmıştır. Ama ne trajedidir ki, futbol kalesi de, idam sehpası da üç direkle kurulur...
1925’te güneş
doğdu İskele’de
Göztepe 1925 yılının Ekim ayında İskele Gazinosu’nda kuruldu. Göztepe’nin kurucuları Fehmi, Ferit Simsaroğlu, Nebil-Vedat Çobanoğlu kardeşler, Muammer Akar, Mustafa Lütfü Çalın, Alaaddin Kazanova, Necati Karagözoğlu, Muzaffer Koral kuruluş çalışmalarını İskele Gazinosu’nda yürütüyordu. Göztepe’nin ilk fahri başkanı Rahmi Filibeli Göz-Göz’ün kuruluşuna öncülük etmişti. (Kaynak: İsyanla Başlayan Efsane Göztepe Sinan Genç)
Milli Takım’ın İzmirli efsaneleri
6 Mayıs 1951’de, İzmir Alsancak Stadı’nda Irak A takımını 7-0 yenen B Milli Takım. Soldan sağa: idareci Reşat Selamioğlu (Göztepe), Necdet Arbak (İzmir Karagücü), İsmet Yamanoğlu (Vefa), Selahattin Üstün (Vefa), Emin Çandarlı (KSK-Göztepe), Mustafa Orçinos (Göztepe), Mehmet Öktem (Göztepe), Tarık Gençay (İzmirspor), Müzdat Yetkiner (FB), İsmail Koçanali (Ankara DS), Erdoğan Akın (İzmir Karagücü-Göztepe), Bayram Dinsel (Altay). (Kaynak Fethi Aytuna)