Yıllarca Ege Üniversitesi’nde dekanlık, bölüm başkanlıkları Vb. görevlerde bulunmuş, daha sonra da KKTC’de iki ayrı üniversitede 10 yıldan fazla rektörlük görevlerinde bulunmuş olmam nedeni ile senenin bu zamanları geldi mi telefonum sabahtan akşama susmaz.
Sınavlar bitmiş, puanlar açıklanmış, sıra tercih yapmaya gelmiştir. Eş dost ahbap çocuğu, torunu, bir yakını için arar. Sorular bellidir birinci soru hangi mesleği tavsiye edersiniz, çocuğumuz ne okumalı? İkinci soru şu kadar puanımız var nereye tercih yapalım olarak sorulur ve son soru olarak da Kıbrıs’taki üniversitelerin denkliği var mı ve hangisini tavsiye edersiniz.
Benim cevaplarım da aşağı yukarı bellidir. Gazetemiz okurlarına da faydalı olabileceğini düşündüğüm için burada sizlere de aktarmak istedim.
Hangi mesleği önerirsiniz sorusunun tek cevabı vardır. Önce derim ki evladımız ne olmak istiyor, neye kaabiliyeti var. Çünkü mesleğin iyisi ya da kötüsü yoktur. O mesleği icra eden kişinin iyisi kötüsü vardır. Üç kuruş kazanamayan mimarlar, mühendisler, diş doktorları Vb’ler de var, paraya para demeyen mesleğinde zirve yapmış aynı meslekten kişiler de var. Demek ki işini iyi yapmak severek yapmak önemli. Bu nedenle Yetenek ve istek meslek seçiminde çok önemli.
Tabii ki sosyal, ekonomik ve teknolojik trendler doğrultusunda zaman zaman bazı meslekler diğerlerinden daha popüler hale geliyor veya bazı meslekler yavaş yavaş ekonomik hayattan çekiliyor, yok oluyor. Meslek seçiminde dikkate alınması gereken en önemli hususlardan birisi de bu.
Bugün mevcut mesleklerin %40’ının önümüzdeki 20 yıl içinde ortadan kalkacağı, buna mukabil örneğin; Dron pilotluğu, veri analistliği gibi yeni mesleklerin zirve yapacağı tüm futüristlerce ifade ediliyor.
Puan meselesine verilecek cevabım tabii ki yoktur hiçbir zaman da olmadı. Zira bu tek tek karşılaştırma isteyen, geçmiş yıl verilerinin ( puan/Tercih adedi / sınava giren sayısı Vb. ) analizine ihtiyaç gösteren bir şey. Bu konuda en geçerli yardım Rehber Öğretmenlerden alınabilir.
Gelelim KKTC’deki Üniversitelere. Yakın Doğu Üniversitesi ve Benim de bir dönem Rektör olarak görev Yapmış olduğum Lefke Avrupa Üniversitesi birer devlet üniversitesi olmaları nedeni ile diğerlerinden farklı. Her ikisinde de eğitim Türkiye’deki Üniversiteleri aratmaz.
Yakın Doğu Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi ve Girne üniversitesi Özel üniversiteler içinde en eski geçmişe , mükemmel kampüslere ve gayet kaliteli eğitim kadrolarına sahip üniversiteler olarak Türkiye’deki emsalleri ile başabaş kıyaslanabilir.
Gelişmekte olan özel üniversiteler içinde ise benim de uzun yıllar Rektör olarak görev yaptığım , şimdiki adıyla Kıbrıs Aydın Üniversitesi özel bir yere sahiptir. Türkiye’nin Duayen Eğitimcilerinden, İstanbul Aydın Üniversitesinin de Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın tarafından kurulan, adeta oya gibi işleyerek büyüttüğümüz ve benden sonra da çok ehil ellerde ve Sn. Mustafa Aydın’ın geniş vizyonu ile bugünlere ulaşan Kıbrıs Aydın Üniversitesi özel bir yere sahip olup tercihler için ön planda değerlendirilmelidir.
Akdeniz Karpaz Üniversitesi ile Final Üniversitesi de hızla büyüyenlerin yer aldığı bu kategoride değerlendirilebilir.
Bu üniversitelerin tamamı YÖK denetimi altında olup denklikleri vardır. Ancak denkliklerin bölüm bazında verildiği gerçeğinden hareketle seçeceğiniz bölümün denkliğinin ayrıca sorgulanması gereklidir.
Son söz. Teknik meslek ve endüstri meslek lisesi mezunlarının pekçok üniversite mezunundan daha çabuk ve daha iyi iş bulduğu unutulmamalıdır.