Geçen hafta 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günüydü. Türkiye sıralamada 11’inci sırada yer alıyor ve her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigara nedeniyle ölüyor.
Sigara endüstrisi her 1 saniyede, 100 dolar kazanırken her 7 ölümden 1’nin nedeni sigara. Bazı ülkelerde bu sayı her 5 ölümden birine yükselmiş durumda (Çin, Danimarka, Hollanda, Yunanistan, Bosna Hersek ve Grönland). Daha kötüsü ise ölmeyip sigara içmeye devam edenler. Dünyada yüz milyonlarca insan sigara nedeniyle oldukça sağlıksız olarak yaşıyor. Devletler ekonomik yollarla bu alışkanlıklardan uzaklaştırmak istese de olmuyor.
Gelelim bize ne yazık ki tüketilen sigara sayısı artıyor.
Dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımından kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Bu sayının, gelecek 8 yılda 2 katına çıkacağı tahmin ediliyor.
Bizde ne yazık sigaraya başlama yaşı 13’ün altına düştü. Sigaraya genelde arkadaş çevresi ve özenti ile başlanılıyor. Araştırmaya göre, lise çağındaki gençlerin yüzde 32,9’u sigara içmediğini söylerken, sigara içenlerin oranı yüzde 67,1. Lise çağındaki kızlarda sigara içme oranı yüzde 48,5, erkeklerde ise bu oran yüzde 72 olarak belirlenen araştırmada, sigaraya başlama yaşının ortalama 13,7 olduğu dikkati çekiyor,
Dünyada 1,3 milyar kişi tütün ürünü kullanıyor, her yıl 6 milyon insan sigara nedeniyle ölüyor..
Dünya genelinde her yıl 65 bin çocuk pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Dev sigara tekelleri her yıl binlerce dolar para ödüyor. Örneğin filmlerde sigara içilen sahneler için Hollywood’a para veriyorlar..
Tütün endüstrisi, dünyanın en öldürücü ve en karlı endüstrisi" diyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Direktörü Profesör Doktor Toker Ergüder;
"Tütün ve türevlerinin kullanımındaki artışı önlemek için büyük bir mücadele veriliyor. Perakende sigara satışı 700 milyar dolara ulaştı. Yaklaşık 1 milyar sigara içenlere 5,4 trilyon adet sigara satıldı. Bunun parasal satış değerleri yüzde 26,5 oranında arttı.
Sigara satışı 500 milyar dolar iken, net karları 35,1 milyar dolardı, her saniyede 1,100 dolar kazandılar"
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.