Küçük ve orta ölçek bir işyeri sahibi iseniz neden web sitesi yaptırdınız? Sanırım ilk sebep, e bir tane olsun diyedir. Değil mi ya? Bu devirde web sitesi olmayan firma mı kaldı? Bu klişe ilk sebebi geçtiğimize göre artık web sitenizi tembel bir çalışandan size 24 saat müşteri getirecek bir çalışana çevirme zamanı geldi.
Diğer soruya geçebiliriz. Bu büyüklükteki işletmeler başka hangi kriterlere göre web sitesi yaptırıyor? Yine düşündürmeden cevap vereyim. Genellikle küçük ve orta ölçek işletmelerin web sitelerinin ilk yapım kriteri “Patronun Zevki” dir.
Ana sayfa da gelen büyük resimler, varsa bir tanıtım videosu, haberler bölümündeki bol gülen suratlı açılış resimleri web sitelerinin olmazsa olmazıdır. İçerik eksikmiş, ürünler yokmuş sorun edilmez. Onlar ileride eklenir zaten. Önemli olan ana sayfa harika olsun.
Ne kadar teknik ve ne kadar uzman bir anlayış tartışabiliriz ama o firmada çalışansanız inanın bu tartışmayı dahi yapamazsınız. Patron dediyse, web sitesi için tüm tartışmalar orada bitti.
Peki doğru ve işe yarayan yönlendirmeyi web sitesi yapımı için firma dışından gelen web tasarımcısı firmalar yapabilir mi? Yapamaz. Çünkü web sitesi tasarımcılarının da gözdesi patrondur. Parayı o verdiği sürece ana sayfa da çiçek bile açtırabilirler.
Bu şekilde hazırlanmış web sitelerinin bir işletmeye ne kadar zararı olabilir ki? Sonuçta hangi patron firması için kötü web sitesi yaptırır ki derseniz? Cevabım neredeyse yüzde doksanı diyebilirim. Genelde bu web sitelerinin birçoğu da yararsız olduğu kadar olan müşteriyi kaçıracak kadar da teknik ve içerikten yoksundur.
Peki doğru web sitesi nasıl yapılır? Veya nasıl yaptırılır? Bu sorunun cevabı basit ama uygulaması zordur. İyi bir web sitesi yapımı ne zevkli bir patron, ne çok kurnaz ve yaratıcı web tasarımcıları ne de patrona yaranmaya çalışan işgüzar çalışanlar gerektirir.
İki önemli madde yerine getirilmelidir:
Birincisi, firma içi, sürekli özgün dokümantasyon oluşturmak…
İkincisi web sitesi için işe yarayan uygun yapım standartlarına uymak.
Birincisini yapmak en zor iştir. Bana göre ülkemizde küçük ve orta ölçek firmaların en büyük eksikliği sermaye, çalışan disiplini veya kötü bir yönetim gibi faktörler değildir. Bence en büyük eksikliğimiz yazı yazamamaktır. Çin’den ürün ithal edilir, Çin web sitelerinden içerik kopyalanır. Ürün ülkemizde yapılmış ise o ürüne iki satır tanıtım yazısı çok görülür. İddialı gelecek ama genlerimize kazınmış yazı yazamama sorununu ister kendi yazı yazarak, ister başkasına yazdırarak kim bir şekilde aşabilirse o, bu ülkede o başarılı oluyor.
Daha firmanızın tarihçesi bile yokken bir web sitesinden müşteri yağdırmasını beklemek nasıl bir umuttur?
Web sitesi tasarımcılarının karşılaştıkları en büyük handikap budur. Tasarımcılardan zaten karışık olan tasarım görevlerini bırakıp firmanın içeriklerini de bir yerlerden derleyip toplaması hatta kendisinin yazması beklenir. Ama web tasarımcısı dokümantasyon sorumlusu değildir. İşletme içinden bilgi gelmezse veya web tasarımcısından sizin işinizi sizden daha iyi anlayıp dokümantasyonlar oluşturması beklenirse web sitesi başarısız bir kartvizit olmaya mahkumdur. Açıkçası web sitesinin tamamlanıp tamamlanmayacağı bile garanti değildir. Web sitesi bir yol değil bir sonuçtur. Bir işletmenin her türlü bilgisi hazırsa işe yarayacak bir sistemdir.
İkinci çözüm bekleyen gerektirme ise web sitesinin teknik altyapısıdır. Çözüm bekleyen sorunu anlamak için şunu netleştirelim. Bir web sitesi işi temel de bir "mühendislik" çalışmasıdır. Her mühendislik projesi gibi standartları olması gerekir. Peki bir web sitesi hangi standartlara göre yapılır? (Patron standardını baştan es geçtik.) Web siteleri için şu yazılım olmalı, şu altyapı derken birçok standart ortaya çıkmış olsa da artık dünya da genel kabul görmeye başlayan üst bir standartlar kitabı var diyebiliriz.
Bu yapım kriterlerini arama motorları standartları veya daha bilinen ismi ile SEO kurallarıdır. Bir web sitesi ancak ve ancak arama motoru optimizasyon (SEO) kurallarına göre yapılmış ise size müşteri getirir ve kazanç sağlar.
SEO kuralları, bir web sitesinin her detayının mükemmel olmasını gerektiren kural zinciridir. Web sitesi hızlı açılmalı, mobil uyumlu olmalı, SSL sertifikasına sahip olmalı, başka uygun web sitelerinde bol bağlantısı olmalı gibi yüzlerce kuralı içerir. Uyması, uygulaması zordur. Öyle ki suistimallere çok açıktır. Ama başarı ile uygulandığında da ödülü çok büyüktür.
İlerleyen günlerdeki yazılarımda SEO hakkında daha detaylı bilgiler vereceğim. Ama nereden başlayalım derseniz, yine birinci gereksinim derim. SEO kurallarının da ilki ve en vazgeçilmez olanı da özgün içeriktir. Özgün içerik oluşturmak, işletme ile ilgili özgün dokümantasyon üretip bunları web sitesinde paylaşmak web sitenizi gerçek bir çalışanınız yapmanın en geçerli yoludur.
İşletmeniz, ürünleriniz, hizmetleriniz ve dolayısıyla web siteniz için bol ve asla hiçbir yerden kopyalanmamış özgün içerikler yazmanın, kapınızda hazır müşteri olduğunu bilmelisiniz.
O yüzden bol kazançlar için bol yazı yazdığınız günler dilerim.