Lüks; gereksinim dışı, aşırı, fazla olan, gösterişli, şatafatlı şeyler için kullandığımız bir kelime.
Bir de “lüks tüketim” denilen bir kavram var. Günlük yaşamda temel ve gerekli olan tüm ihtiyaçların dışında kalanlar lüks tüketim sınıfına giriyor.
Lüks tüketim deyince akla yatlar, katlar, milyonluk arabalar, mücevherler, kürkler falan geliyor. Bunlar lüks tüketimin tam karşılığını veren ürünler.
Ama bir de lüksle uzaktan yakından ilgisi olmadığı halde fiyat etiketleri her gün yükselen ve vergi yükünün ağır olduğu ürünler var…
Döviz kurundaki artış maalesef iğneden ipliğe her şeyin zamlanmasına neden oldu. Birçoğumuz ayın sonunu nasıl denkleştireceğimizi bilemez olduk.
Bugün bebek bezinden süte, kazaktan ayakkabıya, kiradan elektriğe, okul defterinden simide kadar her şey, toplumun büyük bir kesimine lüks gelmeye başladı!
*
Fiyatı aşırı artan ürünlerden biri de kedi-köpek mamaları… Online alışveriş sitelerinde, 1 kg kuru kedi-köpek mamasının fiyatı yaklaşık 20 liradan başlıyor. 20 liralık mamaların da besin değeri açısından ne kadar iyi olduğu tartışılır…
Sokak hayvanlarını besleyen, bakımevlerine mama desteği yapan insanlar için en düşük fiyat bile oldukça maliyetli hale gelmiş durumda.
Sonuçta 1 kilo mama kaç hayvanın karnını doyurabilir ki? Günde onlarca kilo mama dağıtan cebi olmasa da gönlü zengin gönüllüler var… Çoğu borç harç, hayvanlara yardım etmeye çalışıyor.
*
5199 Sayılı Kanuna göre sokak hayvanları ile ilgili görevler Tarım ve Orman Bakanlığı ile belediyelerin sorumluluğunda… Diyeceksiniz ki; onlar besleme yapmıyor mu?
Yapıyor ama maalesef yeterli değil.
Birçok belediyenin sokak hayvanları için ayırdığı bütçe oldukça kısıtlı… Sokak hayvanı popülasyonunu da göz önünde bulundurursak belediyelerin tüm hayvanlara yeterli besleme yapabilmesi pek de mümkün değil. Kimi belediyelerin ise hiç besleme yapmadığı da bir gerçek!
Hal böyle olunca gönüllüler elini taşın altına koyuyor. Ama bu durum artık öyle yıpratıcı hale geldi ki hayvan severler kedi-köpek mamaları üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi için çağrılar yapmaya başladı. Talep şu: Kedi-köpek mamalarından diğer hayvan yemleri gibi yüzde 1 vergi alınsın.
*
HAYTAP- Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder de bu durumu gündeme taşıyabilmek adına Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlar Kurulu’na bir dilekçe ile başvurdu.
Önder dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Son günlerde döviz kurunun artması can dostlar için alınan mamaların da aşırı artmasına neden oldu. Besleme yapan kişiler de mama alamaz durumda kaldığı için kedi ve köpekler açlığa mahkum olma noktasına gelmiştir.
3063 Sayılı Katma Değer Kanunu'nun 28. maddesi ve 2007 -13033 Bakanlar Kurulu kararı ile 1. listedeki hizmetlere yüzde 1 vergi uygulanmaktadır. Bu listede kedi köpek mamaları hariç diğer tüm hayvan yemlerinde yüzde 1 vergi uygulandığı görülmektedir. Kedi köpek mamaları ise lüks tüketim olarak nitelendirildiği için yüzde 18 vergi uygulanmaktadır.”
Esin Önder, sokak hayvanlarının beslenmesinin lüks olmayıp, vicdan gerektiren bir eylem olduğunun altını çizerek “bu adaletsizliğin giderilmesini, kedi köpek mamasının yüzde 1’e indirilmesini talep ettiklerini” duyurmuş.
Biz de bu satırlardan aynı çağrıyı yineliyoruz: Sahipsiz canlar için vergiyi yüzde 1’e indirin!
Patili dostlar için pratik kulübe tarifi
Kış soğuk yüzünü göstermeye başladı. Sokaktaki can dostlarımızın da bizlere olan ihtiyaçları arttı. Birçok hayvansever vatandaş sokak hayvanlarının başını sokabileceği; yağmurdan, soğuktan korunabilecekleri bir minik barınağı olsa, diye düşünüyor.
Patili dostlar için kulübe yapmak ise sanıldığı kadar zor değil. İşte, internette paylaşılan pratik kulübe tariflerinden ufak bir derleme…
KOLİ-KULÜBE
En pratik pati evi tariflerinden birinin iskeletini, marketlerde bulunabilecek koliler oluşturuyor.
Normalde koliyi ufak bir dokunuşla pek de tarife gerek olmadan kedi evine dönüştürebilirsiniz. Ama aslında birkaç malzeme daha ekleyerek ve biraz da zaman ayırarak kışın bile kullanılabilecek hem kediler hem de orta boy köpekler için uygun olabilecek bir kulübe yapabilmeniz mümkün.
Koli-kulübeyi hakkıyla yapmak için ihtiyaç duyulan malzemeler şöyle: İstediğiniz büyüklükle boş bir koli, naylon (çöp poşeti), strafor, yapışkanlı plaka, yastık/minder. Tabii bu malzemelerden kulübeyi yapabilmek için maket bıçağı, makas, koli bandı, çift taraflı bant ve bir adet de cetvel bulundurmanız gerekiyor. Yapışkanlı plaka dışında aslında malzemelerin çoğu evinizde mevcuttur. Koliyi veya straforu da büyük marketlerden rica edebilirsiniz.
- Öncelikle kolinin çatı kısmı için kesme-katlama bölümlerini belirleyin ve buna göre koli bandıyla çatıyı sabitleyin.
- Çatı yapımı zor gelirse, çatıyı düz de bırakabilirsiniz. Bantlayarak arada boşluk kalmadığından emin olun.
- İkinci adımda maket bıçağı ile hayvanların içeriye girebileceği büyüklükte bir kapı yeri açın.
- Kulübenin dış yüzeyine aralıklı olarak çift taraflı bantlar yapıştırın ve daha sonra ısı yalıtımı için straforla kaplayın. Strafor veya köpük parçalarını ölçüp biçerek kulübenin dışını ve tabanını tam kaplayacak şekilde yapmak sizin elinizde. Ayrıca strafor kulübenizin yağmurda bozulmasını da engelleyecektir.
- Straforların üzerine yine çift taraflı bantları aralıklı olarak yapıştırın. Naylon veya battal boy çöp poşetini gererek yüzeyi kaplayın. Bu sayede kulübe kış koşullarına daha dayanıklı olacak.
- Bu kez çatıya çift taraflı bantları yapıştırın. Çatıya uygun şekilde kestiğiniz yapışkanlı plakayı yerleştirin. Böylece çatı izolasyonu da sağlanmış olacak.
- Son adım olarak kedi veya köpeğin rahat yatması için evde kullanmadığınız yastık, minder, sünger, battaniye gibi yumuşak bir yüzeyi kulübeye yerleştirin. İşlem tamam!
LEĞEN-EV
“Ben bu kadar becerikli değilim” diyenler için daha kolay bir tarif var: Leğen-ev. Bu tarif için iki adet orta boy leğen, yapıştırıcı ve klips yeterli.
Leğenlerden bir tanesine öncelikle kediler için bir kapı alanı kesin. Daha sonra leğenleri iç tarafları birbirine bakacak şekilde üst üste getirin. Tabii ki bunu yapmadan önce birbirine yapıştırılacak bölüme plastik için uygun, güçlü bir yapıştırıcı sürün. İşi sağlama almak için klipsleri dışta kalan bölümlere aralıklı olarak tutturun. İçine yastık, battaniye gibi yumuşak bir şey de yerleştirdiğinizde kedi-eviniz hazır demektir.
EN KOLAY KEDİEVİ
Eğer leğen-ev de karmaşık geldiyse büyük marketlerden kapaklı büyük plastik kutulardan alıp, bu kutulara sadece hayvanlar için kapı girişi açmanız ve içine yumuşak bir yatak hazırlamanız yeterli olacaktır. Kutunun kapağının açılmaması için yapıştırabilirsiniz.
En sadık dostlarımız 89 kelime biliyor
Kanada'da yapılan yeni araştırmalara göre insanın en sadık dostu köpekler ortalama 89 farklı kelimeyi anlayabiliyor. Araştırmalar farklı köpek ırklarının sahipleri ile olan ilişkisini mercek altına aldı. Avustralya Çoban, Border Collie ve Alman Çoban dahil olmak üzere çoban köpekleri, Bichon Frise, Cavalier King Charles Spaniel ve Chihuahua gibi köpeklerin diğer cinslere göre daha fazla kelimeyi anladığı, karşılık verdiği ve hafızasında tutabildiği ortaya çıkarıldı. Zeki ırklarda sayı 215’i buluyor. Hemen hemen tüm köpeklerin ise kendi isimlerine tepki verdiği; çoğunun klasik ‘otur’, ‘gel’, ‘aşağı’, ‘kal’, ‘bekle’, ‘hayır’, ‘tamam’ ve ‘bırak’ gibi komutları rahatlıkla anladığı görüldü.
Kanada Dalhousie Üniversitesi Psikoloji ve Sinirbilim Bölümü araştırmacıları “Mevcut çalışma, köpeklerin özellikle nesne kelimelerden ziyade komutlara yanıt vermede usta olabileceğini öne süren mevcut araştırmalarla tutarlıdır” değerlendirmesini yaptı.
Haftanın Karesi
Çemişgezek’te, sürüsünü drondan korumaya çalışan bu sadık ve vefakar Kangal köpeğinin fotoğrafı ile hafta sonunu karşılayalım…
Fotoğraf: Facebook/@kalplererisin
Kimi Takip Etsek?
Bu haftaki önerim bir STK hesabı. SAD-AFAG Akdeniz fokunun korunması ve araştırılması için 1987 yılından bu yana çalışmalar yapıyor. Instagram ve Facebook’ta hesapları olan SAD-AFAG’ı desteklemek için siz de takibe alabilirsiniz.
Instagram: @sadafag1987
Facebook: @SAD-AFAG
Sosyal Medyadan İnciler: Maskeler neden yerde?
Sokaklara gelişigüzel atılan çöplere pandemiden bu yana maske de eklendi. Eskiden izmarit, naylon poşet ve plastik şişelerden yakınırdık şimdi sağda solda yere atılmış maskeler asabımızı bozuyor.
Pandemi ile ilgili her yerde hijyen mesajı verilirken kullanılmış, pis, mikroplu maskelerin sokağa atılması akıl alır gibi değil. Sosyal medyada da bu konuyla ilgili şikayetlere sık sık rastlıyorum.
Geçtiğimiz gün gördüğüm bir paylaşım bu konuyu harika bir şekilde özetlemiş.
Bir martı gagasında tuttuğu maske ile fotoğraflanmış ve altında da şöyle yazıyor: Bu fotoğrafı billboard’lara assak, utanan ya da ders çıkaran olur mu?
Bence bu tip çarpıcı fotoğraflardan oluşan billboardlar yapmak, farkındalık oluşturmak için harika bir fikir. Hem maske atılmasının sakıncalarının, hem çevre kirliliğinin geldiği noktanın hem de bilinçsizce hayvanlara verdiğimiz zararın anlatılması için atılacak her adım önemli!
Minik kardeşler barınağa gitmesin
Sitede bakılan sokak köpeğinin birbirinden sevimli 4 yavrusuna acilen yuva aranıyor. Maalesef site yönetimi belediyeyi arayarak köpeklerin barınağa alınmasına çalıştı. Bu duruma engel olundu ancak sitede istenmiyorlar. Başlarına bir şey gelmeden sıcak yuvaları olsun. Tel: 0533 355 16 48
Güzel huylu canlar ikinci şansı hak ediyor
Çeşme Belediyesi Bakımevi’nde kalan bu iki can, son derece iyi huylu… İkisi de yeni sahiplerinin yolunu dört gözle bekliyor. Onların yaşamı parmaklıklar ardında geçmesin. “Bir can dostum olsun” diyenler ve bir köpeği barınaktan kurtarmak isteyenlere duyurulur. Tel: 0530 969 94 93
Pofuduk ikiliyi sahiplenen yaşadı
Bu güzel kedicikler henüz 2.5 aylık. Kardeşlerden tekir olanı kız ve adı Çiçek. Siyah beyaz oğlanın adı ise Zorro. Dünya tatlısı bu iki bebeğin artık ömürlük yuvalarına kavuşma vakti geldi. Geçici evlerinde fazla vakitleri kalmadı. Evine neşe ve sevgi dolsun isteyenler bu ikiliyi kaçırmasın. Tel: 0530 068 10 59