“Bizimkisi bir aşk hikayesi/ Siyah beyaz film gibi biraz/ Gözyaşı umut ve ihtiras/ Bizimkisi alev gibi biraz/ Alev gibi” diye başlardı 7 yıl önce bir Nisan gününde aramızdan ayrılan Kayahan’ın ünlü şarkısı. Dinledikçe çocukluğumda sıkça izlediğim siyah-beyaz Yeşilçam filmleri gelir usuma. “Yalnızlar Rıhtımı” da böyle unutulmaz bir filmdi. Başrollerde Sadri Alışık, Çolpan İlhan, Turgut Özatay vardı. Senaryo; Çolpan İlhan’ın ağabeyi, büyük yazar ve şair Attila İlhan’ındı! Dizeleri inci gibi muhteşem bir film müziği vardı: “Martılar çığlık çığlığa/ her akşam bir büyük rüzgar dağıtır şarkılarımı/ içim boş gemiler boş/ nereye baksam ölüm gibi kusar yalnızlar rıhtımı…”

Sadri Alışık (Rıdvan) gemi kaptanı, Çolpan İlhan (Güner) bir konsomatris, Turgut Özatay da (Ali) karanlık işlerin adamı bir pavyoncuydu.

Filmin en önemli özelliği şuydu: Çekimler sırasında Sadri Alışık ve Çolpan İlhan birbirlerine aşık olmuş, 38 yıl sürecek romantik bir evliliğin örnek çiftiydi. İlhan 1995’te kaybettiği eşinin mezarını her gün ziyaret etti, ta ki 77 yaşında yaşama veda ettiği 2014’e kadar. Jön ve kötü adam tiplemelerinden sonra komedi, dram filmlerinde de başarıyla her rolü canlandıran Sadri Alışık hep aranılan aktördü. Sesinin güzelliği de farkedilince, o filmlerinde dublaja gerek duymamış, kendisi konuşmuştur. Bakın kendini nasıl anlatmış Sadri Alışık, nam-ı diğer Turist Ömer: “Sadri Alışık, hatıralarıyla yaşar. Geçmişine bağlıdır, dostlarına düşkündür. 'Eski şarap, eski dost' diyen bir felsefe benimsemiştir. Sakindir, samimidir. Düşkünlere yardım etmeyi sever. Bildiği gibi yaşar. Dünyaya sanatkar gözüyle bakar. Kimsenin göremediği şeyi hisseder. Rahattır; kendinden emindir. Hayata da sıkı sıkıya bağlıdır. Hakikatleri sever. Riyadan, yalandan nefret eder. Her şey yüzüne karşı söylensin ister (…) En üzgün anında tebessüm etmeyi becerir. Yalnız kalmaktan korkar. Kendini dost meclislerinde rahat hisseder. Eli açıktır. Yardım etmeyi sever. Sevgiye de kalbinde büyük yer vardır. Tabiatı, hayvanları, çocukları, kısaca hayatı sever Sadri Alışık!..”

Hayvanlar demişken…En ünlü sözlerinden biriydi: “Ne zaman mahallenin köpeğine selam verip hatırını soruyorsun, o zaman insan olmaya başladın demektir!”

En popüler repliğiydi “Serseri”deki; “Gidenin de kalanın da gönlü hoş olsun.”

***

Bir şairdir de Sadri Alışık. Şiir yazmak ve okumak, tutkusuydu. Şaire göre, “Şiiri tanımlamaya çalışmak, gökyüzüne merdiven kurmaya benzer.” Alışık da sayısız merdiven kurmuştur. Bu yazı onun şiirlerini alıntılamadan olmaz! İşte en sevilen şiirlerinden ikisi; “İstanbul Hastasıyım” ve “Nazire”…

“Ben mi/ İstanbul romansa eğer/ Bir sayfasıyım/ Gemi ise/ Tek sayfasıyım/ Şiir gece/ Deniz martı…”Şarkı ışık mevsim mehtap/ İstanbul hastasıyım/ Son Sayfasıyım…”

“...yanlışsın Orhan Abi/ Gözleri kapalı dinlenmez İstanbul duyamazsın/ Ses vermez Yerebatan kayıkları/ Topal Yunus konuşmaz/ Yavaş bir makamdan kılınız EyüpSultan’da/ Hacetsiz dul kaduın namazları/ Aç gözlerini aç açabildiğin kadar/ Yoksa gelmez kulaklarına/ İstanbul’u bilirsin/Zaten oldum olası suskundur/ Çınarlarından yapraklar düşer bir bir/ Çocuklar ağlar belli belirsiz köşelerinde/ Fakirler en sabırlı tevekküllerdir/ Ezanlar gösterişsiz derinliklerde/ Çiçek Pasajı’ndan kadınlar geçer bin kalçayla beraber/ Arka sokaklar bizleri sorar her gece o saatlerde/ Aç gözlerini Orhan Abi açmazsan duyamazsın…”

***

Tiyatro sanatçısı Nejat Uygur’la Sadri Alışık iyi dosttu. İkilinin çocukları Behzat Uygur ve Kerem Alışık da babalarının izinde bugün. Anekdot, Uygur’dan; “İzmir Fuarı’ndayız. Babam Çamlık Senar’da, Sadri Abi Lunapark’ta sahne alıyor. Cibali Karakolu'nun finali, Sadri Abi’nin sahneye çıktığı dakikaya denk geliyordu. Açık hava olduğu için fuarda bütün sesler karışıyordu. Babam final alkışını verirken seyirciyi durdurdu, ‘Şimdi durun, Sadri Alışık öbür tarafta Sessiz Gemi şiirini okuyacak, onu dinleyeceksiniz. Alkışlar Sadri Alışık'a gidecek’ dedi. ‘Şimdi beni alkışlayabilirsiniz ama sizden çift para istiyorum çünkü hem Sadri Alışık'ı dinlediniz, hem de beni izlediniz.”

Kerem Alışık’ın Cem Yılmaz’ın filmi “ArifV216”da babası ile “helalleşme” sahnesi de unutulmazdır. Alışık, “Gözyaşlarımı durdurmaya çalışmak sahneyi çekmekten zor oldu” demiştir bir röportajında.

***

Kayahan’la başladık, “Yalnızlar Rıhtımı”ndan söz ettik, Sadri Alışık’ı tanıtmaya çalıştık. Şiirlerinden örnekler verdik. Bugün Büyük Usta’nın doğum günü. Sadri Alışık 97 yaşında.

Selam vermek ona çok yakışırdı, biz de onu selamlayalım. Güzel ve özel insanlar daima hatırlanır. İyi ki doğdun…