Gün geçmiyor ki, güzel ülkemde hayvanlarla ilgili “bu da nereden çıktı şimdi” dedirten gelişmeler yaşanmasın.

Son bir haftadır Türkiye gündemini meşgul eden en trend konumuz şuydu:

- Petshoplar Türkiye Kasaplar Federasyonu’na mı bağlandı?

- Kasaplar ve Petshop’ların ortak noktası nedir?

- Petshop’larda hayvan kesimi mi yapılıyor?

Herkes birbirine bu soruları soruyor. Hatta bu gelişmeler hayvan hakları savunucularına ufak çaplı bir panik de yaşatmadı değil. Ne de olsa Türkiye’de artık her şeyin olabileceğine inanmışız bir kere!

*

Önce ilk soruyu net bir şekilde cevaplayalım. Ortada petshopları Kasaplar Federasyonu’na bağlayan yasal bir mevzuat yok.

Şimdi diyeceksiniz ki, madem böyle bir durum yoktu neden bu konu gündeme geldi.

 Konuyu gündeme getirerek kafalarda soru işaretlerinin belirmesine yol açan isim Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı. Kendisi petshopların Kasaplar Odası‘na bağlandığını açıkladı. Aslında o, tam olarak böyle açıklamadı ama haber bu şekilde manşete taşındı, diyelim. Maalesef zaman, sosyal medyada “fazladan tık alma” zamanı.

Tabii sözleri bir anda gündem olunca Yardımcı’nın konuya açıklama getirmesi gerekti. İlk açıklamasına şöyle bir ek yaptı Yardımcı:

“Bu bir yıl önce, tamamen esnafı korumak için yapılmış bir uygulama ama görüyorum ki yanlış anlaşılmışız. Petshoplardan canlı hayvan satanlar eğer odalaşamadıysa, yasal işlemlerin aksamaması adına karma oda olarak Kasaplar Odası içinde yer alıyor.”

*

Aslında bu açıklama ve konunun gündeme gelişi, ortadaki farklı bir sorunu da gözler önüne serdi.

Sorun şu ki, Petshopların kendilerine ait bir odaları yok. Ama ruhsatla ilgili prosedürlerin bir oda kanalıyla yapılması gerekiyor. Petshoplar ruhsat için belediyeye başvurduklarında herhangi bir esnaf odasına yönlendiriliyorlar. Bu Kasaplar Odası olabileceği gibi, Şoförler Odası da olabiliyor mesela.

Yani ortada tüm petshopların Kasaplar Odası’na bağlanması gibi bir durum yok ama petshopların ruhsat için “alakasız” odalara kayıt olmaları gibi bir sorun var.

En doğrusu tabii ki petshop’ların kendi odalarının olmasıdır. Bu olamıyorsa da evcil hayvanlarla ilgili mama, aksesuar, takviye ve balık-kuş satışı yaptıkları için Veteriner Hekimler Odası çatısında değerlendirilmeleri doğru olabilir.

 




Kimi Takip Etsek?

Bu hafta yasaklı ırklarla ilgili sahiplendirme çalışmaları yapan “coffysworldd” adlı Instagram hesabını tanıtmak istiyorum. Yasaklı ırk gerçeğini ve bu canlar için verilen mücadeleyi daha iyi anlamak isteyenler bu hesabı mutlaka takibe almalı.




Pako ziyareti uğurlu geldi

Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER) heyeti önceki gün İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova Gökdere mevkisinde hizmete açtığı PAKO Köpek Bakımevi’ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından bakımevinde yuva bekleyen canları fotoğraflayarak ilan açan gönüllülerin bu çabası sonuç verdi. Pako ziyareti sonrası iki köpek yeni ailelerini buldu.


İKİ CANA YUVA BULUNDU
Ziyaret ve ardından yaşanan mutlu gelişmeyi aktaran SEHAYDER Başkanı Fevziye Özkan şunları söyledi: 

“SEHAYDER olarak İzmir Büyükşehir Belediyemizin Bornova Gökdere mevkisinde kurulu bulunan PAKO Köpek Bakımevi'ni, ayrıca Seferihisar'dan oraya gönderilen birkaç köpeğimizi de görmek üzere ziyaret ettik. 30 Nisan 2022 tarihinde açılışı yapılan Pako Yaşam Kampüsü ne yazık ki hayırsız aileleri tarafından terk edilmiş, belki de binlerce lira vererek satın alınıp sonrasında bıkılıp bir köşeye fırlatılan eşya misali gariplerle dolmuş neredeyse... Her biri birbirinden güzel, neşeli, sosyal köpeklere yuva bulunmasına yardımcı olmak için fotoğraf çekerek sosyal medyadan ilan açtık. Yuva ilanları ile asıl sorunların çözülmeyeceğini biliyoruz. Üretim ve üreticiler engellenmedikçe sorunlar dağ gibi büyümeye devam edecek. Ama yine de bir umut, belki Deniz yıldızlarını yakalarız, dedik. Ve iki cana ömürlük yuvalarını bulduk. Onlar adına çok mutluyuz.”

PAKO ziyaretinin ardından Işıkkent bakımevine de giden heyet, artık tamamen kısırlaştırma merkezi olarak görevine devam eden tesisi gezdi ve incelemelerde bulundu. Ziyaret de gönüllülere İBB Veteriner İşleri müdürümüz Vt. Hekim Umut Polat da eşlik etti.

 



Haftanın Karesi

Yavru ayıların adeta dans ediyorlarmış gibi oyun oynadıkları bu efsane anlar Finlandiyalı fotoğrafçı Valtteri Mulkahainen’in objektifine böyle takılmış. Bu kare yabancı basında da yer alarak, binlerce kişiye ulaşmış.