Birkaç gün önce harika bir haber aldım: Mezunu olduğum Bornova Anadolu Lisesi (BAL) 2023-2024 öğretim yılından itibaren yeniden İngilizce-Almanca ve Fransızca hazırlık sınıflarına kavuşuyor.
Okulumuzun Türkiye çapında olduğu, üniversite seçme sınavlarında ilk 3’te bir, ilk 50’de birkaç öğrencisinin bulunduğu yıllara geri dönebilmesi için, ilk ve gerçekleşmesi en güç ön koşul, hazırlık sınıfı uygulamasının geri dönmesi idi. İyi bir yabancı dil öğrenmeden, bilimde ve sanatta ilerlemek olanaksız, çünkü.
Ege Koleji olarak kurulan ve BAL olmadan önce sırasıyla İzmir Koleji (Maarif Koleji), İzmir Anadolu Lisesi adlarını alan okulumuzun başarısının temelinde, tüm Ege Bölgesi’nin başarılı çocuklarının 5 yıllık ilkokul sonrası iyi bir veya iki sınavla seçilmeleri; başlangıçta erkeklerin, sonrasında hem kız hem erkeklerin yatılı okumaları yatıyordu. Maddi durumu yetersiz aileler için, eskiden ‘leyli meccani’ denen, parasız yatılı seçeneği de mevcuttu. İlk yıl hazırlık sınıfında yoğun bir yabancı dil eğitimi, ciddi bir baraj sınavının ardından, yabancı dilde fen ve matematik dersleri ile modern ve başarılı bir eğitim verilir; öğrencilerin spor, müzik, folklor ve sanat gibi alanlardaki etkinlikleri desteklenirdi. Köy Enstitüleri modelinin devamı niteliğinde, yetenekli çocukların biraraya getirilerek, birlikte eğitilmelerini hedefleyen çok başarılı bir proje idi. Bu projeyi Türkiye’de yeniden ve günümüz koşullarına uygun biçimde canlandırmak için, BAL iyi bir başlangıç olacaktır.
***
BAL yöneticileri ve devlet yetkilileri ile başarılı bir iletişim kurarak, hazırlık sınıflarının yeniden açılmasında emeği geçen başta Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı (BALEV) Yönetim Kurulu ve Başkanı sevgili Serhat Demirel olmak üzere, tüm BAL’daşlarımı; onay ve destek veren Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin ve ilgili devlet yetkililerini kutluyorum. Şimdi sırada, İzmir dışında yaşayan yetenekli öğrencileri de yeniden kazanabilmek ve eğitebilmek için, yatılı bölümümüzün kurulması ve mali durumu iyi olmayan öğrencilerin desteklenmesi aşamaları var.
BALEV Yönetiminin başarılı çalışmalarının süreceğinden, okul ve devlet yöneticileri ile kurulan olumlu ilişkiler ve mezunlarımızın desteğiyle, bu engellerin de aşılacağından eminim. 2011-2012 yıllarında şu anki üyelerin birçoğu ile aynı Vakfı birlikte yönetmiş, engelleri aşarak, BALEVİ projemizin el birliği ve başarı ile sonuçlanmasını sağlamıştık. O yıllarda da özellikle yönetimdeki Ömer Yüngül Abimle birlikte, hazırlık sınıfının geri gelmesi için çaba sarf ettiğimizi de söylemeliyim.
***
İzmir’de, Türkiye’de ve dünyada kendi alanlarında önemli başarılara imza atmış ve atmayı bekleyen pek çok BAL’daşımız var. Örneğin siyasette, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni Tunç Soyer başarı ile yönetiyor, Özgür Özel CHP Genel Başkanlığı’na aday; bilimde meslektaşlarım Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu Ekonomi Üniversitesi Rektörü oldu, Vehbi Koç Ödülü sahibi Prof. Dr. Kamil Uğurbil dünya çapında bir bilim insanı… Geleceğin başarılı yeteneklerini bulmak ve eğitmek için el ele vermeliyiz.
Yıllardır düşündüğüm bir başka proje de Ayvalık’ta, bölgedeki üstün yetenekli çocuklara, ara tatillerde ve yaz aylarında hizmet verecek bir merkez oluşturulması idi. Geçtiğimiz hafta harika bir ekip kurduk ve Ayvalık Küçükköy’deki Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi sorumlusu Levent Kahraman’ı ziyaret ederek, kendisinden bilgi aldık. Başta sayın Güler Sabancı olmak üzere, bu harika atölyenin hayata geçirilmesine katkı sağlayan herkese çok teşekkürler.
Türkiye’de güzel şeyler de oluyor…