Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), Türkiye’nin en iyi akustiğine sahiptir ve 1130 kişilik büyük, 244 kişilik küçük salonlarının yanı sıra beş ayrı sergi salonu ile İzmir’in göz bebeği bir sanat merkezidir.
Açıldığından beri, İzmir Senfoni, İZDOB ve İKSEV’in birçok etkinliğine ev sahipliği yapan bu merkez, halk kültürümüze de büyük hizmetler vermektedir. Etkinlik programı bir yıl önceden dolmakta olan bu sanat merkezi -belli bir kaliteye sahip olma koşuluyla- her tür müzik ve sahne sanatı etkinliğine kapılarını açmaktadır.
Önemi ve seçeneğinin bulunmaması nedeniyle bu merkezi yönetenler onun her yanını özenle korumaktadırlar ama korunması gereken en önemli bölümü sahnesidir! Çünkü sahnenin hemen altında, orkestranın yerleştiği bir ‘orkestra çukuru’ bulunur.
Sahne ile orkestra çukurunun arası, orkestraya ihtiyaç duyulmayan etkinlikler sırasında kapatıldığı için bu çukur, o etkinliği izleyenler tarafından görülmez.
Burada en önemli konu, orkestra çukurunun üzerini örten hareketli sahnenin -altı boş olduğu için- dayanıksız olmasıdır!
HHH
Geçenlerde bir olay yaşandı: Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin, İzmir Uluslararası Mülteci Filmleri Festivali’ni düzenleyen Halkların Köprüsü Derneği’ne tahsis edildiği bir gün, Bajar adlı müzik grubunun etkinliği vardı. Müzik sırasında coşkulu izleyiciler, salonun geniş boşluklarında halay çekmeye başlamışlar. Elbette buna kimse karışamazdı, karışılmadı da…
Ancak, salonda halay çekenler bununla yetinmeyip bu işi sahnede yapmaya kalkınca, AASSM’deki nöbetçi görevliler onları uyarmaya ve sahnenin özelliklerini anlatmaya çalışmışlar. Durduramayınca bu kez ‘imdat’ anlamında Müdürleri Emel Akçay’ı telefonla aramışlar. Festival sorumlusu ile görüşmesine rağmen sonuç alamayan Emel Hanım, AASSM’de kapı güvenliğini sağlayan çalışma arkadaşlarının da yardımda bulunmalarını istemiş. Bu arada düzenleyici dernek yöneticileri ile AASSM görevlileri arasında bazı tartışmalar yaşanmış.
Zaten, iki üç güvenlik görevlisinin görünmesi ile sahne boşalmış ve sanatçılar da daha rahat koşullarda çalışarak programlarını tamamlamışlar.
Ertesi günü basından öğrendiğimize göre dernek yöneticileri, AASSM yönetiminden şikayetçi olmuşlar.
Sahneye verilebilecek büyük bir zararı önlemeye çalışan AASSM görevlilerinin yaptığı uyarıları ‘saptırarak’ basına vermek, sanıyorum sadece Müdür Emel Akçay’ı değil,bu salonu bedava tahsis eden Başkan Soyer’i de üzmüştür!
Kaldı ki, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sunulan müzik veya gösteriler sadece ‘oturarak’ dinlenir ya da izlenir!