Sevgili Dostlar Merhaba,  Ne güzel, ne mutlu bir günde sizlerleyiz.  Koca çınar İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 77., gözbebeğimiz, büyütmek, yeşertmek için bizlere emanet edilen 9 Eylül Gazetemiz ise bugün 11 yaşında. 

77 yıldır mesleğin birlik, beraberlik ve onurunu temsil eden, saygınlığını yükseltmek için çaba harcayan; bizzat bağımsız, özgür gazeteciliği yaşatmak adına  Dokuz Eylül Gazetesi ve web sitesini yayınlayarak elini taşın altına koyan bir cemiyettir İzmir Gazeteciler Cemiyeti… 
Evet bugün bizim kıvanç günümüz. Ama her başarının bir bedeli olduğu gibi yaşadığımız bu onurun da bir bedeli var ve bedeli oldukça ağır...
Biliyoruz ki;
Her şeyden önce, Türkiye’nin aydınlanma ve demokrasi mücadelesinde en ağır sıkıntıları yaşayanların başında gazeteciler gelir.
Nerede temel insan hakları, özgürlük, hukukun üstünlüğü gibi kavramlar tehlikedeyse orada gazetecilerin de hayatları gelecekleri tehlikededir.
Halk adına, hak ihlallerinin yaşanmaması için kalemini dik tutan meslektaşlarımız bugüne kadar ülkemizin demokrasi tarihini kanlarıyla yazdılar. 
Kimleri kaybetmedik ki; Hasan Tahsin’den Sabahattin Ali’ye, Cengiz Polatkan’dan Abdi İpekçi’ye, Ümit Kaftancıoğlu’ndan Sami Başaran’a,  Çetin Emeç’ten Mehmet Sait Erten’e, Turan Dursun’dan İzzet Kezer’e Uğur Mumcu’dan Ercan Gürel’e, Erol Akgün’den Metin Göktepe’ye, Kutlu Adalı’dan Ayşe Sağlam Derince’ye, Hrant Dink’ten Nuh Köklü’ye…. Ve geçtiğimiz yıl tüm belgeleriyle yolsuzlukları ortaya koyan meslektaşımız Güngör Aslan’ı kaybettik. 
Gazetecilik mesleği uğruna hayatlarını kaybeden meslektaşlarımızı tek tek  minnetle anıyorum.   

***

Evet, İzmir Gazeteciler Cemiyetimiz 1946 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan dernek statüsüyle İstanbul ve Ankara’nın hemen ardından kuruldu. Kimler geldi, ne tarihi olaylar yaşandı. Kent ve ulusun tarihindeki kesitlere, darbelere, ülkenin demokrasi tarihinde köşe taşı gelişmelere tanık oldu İGC. 
Haydar Rüştü Öktem, Şevket Bilgin, Burhan Belge, Mithat Perin,  Nihad Kürşad, Orhan Rahmi Gökçe, Cezmi Zallak İlhan Esen, Jerfi Yener, Sabri Süphandağlı, Süha Tekin, Göngör Mengi, İsmail Sivri, Erol Akıncılar, Atilla Sertel ve Misket Dikmen; İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin bugünlere ve bugünkü saygınlığına ulaşmasında çabaları büyüktür. Tüm bu isimleri saygıyla, sevgiyle anıyorum. Evet İzmir Gazeteciler Cemiyeti tüm zorluklara, üst üste yaşanan doğal felaketlere, ülkemizin yaşadığı dalgalanmalara rağmen dimdik ayakta durmaya devam etmektedir. 
En büyük gücü ise her yıl büyük bir onurla gerçekleştirdiğimiz basın yarışmamızın adını taşıyan Hasan Tahsin’den almaktadır.  

Binası yıkılan, bin bir zorluğun altında kalan, kimi zaman ağır para cezalarıyla yıldırılmaya çalışılan bir Cemiyet de olsak her seferinde yeni fırsatlarla yeniden doğmayı bildik. 
30 Ekim 2020’de İzmir depremiyle maddi gelirleri bir anda yok olsa da birbirimize tutunarak var olmayı başardık. 
Türkiye’nin en büyük Uluslararası Basın Merkezi’ni kurarak meslektaşlarımıza eğitimlerle kucak açabildik.
Deprem nedeniyle yıkılan Basın Apartmanı'nın yerine İzmir’in en görkemli projelerinden birini kazandırmak için imzamızı attık.
İş arama süreci içinde olan 550 meslektaşımıza telif desteği sağlayabildik. 
Üyelerimizin mutlu ve zor günlerinde yanlarında olduk. 
Dokuz Eylül Gazetemizle istihdamı artırdık ve internet sitemizle milyonlarca okuyucuya ulaştık. 
Ve en önemlisi yanlışa, haksızlığı tek bir gün bile boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. 
Doğruyu söylemekten vazgeçmez, yanlış gördüklerinize sessiz kalmaz, izlemeyi değil hakkaniyetle yönetmeyi tercih ederseniz; başınıza çok iş açılır. 
Gerçeği arayıp, doğruları yayınlamanın çok ağır sonuçları vardır. 
Ama vazgeçmeyeceğiz. Çünkü gazetecilik; cehalete, zorbalığa ve yalana karşı bir araçtır. İyi gazetecilik; değer ve fiyat, olgular ve yorumlar, gerçekler ve söylentiler, bilim ve batıl inanç arasında ayrım yapmamızı sağlar. Bir ülkenin demokrasi kalitesini büyük ölçüde ilkeli basın ve gerçeğe saygı belirler. Gazetecilerin toplum adına, hakikatlerin üzerindeki örtüyü kaldırmak gibi bir misyonu vardır. Cezaevlerine atılsak da, yıldırılmaya çalışılsak da vazgeçmeyeceğiz. 
Cezaevlerinde düşünsel özgürlüğün mücadelesini veren tüm meslektaşlarımıza, düşünceleri nedeniyle tutuklu olan Merdan Yanardağ’a, gerçek bir haberi paylaştıkları için gözaltına alınan, tutuklanan meslektaşlarımıza  SELAM OLSUN. 

Eğer bir meslektaşımız, düşünceleri, analizleri nedeniyle cezaevindeyse o ülkede sadece basın değil, asıl demokrasi tehlikede demektir. 
Sistematik sansür, eleştirel medya kuruluşlarına karşı davalar veya yargı sisteminin kötüye kullanılması gibi taktikler sadece Türk basınını değil, aslında demokrasiyi özünde bir ulusun kenetlenme gücünü boğar. 
Ve bizler
Nefes alamadığınız bir demokrasiye izin vermeyeceğiz.  
Ve biliniz ki;
Hoşgörüsüzlüğe karşı hoşgörü, 
Vesayete karşı özgürlük, 
Fanatizme karşı hümanizm, 
Makineleşmeye karşı emek,
Şiddete karşı vicdan gelinceye kadar mücadelemiz sürecektir. 
İnatlara, kibirlere, egolara yenilmedik, yenilmeyeceğiz. 

DOKUZ EYLÜL ARTIK MİLYONLARA ULAŞIYOR

Türk basının en önemli yapısal sorunlarından birisi sahiplik yapısıdır. 1990’lara kadar basının amiral kurumlarını, ülkenin önde gelen aileleri yönetiyordu. Bu ailelerin başka alanlarda faaliyetleri olsa da öncelikleri sahip oldukları yayın organlarıydı.  
Ancak son yıllarda medya çoğulculuğu anlamında iş çığrından çıktı ve basın kuruluşları; iş dünyasının adeta yakar top gibi birbirinin üzerine attığı bir oyuncağa döndü. 
Günümüzde yüzde 90’a yakın tek sesli bir medya yapısından söz edilmekte. 
2012 yılında, ulusal kanal ve yayınların gölgesinde kalan yerel basının adeta nefes almadığı bir süreçte İzmir’de bambaşka bir girişim doğdu. 
İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin dönem başkanı Atilla Sertel’in kararlı girişimiyle Türk basının eşsiz örneklerinden biri olarak, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 16 Nisan 2012 tarihli 83 numaralı kararı ile 9 Eylül Gazetesi kuruldu. 
‘Gazetecilerin Gazetesi’ olarak tanımladığımız 9 Eylül, 28 Temmuz 2012 tarihinde yayın hayatına başladı. 

Türk basınında yeni model 

Gazetenin kuruluş kararında, 9 Eylül gazetesi sendikalı, basın emekçinin emeğine değer veren, bağımsız gazetecilik modeli olarak tanımlandı. Evrensel gazetecilik ilkelerine uygun olarak İzmir’in yerel değerlerine sahip çıkmak ve Türk basın tarihinde örnek teşkil etmek; gazetemizin temel amaçları oldu. 
Günümüzde, İGC Yönetim Kurulu Üyelerimiz Semih Aksoy, Yılmaz Coşkun, Mehlika Gökmen, Meltem Seyis, Duygu Tuncer, Gökhan Soyulmaz, Esat Erçetingöz, Erdal Erek, Mücahit Bektaş, Mehmet Güçlü Güler ve destek veren yedek yönetim kurulu üyelerimizle birlikte Cemiyetimizi ve gazetemizi güçlendirmek için büyük bir mücadele içerisindeyiz.   

Sendikalı ilk yerel gazete

Gazete çalışanlarımız, Türkiye Gazeteciler Sendikası’na bağlı olarak çalışmakta. 9 Eylül Gazetemiz 4. Toplu İş Sözleşmesini geçtiğimiz günlerde bağıtladık. Maliyetlerin her geçen ay katlanarak arttığı süreçte canla başla çalışan arkadaşlarımız için tüm koşulları fazlasıyla zorladık. 
Ancak yerel gazetecilik ülkemizde ve kentimizde mutlaka desteklenmelidir, aksi takdirde bu ekonomik tabloda sürdürülebilirlik kolay değildir. 

Dijitalleşme kaçınılmaz

Yerel gazetelerimizin en büyük gelir kaynağı ise Basın İlan Kurumu’nun verdiği resmi ilan desteğidir. Ancak kurum yeni mevzuat gereği artık internet sitelerini daha yoğun destekleme kararı alıştır. Dijitalleşmenin de hızla artmasıyla gazetelerin internet sitelerini geliştirmeleri günümüzde kaçınılmazdır.  Dijitalleşmeye ayak uyduramayan hiçbir basın kurumu  YA ŞA YA MAZ. Habercilik anlayışımızdan taviz vermeden dijitalleşmenin fırsatlarından yararlanarak büyümek için 9 Eylül Gazetesi olarak bir yıldan uzun süredir yatırımlarımızı, çabalarımızı sürdürüyoruz. 

Aylık 2 milyon takipçi

9 Eylül gazetesi, haftada 6 gün basılı olarak gazete bayilerinde satılıyor. 9 Eylül olarak www.dokuzeylul.com’a tam zamanında yaptığımız  dijital yatırımlarla web sitemiz ayda 2 milyon günlük tekil kullanıcıya ulaşmayı başardı. Ek olarak gazetenin kurumsal resmi sosyal medya hesaplarından da gazete içerikleri, dijital mecralarda yayınlanırken site bugün İzmir’in iki büyük sitesinden biri haline geldi.

9 Eylül artık bir medya grubu   

9 Eylül Gazetesi, iş arama sürecindeki gazetecilere destek olmak, sektöre yetişmiş eleman sağlamak, doğru ve öncü bir model, denge yaratmak gibi amaçlarla çalışan bir yayın grubudur. Son 2  yılda gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla, aylık 2 milyonluk takipçisi olan internet sitesi, canlı yayınların yapıldığı profesyonel stüdyosu ve kurgu, montaj, çekim hizmetlerinin verildiği prodüksiyon çalışmalarıyla dikkat çeken bir medya grubu haline geldi. Türkiye’de 9 Eylül’ün bir başka örneği yok. Asıl amacımız  ise daima sektörde bir okul niteliğini koruyarak, basında istihdamın artmasına öncülük etmek olacaktır.

550 telif desteği

9 Eylül’ün öncelikli kuruluş amaçlarından biri iş arama sürecinde olan arkadaşlara katkıda bulunmasıdır. Zorlu ekonomik koşullarda bunu istihdam olarak daha sınırlı sayıda yapabilsek de haber telif desteği ile meslektaşlarının yanında olan bir gazetedir 9 Eylül. İGC’nin yürüttüğü AB projelerinin de etkisiyle bugüne kadar 550 haber telif desteği 9 Eylül üzerinden sağlandı. 
Evet 9 Eylül Gazetesi “Gazetecilerin Gazetesi’dir. Bu her zaman böyledir ve böyle olacaktır. 

Bu gazete, kimsenin, bir avuç insanın değildir. Bu gazete varlığını ve büyümesini önemseyen, gazetenin  iyi ve kötü zamanda yanında olan tüm meslektaşlarımızın, İGC üyelerinindir. 
Bu gazete;  dinamizm taşıyan, genç arkadaşlarına destek olan, tüm canla başla çalışanlarımızındır. 

Evet;  zorlu koşullar altında 9 Eylül markasının doğmasına öncülük eden başkanlarımız, gazetemize destek veren tüm yönetim kurulu üyeleri, emek vermiş eski-yeni dönem yönetici ve çalışan arkadaşlarımız ile 9 Eylül Medya Grubu’nda görev yapan tüm arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ederim.  
9 Eylül çoğulcu sahiplik yapısıyla Türk Basınına model olmaya, kalıpları kırmaya, inadına büyümeye devam edecek, hakikatlerin üstü örtülemeyecektir.