"Hatasız Kul Olmaz", "Akşam Güneşi ", "Severek Ayrılalım”, “Vazgeç Gönlüm”,
"Bir Teselli Ver", "Hor Görme Garibi", "Al Senin Olsun", "Kaderimin Oyunu", "Beni Böyle Sev", "Batsın Bu Dünya", "Benim Dünyam", "Dil Yarası", "Sevmenin Zamanı Yok", "Dil Yarası", "Aşkı Ben Yaratmadım", "Yarabbim", "Dertler Benim Olsun", Kır Gönlünün Zincirini", "Biraraya Gelemeyiz", "Bırakında Yaşayalım ", "Sev Dedi Gözlerin", "Çilekeş", "Sevemedim Karagözlüm ", “Sarhoşun Biri”, "Ziyankar" ve daha nice besteler...
**
Orhan Gencebay... Özellikle 70'li 80’li yıllarda efsane olmuş popüler arabesk besteci, söz yazarı... Binden fazla bestesinin 300’e yakınını kendi seslendirmiştir. O, "arabesk" terimini "yanlıştır ve eksiktir" gerekçesiyle reddedip “Serbest Türk müziği”, “Özgür Türk Müziği”, “Serbest çalışmalar” ya da “Gencebay müziği” gibi kavramlarla adlandırır yaptığı müziği ve sonra da ekler: "Arabesk tarifi beni tanımlamaya yetmez!"
Hayranları için sözü ayrı, sesi ayrı sevilen müzik insanıdır. Onlara göre, bir dönem yazının girişindeki besteleri marş gibiydi. O hayranlarının taktığı lakapla "Orhan Baba''ydı... Sinema filmleri de kapalı gişeydi. 35 film çevirmiştir.
**
"Gecede beş liraya saz çalıp bugünlere geldim" derdi her röportajında. Ben de iyi anımsarım "fuarın fuar olduğu" zamanda Akasyalar Gazinosu'nda Ahmet Sezgin'in arkasında saz çaldığını. Sıddık Akbayır da kitabında onun için şu ifadeleri kullanır: "Orhan Gencebay'ın sesi, tütün gibidir. Orhan Gencebay, tütünün hem tadına, hem rengine benzer. Gencebay'ın içe işleyen buğulu sesinde tütün sarısı hüzünle, ateş mavisi öfke, yan yanadır. Değişim sürecinin sancılarını yaşayan bir ülkenin uzun sürmüş yalnızlıklarındaki hüzün ve öfke, seslerden yontulmuş bir sessizlikte çoğalır."
**
70'lerde, 80'lerde albümleri milyonlarca satan Orhan Gencebay 90'lı yıllardan sonra eski üretkenliğini gösteremedi. Bir baktık Akıl İnsanlar Heyeti'nde yer almış. Hatırlayın çözüm sürecini. O kapsamda Karadeniz bölgesinde görevliydi. Eleştirenlere, “Aldığım görevden hiç pişman değilim. Akillik benim için onurlu görevdir” demişti. Bir süre sonra da sağlık sorunlarını öne sürüp heyetten ayrılmıştı. Bir baktık Pop Star jürilerinde; Bülent Ersoy ve Ebru Gündeş’le. Devam edelim; iktidar sempatizanı söylemleriyle karşımıza çıktı, Orhan Baba. Saray sofralarında sık sık onu görmek olasıydı. 2021’de bir ara MESAM olarak bilinen “Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği”ne el koymak istedi, kaybetti. İktidar partisi MESAM’a kayyım atadı; Yavuz Bingöl’ü. Onu ilk alkışlayan Gencebay’dı ama MESAM’da başarılı olamadı ikisi de. Gencebay üyelikten istifa etti.
Çevirdiği bir reklam filminde de otobüste ter kokusu ile yolcuları rahatsız eden genci, ünlü bestesi 'Batsın Bu Dünya' dan esinle “Daha güzel, daha adil, sevgi dolu bir dünya için…Barış için, insanlık için, kardeşlik için…Burunların selameti için” diyerek deodarant kullanması için uyardı.
**
Geçen akşam tesadüfen izledim. Habertürk’te M. Akif Ersoy’un programındaydı Orhan Gencebay; Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’la.
Kurum ona övgüler yağdırıp “Türkiye’nin Babası” diyordu. Gencebay da “Çok başarılı bir insan” dediği Kurum’a dayanamayıp bir şarkı hediye ettiğini anlatıyordu.
Orhan Gencebay ayrıca “Yalnızca ses yorumcusu değilim. Besteciyim, edebiyatçıyım, aranjörüm, enstrümanistim, virtüöz diye anılan biriyim. Ses yorumcusuyum ve fikir insanıyım. Tüm bunların hepsini taşıyan biriryim” dedi.
“Vay be Orhan Baba” deyiverdim. Sonra da “Batsın Bu Dünya”sından dizeler aklıma geliverdi;
“Yazıklar olsun, yazıklar olsun/ Kaderin böylesine yazıklar olsun/ Kaderin böylesine yazıklar olsun/ Herşey karanlık, nerde insanlık/ Kula kulluk edene yazıklar olsun…”