1956 yılında Fransız kaşifleri tarafından keşfedilen mağara, ilk yıllarda 1 kilometrelik derinlikle bile bir mucize olarak görülüyordu. Ancak 2007'de Ukraynalı kaşif Gennadiv Samokhin, mağaranın “Nihai Çukur” olarak etiketli en derin noktasına ulaştı.

Geçtiğimiz günlerde youtube’da  10.5 milyon takipçisi olan Ruhi Çenet Krubera Mağarası’nda 8 gün boyunca seyahat  ederek 2224 metre derine indi. Çenet, bu deneyimi belgesel olarak kaydetti. Çekimlerin bir yılı aşkın sürdüğü belirtilirken, Çenet'in bu macerası büyük bir merak uyandırdı.

Dünyamız, yüzeyinin altında sakladığı sırlarla dolu bir kutu gibidir. Bu sırların en büyüleyici olanlarından biri de şüphesiz ki mağaralar. Özellikle de Krubera gibi, yerin derinliklerine doğru uzanan devasa boşluklar. 2195 metrelik derinliğiyle dünyanın en derin mağarası olarak bilinen Krubera, adeta yerin merkezine açılan bir kapı gibi. Krubera, Gürcistan ile Abhazya arasındaki sınır bölgesinde, Arabika Masifi üzerinde yer alıyor. Adını Rus jeolog Alexander Krubera'dan alan bu mağara, sadece derinliğiyle değil, aynı zamanda uzunluğu ve içinde barındırdığı gizemlerle de dikkat çekiyor. Fransız kaşiflerin 1956'da keşfettiği tünellerin uzunluğu 13 kilometreyi aşıyor. Yani Krubera, yerin derinliklerinde uzanan devasa bir labirent gibi.

Krubera’yı diğer derin yerlerden ayıran en önemli özelliklerden biri, doğal bir oluşum olması. Dünyanın en derin madeni olan TauTona'nın 3.4 kilometreye ulaşabildiğini düşünürsek, Krubera'nın devasa boyutları daha iyi anlaşılır. Hatta Rusya'nın Kola Yarımadası'nda bulunan ve dünyanın en derin sondaj kuyusu olarak bilinen Kola kuyusu bile Krubera kadar derin değildir. Mağara Eyfel Kulesi'nden 6 buçuk kat, Dubai'deki dünyanın en uzun binası Burç Halife'den 2 buçuk kat daha derindir.