Erken yaşlarda görülen ölümler için en önemli iki faktörden birini tahmin edersiniz: Sigara.
Önceden duymadıysanız, diğerini tahmin etmeniz biraz zor: Bekarlık…
Kalbi ve beyni etkileyen dolaşım bozukluklarına ve kansere yol açması nedeniyle, genç yaştaki ölümlerde karşımıza çıkan sigara konusunda şu birkaç çarpıcı istatistikle yetineceğim: “Dünyada 35-69 yaş arası görülen ölümlerinin yüzde 30'u sigaraya bağlı. Sigara beklenen yaşam süresini bütün yaş gruplarında 16 yıl, 35-69 yaş grubunda ise 22 yıl kısaltıyor.”
Bekar olmanın erken yaş ölümlerine etkisi de çok çarpıcı: Bekarlarda 30-39 yaş aralığında ölme riski, evlilere oranla yüzde 128 daha yüksek; bu oran 70 yaşında yüzde 16’ya düşüyor. Louisville Üniversitesi’nden sosyolog David Roelfs’ın American Journal of Epidemiology’de yayınlanan araştırması, önceden yapılmış 90 araştırmadaki yaklaşık 500 milyon insana ait verileri kapsıyor. Çalışmada, evliler ve hiç evlenmemişler karşılaştırılmış; boşanmışlar ve dullar ise çalışmaya alınmamış. Diğer bazı sonuçlar şöyle:
Yaşam boyunca, evlilere oranla bekarların ölme riski, erkeklerde yüzde 32, kadınlarda yüzde 23 daha yüksek. Daha kötü bir senaryoyla, evlilere kıyasla, bekar erkekler 8-17, bekar kadınlarsa 7-15 yıl daha az yaşıyor. Roefls ‘kötü bir evliliğin sağlığa zararlı olduğunu söylemek için araştırmaya gerek olmadığını’ da belirtmiş.
Özetle; “Bekarlık sultanlıktır” derler ya… İşte o sultanlık, bilimsel verilere göre kısa sürüyor. Ne demiş Sokrat: “Mutlaka evlenin; eşiniz iyiyse mutlu, kötüyse filozof olursunuz…”
Evlilikte yaş farkı yaşam uzunluğunu etkiliyor mu?
Eşlerin arasında önemli yaş farkı bulunmasının yaşam uzunluğuna etkilerini Danimarka’da araştıran Sven Drefahl’ın Demograhy’deki makalesi de çok ilginç. Araştırmaya göre genç kadınla evlenen yaşlı erkeklerin ömürleri uzarken, genç erkeklerle evlenen yaşlı kadınlarınki kısalıyor. Yaşlı bir eşle evlenen her iki cinsteki genç eşlerin ise yaşam süreleri azalıyor.
‘Panterler’ olarak adlandırılan, genç erkeklerle evlenen yaşlı kadınların ölüm nedenleri araştırıldığında, diğer evli kadınlara oranla daha sık kaza geçirdikleri (intihar dışı) saptanmış. Genç kadınla evlenen yaşlı erkeklerde kalp krizi, inme (felç) ve kanser riski azalıyormuş. Yaşlı erkeğin çok zengin olması durumunda yaşam süresi yüzde 4 artacağına, tersine yüzde 5 düşüyormuş. ‘İdeal eş’ arayan kadınlara, eşiyle yaş farkının 12 aydan fazla olmaması öneriliyor.
Sonuç...
Uzun yaşamak istiyorsanız:
1-İçiyorsanız, sigarayı derhal bırakın.
2-Bekarsanız, evlenin; ama o kadar da acele etmeyin. Ve de yaş farkına dikkat edin!