Geçtiğimiz hafta büyümek istemeyen çocuklardan bahsetmiştim...
Çocuklar, baktılar Türkiye'de büyümekten kaçamıyorlar, bari geleceğe umutla bakacağımız bir ülkede eğitim görüp oranın vatandaşı olalım demeye başladılar.
23 Nisan için yapılan NTV canlı yayınında muhabirin, “Gelecek hayalin nedir?” sorusuna öğrencinin verdiği, “Almanya Köln Üniversitesi’nde tıp okumak istiyorum, ondan sonra da belki Alman vatandaşı olurum” cevabını vermesi bunun en büyük göstergesi oldu.
Tabi sunucu da ne diyeceğini şaşırdı, gülerek kapatmaya çalıştı.
Peki neden? diye sormadı, soramadı.
Çünkü böyle bir soru sorduğunda çocuğun vereceği cevapla işinden olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu biliyordu.
Çünkü saklamaya, gizlemeye çalıştıkları ekonomik kriz, kendi kanallarında bir çocuğun ağzından dökülecekti.
Öğrenci, masaldaki gibi "kral çıplak" demiş olacaktı.
Çünkü giderek kabaran işsizlik rakamlarının bir çocuğun kabuslarına nasıl girdiği ayyuka çıkacaktı.
Çünkü gençler ülkede liyakata önem verilmediğini, tanıdık, eş-dost sayesinde işe girildiğini dillendirmekten çekinmiyorlar, "En iyi üniversiteleri bitirmenizin, bildiğiniz yabancı dillerin, yaptığınız çalışmaların önemi yok. Bir partili tanıdık var mı? Eş- dost var mı? İş orda bitiyor" diyorlar.
Çünkü gençler, sınavlarda yapılan usulsüzlükleri ortaya koymaktan, doğru düzgün bir seçim bile yapamadığımızı anlatmaktan geri durmuyorlar.
Çünkü Türkiye’nin beyin göçü, son 5 yılda tarihte sayısal anlamda benzeri görülmemiş bir noktaya ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı ‘Uluslararası Göç İstatistikleri' raporuna göre 2017’de Türkiye’den göç eden kişi sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 42,5 artış göstererek 253 bin 640 oldu.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi Müdürü Muhammer Kaya’nın “Türkiye’de araştırma-geliştirme: Ne durumdayız? Ne yapmalıyız?” başlığını taşıyan çalışmasında, “Türkiye en fazla beyin göçü veren 34 ülke içinde 24. sırada yer almakta olup, maalesef iyi eğitim gören yüz kişiden 59’unu kaybetmektedir” diye belirtilmekte.
Ayrıca, Türkiye’de yükseköğretimde okuyan gençlerin yüzde 73’nün yurtdışına çalışmaya gitmeyi düşündüğü belirtilen bu çalışmada, “Yurtdışında öğrenim sürdürenlerin ise yüzde 78’si ülkeye kesin dönüş yapmak istememektedir. Türkiye bugün iyi eğitim görmüş gençlerin sadece yüzde 41’nin elinde tutabilmektedir. YÖK’ün verilerine göre 24 bini Almanya’da, 15 bini ABD’de olmak üzere 50 binden fazla Türk genci yurtdışında eğitim görmektedir. Türkiye, yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında 11. sıradadır" deniyor.
AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu öğrencinin hayaliyle ilgili Twitter'da "Dünya'ya ümitle bakan bir evladımız hayallerini gerçekleştirmek için Almanya'da okuyup Almanya vatandaşı olmak istiyorsa, başta biz siyasiler silkelenip derin derin düşünmek zorundayız. İlkelerde Türkiye ittifakı ile bu gençleri Türkiye'ye inandırmak en temel önceliğimiz olmalıdır" dedi.
Düşünmek için çok geç kalmadık mı?
Hala harekete geçmek için beklenen nedir?
Siyasiler kendi aralarında kavga etmek ne zaman vazgeçip geleceğimiz için bir şeyler yapacaklar?
Her yıl 23 Nisan'da çocuklar başkanların koltuklarına oturmasındansa başkanlar çocukların yerine sokaklarda çöp toplamalılar, mendil satmalılar, sanayi bölgelerinde ve tarlalarda çalışmalılar...
O zaman belki “Gelecek hayalin nedir?” sorusuna verilen cevabın ne anlama geldiğini anlayabilirler.