"Ben ağaçlardan hepsini severim ama zeytin ağacı bir başka. Herşeyden önce simgeledikleriyle. Yapraklarıyla barış, altını sarısı yağıyla mutluluktur. (Tuncel Kurtiz)

Zeytin, hayattır. Hayat arkadaşıdır! Yeniden yaşam gücünün simgesidir. “Ölmez ağaç” derler zeytine. Yaş aldıkça değerlenir. Kutsaldır zeytin! Fakir toprakların zengin ağacı sayılır. Çünkü "kendi köklerinden yeni filizler çıkararak kendisini yeniden doğurur" derler. "Zeytin ağacı öyle mucizevi ki; 1500 yıllık olan bile meyve veriyor. Meyvesi, yağı, hatta yaprağı bile paha biçilmez. İki bin yıllık gemi batıklarında zeytinyağı küpleri bulunuyor. Anadolu’da ağaç gibi değil, aileden biri gibi sayılıyor. Şu ağaç kesilir mi?"

***

Anadolu’nun Ege kıyılarını ziyaret eden Homeros bir gün zeytin ağaçlarının altında dinlenir ve ağaç Homeros'un kulağına fısıldar: “Herkese aitim ve kimseye ait değilim, siz gelmeden öncede buradaydım, siz gittikten sonrada burada olacağım.”

O, "Akdeniz Güzeli" zeytin bilgenin deyişiyle; “Milâttan, beyaz adamın Amerika'yı keşfinden, TBMM'den, Birleşmiş Milletler'den daha eskidir!”

Bizim Anadolumuzun belleğidir zeytin! Üç kutsal kitapta da sözü edilir! Yunanların şöyle bir sözü de vardır: “Zeytin ağacı ustasına der ki; Bana iyi bak, seni besleyeyim. Bana su ver, seni zenginleştireyim.”

***

“Ne zaman yaşlı, gövdesi yıpranmış, savaşlara, sellere, zamana direnmiş bir zeytin ağacı gördüyseniz... Durun saygıyla önlerinde. Düşünün nelere tanıklık ettiler? Mesela ben... Bahçedeki zeytin ağaçlarını her sabah Dünya Şairi Nâzım Baba'nın 'Yaşamaya Dair'inden dizelerle selâmlamaya çalışırım:

“Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,

yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,

hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,

ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için, yaşamak yanı ağır bastığından.”

(Ölümsüz ağacı ve sonsuz hayatı, bu kadar güzel anlatan söz dize var mıdır acaba, ne dersiniz?)

"Körlük" isimli kitabıyla 1998'de Nobel Edebiyat ödülünü kazanan Portekizli yazar

José Saramago da, zeytinin insanlık için önemini bilenlerden biriydi. Bunun ispatı, Lizbon’daki José Saramago Vakfı’nın önündeki zeytin ağacıdır. Yazarın külleri o ağacın altında gömülüdür!..

***

Barışın da sembolü zeytin, anayurdunda katliamla karşı karşıya kalır, betona teslimdir hep. Binlerce yıllık mirasımız zeytini gözümüz koruyalım. Zeytinime dokunma! Zeytin herkes için hayattır. Yaşam gücünün simgesidir zeytin! Dünya zeytinle yaşar! Yazar Ahmet Ümit'indir bu sözler: “Zeytin ağacı hayatın özü, ölümsüzlüğün simgesidir. Zeytinlikleri ranta kurban etmek, sadece vatana değil hayata ihanettir.”

Yine bilgeden; “Zeytin ağacını koruyanın hayatı zeytin taneleri kadar bereketli, zeytin ağacı kadar uzun, zeytinyağı kadar sağlıklı olsun!”

Bugün 190 milyon zeytin ağacı maden yönetmeliği tehdidi altında!

SON SÖZ yerine; Bu toprakların “kadimi” zeytin kalacak, zeytinlikler madencilik faaliyetlerine açılmamalı, zeytinimize dokunan yönetmelik geri çekilmeli!..

Not: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli görevden affını istemiş, yerine Vahit Kirişçi atanmış. Dileğimiz, yeni bakanın yönetmeliğe dur demesi…