Üç beş gün önce Efes Selçuk’taydım, bir gün önce de Urla’da. Gerekçe şenlik, konu tiyatro, tema umuttu. Filiz Ceritoğlu Sengel ve Selçuk Balkan başkanların büyük destekleriyle düzenlenen buluşmalar, yalnızca bir sanat dalının anımsanması, görünür kılınması ve yaşanan sorunlar üstüne düşünülmesi amacı taşımıyordu. Elbette ilk amaç buydu ama böylesi buluşmaların daha geniş ve derin anlama sahip olduğunu da düşünmemiz gerekiyor.

Deprem, yangın, salgın, yoksulluk ve yoksunluk, genetik yapısı zorlanan, eğitimden ekonomiye bin sıkıntının yaşandığı bir ülkede, böylesi buluşmalar, her şeyden önce bir soluklanma, tazelenme, olanın bitenin bunaltısından sıyrılıp “olması gereken” üstüne düşünme olanağı bağışlamaktadır. Umudu, gücü ve cesareti anımsamanın ve tazelemenin en duyarlı yolu sanattır. Ne demek istediğimi, örneğin buluşmaların açılış yürüyüşlerine katılarak, o enerjiyi yaşayarak anlayabilirsiniz.

İşin o yörenin ekonomisine, esnafına, sosyal yaşamına katkısını uzun uzun anlatmaya gerek yok. O yörenin tanıtımına, değerlerinin farkına varılmasına sağladığı yararlar sayılmakla bitmez. Tarihsel mirastan doğal varsıllığa, ağız tadından kültürel ve toplumsal birikime, o yöreyi daha görünür, yaşanır, paylaşılır kılan bu buluşmalar, her açıdan önemlidir. Sengel ve Balkan gibi belediye başkanlarımız işte bütün bunların farkında olduklarını, böylesi buluşmaları destekleyerek, ev sahipliği yaparak kanıtlıyor. Çoğalmalarını dileyelim, yanlarında olalım, çabalarına omuz verelim.

Olaya mesleki açıdan bakacak olursak, bu tür buluşmalar, herkese ve her şeye rağmen ayakta durmaya, üretmeye ve paylaşmaya çalışan sanat emekçilerini yüreklendiriyor, dayanışma ve yardımlaşma iklimine sokuyor. Genç emekçiler ile ustaları ve eğiticileri bir araya getiriyor, kuramsal ve uygulamalı işlikler sayesinde bir tür “hizmet içi eğitim” süreci yaşanıyor. Ben de bulabildiğim her fırsatta, genç meslektaşlarımla buluşmaktan ve bildiklerimi paylaşmaktan sevinç duyuyorum.

Kısa notlar halinde dikkat çekmeye çalıştığım bu tür şenliklere, mutlaka katılın. Urla’daki buluşma, bu güzel ilçenin tüm köylerine ve mahallelerine yayılmış etkinliklerle sürmekte. Toprak Sahne’nin düzenlediği program bilgilerine, internet aracılığıyla kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Örneğin Bademler’e geldiğinizde, 92 yıllık tiyatro geleneğiyle tanışabilirsiniz.

İzmir, hak ettiği yere biraz da böylesi çalışmalarla ulaşacak ve bu yolculuk hiç kimseden değil, önce kendimizden başlayacak. Yeter ki kararlı, inatçı ve neyi neden yaptığımızı bilmenin erdemini koruyarak çalışalım. Sanat olmazsa, hayatın dışında kalır, üşürüz. İşte bunu hiç unutmayalım. Emeğiyle dünyayı güzelleştirenlere selam olsun.