CİMER diye müthiş bir sistem var. Bilmeyen yoktur sanırım. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi. Başta kamu kurumları olmak üzere aklınıza gelebilecek hemen hemen her konuda soru sorabiliyorsunuz. Gerçi vatandaşlarımız sistemi ekseriyetle şikayet ve ihbar için kullanıyorlar fakat biz gazeteciler için sistemin en güzel tarafı bilgi edinme hakkı kapsamında merak ettiklerimize yanıt aramak. Zira artık öğrenmek istediğimiz bir çok şeyi CİMER'e sormak durumundayız. Çünkü son yıllarda kamu kurumlarının yöneticilerinden doğrudan bilgi almak neredeyse imkansız. Sistem şöyle işliyor; öğrenmek istediğiniz konuyu CİMER'e yazıyorsunuz, CİMER sorunuzu, ilgili kuruma yönlendiriyor ve kurumdan gelen yanıtı size gönderiyor. Peki ilgili kurumlar hangi kritere göre yanıt veriyor? İstediğiniz bilginin ne kadarını öğrenmenizi istiyorlarsa ona göre yanıt veriyorlar. Nasıl mı? Bir örnekle açıklayacağım.
***
Gazetemizi takip edenler bilirler bir süredir İzmir'deki kamu üniversiteleri ile ilgili haberler yapıyorum. Haberleri hazırlarken yaptığım araştırmalarda kafamı karıştıran bazı konular oldu. Görüştüğüm kişiler Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 'Genel Koordinatör' olduğunu söyledikleri bir kişiden söz ediyorlar. Kim bu genel koordinatör, yetki ve sorumlulukları nedir? Gibi sorularıma yanıt aramak için kurumun kamuya açık web sitesine baktım ama öyle bir kadro göremedim. Ben de bu soruyu CİMER vasıtasıyla YÖK'e sormaya karar verdim. Hatta sadece DEÜ için değil kentin bir diğer köklü üniversitesi olan Ege Üniversitesi için de sorayım dedim. Her iki üniversiteye yönlendirdiği soru şuydu; “Kamu üniversitelerine bağlı hastanelerde GENEL KOORDİNATÖR kadrosu bulunmakta mıdır? Eğer bulunuyorsa bu kadroda görev yapacak kişinin taşıması gereken asgari şartlar nedir? Ege Üniversitesi Hastanesi'nin Genel Koordinatörü kimdir?”
Aynı soruyu Dokuz Eylül Üniversitesi için de sordum.
Haliyle YÖK'te sorularımı ilgili üniversitelere yönlendirdi. Geçtiğimiz günlerde iki üniversiteden de yanıt geldi.
***
Ege Üniversitesi'nden Genel Sekreter Hakan Yalçın imzasıyla gelen yanıt şöyle; "Üniversite Hastanesi Başhekimliğimiz bünyesinde Genel Koordinatör kadrosu bulunmamaktadır."
Gayet net bir yanıt.
EÜ'de böyle bir kadro yokmuş.
Peki sizce DEÜ'den nasıl bir yanıt gelmiştir. Hemen söylüyorum. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Malayoğlu imzası ile gelen yanıtta Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 36. maddesine atıfta bulunularak aynen şöyle deniliyor: “Kurum ve kuruluşları, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları bulunmaktadır.”
EÜ sorumu net bir şekilde yanıtlarken, DEÜ'nün bu kadar basit bir soruyu yanıtlamaktan kaçınmasının sebebini merak ediyorum. Zira bizim bildiğimiz kadarıyla DEÜ hala bir kamu üniversitesi.
DEÜ'den gelen yanıttan sonra aklıma bir soru geldi. “Eğer böyle bir düzenleme varsa bu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanları var mıdır?”
Bu sorumu da CİMER üzerinden mi sorsam acaba, ne dersiniz?