Şiir, inceleme, araştırma, söyleşi, biyografi, öykü, çocuk yazını… Dergilerde nice yazı, ortak kitaplara yazılar, ödüller… Sayısı 40’a yaklaşan kitapları… Trabzon’da 56 yıl çıkan, Aralık 2017’de kapanan Kıyı Dergisi’nin de emektarlarından.
Ha bir de Söke’nin Akköy’ünde sokağı olan… Yazınımıza 1966’dan beri emek veren, ömrünü “yazıya, şiire, dergiciliğe” adayan Ahmet Özer’den söz ediyorum. Bir hatır, gönül adamından, söz ustasından…
“Yazdıklarımız yaşamımızın bir tutanağıdır, çağımıza tanıklıktır, insanın acısına ortak olmaktır” diyebilen bir yazı bezekçisinden…
Yakın günlerde 9. şiir kitabı “Suları Çekilen Nehir”le buluştum. (*) “68 kuşağının güzel çocuklarının 50. yıl anısına” adamış bu yapıtını.
68 Kuşağı tarihimizde önemi, anlamı, ayrıcalığı yadsınmayan bir sürecin, devinimin, aynı zamanda acıların, öldürümlerin, yitiklerin de adıdır. 50 yıldır unutulmayan, yeniden anımsanan, süren, sürecek olan… Anılarla, yazılarla, şiirlerle, romanlarla, öykülerle…
Bir dönemi, bir eylemci kuşağı anlamadan, derinliğine öğrenmeden, o sürecin eylemci gençlerini kavramadan geçiştirmek, yargılamak çok büyük yanılgı elbet. Ahmet Özer de bunun bilincinde olan, toplumsal-gerçekçi çizgisi, duyarlığıyla o dönemi yaşayanlardan.
Kitabın ilk şiiri yiğit bir şair, tarihsel ve toplumsal izleklerin duyarlı kadını Gülten Akın için:
yozgatlı bir tomurcuktun / ankara’da gülün şafağına yağmur / ülkende kırmızı karanfile dönüştün / kadınların gizemine sesti dizelerin / o narin omuzlarda sürdü yolculuğun / şiirin derinliğiydi/ ipekten düşlerin, ağırlaştıran.
Toplumcu-gerçekçi şiirimizin yüzaklarından, sözünü sakınmaz şairlerimizden Hasan Hüseyin’i de unutmaz Ahmet Özer.
mermere bir dokundu yıldızlar kaydı birden / çiçeği bir kokladı özgürlüktü boy veren / can buldu şiirleri / omuz başında güzel /
aşkı yaşamayanın kavruldu yangınında / şiiri soluğuydu çerçeveye sığmayan.
68 Kuşağının eylemci, devrimci simge adlarından Harun Karadeniz de şu dizeleriyle yer alır Özer’in şiirinde:
konuşuyor dünün gencecik eylemcileri anılara yaslanarak / kimi zap boylarına gidiyor azgın suya gem vurmaya / kimi üniversite / kürsülerinden işgallere. / hapishanelerin karanlık koğuşları anılmıyor
yer verilmiyor sorgulara / gerze tütün mitinginden / istinye'nin grev çadırlarından / binlerce ağızdan fırlayan çığlık / kırk yıl sonra takılıyor sesimize: / 6. filo defol.
Kitabın kapağında yer alan Haydarpaşa Garı, 68 Kuşağı'nın bu ülkenin kültür birikimine ne denli sahip çıktığının bir kanıtı aynı zamanda. Özer’in şiirlerini 68 ruhunun devrimci özüyle, birikimiyle, anılarıyla okuyup seveceksiniz.
MEHMET CİMİ VEFA İSTASYONU’NDA
Ferhat İşlek, Bekir Yurdakul, Osman Akbaşak, Bahri Karaduman, Selçuk Oğuz, Muhittin Bilgin, Ferzan Sarpkaya, Oğuz Tümbaş’tan oluşan Vefa İstasyonu topluluğu bugün 27. buluşmasını gerçekleştiriyor.
Türkçemizin Işıklı Kalemi: Mehmet Cimi başlığıyla sunulan etkinlikte , Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü’nü 1949 yılında bitiren, 87 yaşındaki çağdaş bir eğitimci Mehmet Cimi konuğumuz olacak.
Yolunu Alsancak’a, Türkân Saylan Kültür Merkezi’ne düşürecek yazın-sanat dostlarını saat 18’deki buluşmaya bekleriz. Etkinliğin genel sunumunu Bekir Yurdakul yapacak. Osman Akabaşak’ın yöneteceği, Gülseren Engin, Zübeyde Seven Turan, Ekin Kanar’ın konuşmacı olarak katılacağı paneli Osman Akbaşak yönetecek. Metin yorumlaması da Cem Seyhun Ünbay’dan.
(*) Sular Çekilen Nehir, Ahmet Özer, Bilgi Y., Mart 2018, 104 sayfa