Hangi ilde açılırsa açılsın, hangi zaman ve saatlerde olursa olsun kitap fuarlarını son derece önemser, mutlaka gezer ve yine mutlaka birkaç kitap alıp önce tabii ki beynimi ve sonra da kütüphanemi zenginleştiririm.
Bu yıl İzmir kültürparkta açılan kitap fuarının benim için ayrı bir önemi ve anlamı oldu. Bugüne kadar yazdığım kitapların büyük bir kısmını basıp yayınlayan Nobel yayıncılık son kitabım olan “ İş Yaşamına Küçük Küçük Tüyolar “ adlı kitabım için bir imza günü ve öncesinde de bir söyleşi organize etti. Kendilerine teşekkür borçluyum.
Sohpet tabii ki iş yaşamı üzerine idi ama, iş yaşamından bahsetmeden önce kitap okuma alışkanlığı, kitapların yaşantımızdaki önemi üzerine birkaç söz söylemeden olmazdı.
Nitekim söyleşiye gitmezden önce internette biraz araştırma yapıp ülkemizde kitap okuma alışkanlığı noktasında ne durumdayız, diğer ülkelerle kıyaslandığımızda hangi sıralardayız, buna mukabil sosyal medyada ve TV karşısında ne kadar vakit geçiriyoruz diye bir baktım. Keşke bakmaz olaydım. Durum feci.
Dünyada kitap okumaya haftalık bazda en fazla zaman ayıran ülke 10 saat 42 dakika ile Hindistan. Onu 9.24 saat ile Tayland takip ediyor. Çin 8 saat ile üçüncü sırada, Filipinliler ve Mısırlılar okumaya haftada 7.5 saat, Çekyalılar 6.54 saat, Suudi arabistanlılar ise 6.48 saat ayırıyor. Biz ise 5.54 saat ile aşağılarda yer alıyoruz. Bizde saat ortalaması hiç okumayanların karşısında çok okuyanlar sayesinde yükseliyor.
Oysa ki televizyon seyretmeye günde 3.44 saat vakit ayırıyoruz. İşte sorun burada başlıyor. Çünkü, kitap okuyup önce bilgilerimizi, kelime haznemizi ve tabii ki hayal gücümüzü geliştirecek yerde, başkalarının sundukları ile yetiniyor, kitap kahramanlarını kendi hayal gücümüzle kendimiz yaratacak yerde, çizgi filim çizerlerinin, filim yapımcılarının hayal edip ekrana yerleştirdiği hazır imgelemleri alıp kabul ediyoruz.
Kitabımda özellikle üzerinde durduğum hususlardan birisi de bu. Hayal gücünü geliştirmeyen bireylerde başarılı iş adamı, başarılı yatırımcı, karlı yatırımlar beklemek hayaldir. Hayal gücünüz, hayal etme beceriniz yoksa işinizi nasıl geliştireceğinizi, işinizde hangi yeni, hangi şimdiye kadar düşünülmemiş yöntemleri uygulayarak fark yaratabileceğinizi bulamazsınız. Fark yaratamadığınız zaman sıradan bir firma olarak, yani ne uzayıp ne de kısalarak olduğunuz yerde sayar durursunuz.
Kitaplar, hayal gücünüzü geliştirdiği gibi ondan da öte bilgilerinizi tazeler ve geliştirir. Sektörümüzde neler oluyor, yönetim anlayışındaki yeni eğilimler nelerdir. Ortaya çıkan ve büyük firmaların uyguladığı etkin algoritmalar nelerdir. Bunları kendi işime nasıl uygulayabilirim, hangi yararları sağlarım.
Haftada 5 saat okuyup günde 3.44 saat TV seyrederek, sosyal medyada inanılmaz zamanlar harcayarak başarılı olmak mümkün değildir.
Okumadığınızda sosyal medyada çağdışı görüşleri takip eder, tartışır, çağı yakalamayı icatlar yapmayı, aklı ve bilimi okuyanlara bırakırsınız.