Kamuoyunda “kiralık işçilik” olarak yer etmiş olan Özel İstihdam Büroları ile ilgili yönetmelik 11.10.2016 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğe göre;
-Özel istidam büroları iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetleriyle birlikte işgücü piyasası ile istihdam ve insan kaynaklarına yönelik hizmetleri yürütebilecek.
-Ayrıca mesleki eğitim de düzenleyebilecek.
-İşverenler herhangi bir nedenle iş sözleşmesi askıya alınan ya da askere giden işçilerin yerine istihdam bürolarından işçi bulabilecek.
-İşverenler okula gitmeyen küçük çocuğu olduğu için yarı zamanlı çalışmak zorunda kalan aile bireylerinin yerine özel istihdam bürolarından işçi kiralayabilecek.
-Ev hizmetlerinde, mevsime bağlı tarım işlerinde, işletmelerin günlük rutin işlerinden sayılmayan ve aralı şekilde gördürülen işlerde, mevsimlik işlerin dışında döneme bağlı olarak iş artışının yaşandığı durumlarda da yine özel istihdam bürolarından işçi kiralayabilecek.
-İşverenlerin özel istihdam bürolarından kiraladıkları işçilerin ücret yönünden işverenleri özel istihdam büroları olacak ve bu bürolar, işçiyi kiralayandan aldıkları paradan önce kendi haklarını kesecek ve sonra kiralanan işçinin parasını ödeyecek.
-İşverenler, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden öncelikli olan işlerde ya da üretimi olumsuz etkileyen zorlayıcı nedenin ortaya çıkması durumunda, ayrıca işletmenin üretim hacminin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirmesi halinde özel istihdam bürolarından kiralanacak işçileri çalıştırabilecekler.
-Geçici iş ilişkisi içinde kiralanarak çalıştırılan işçiler, kendilerinden kaynaklanan kusurları ve verdikleri zararlar nedeniyle kendini çalıştıran işverenlere karşı sorumlu olacaklar.
-Kiralık işçiler kendilerini çalıştıran işverenlerden avans ya da borç para alamayacak.
Bunlarla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında, yeraltında maden ya da benzeri madde çıkarılan işyerlerinde kiralık işçi çalıştırılamayacak. Ancak toplu işçi çıkarılan işyerlerinde 8 ay sonra kiralık işçi çalıştırılabilecek. Yine grev ya da lokavt uygulanan işyerlerinde özel istihdam bürolarından temin edilen işçiler çalıştırılamayacak.
-İşverenler özel istihdam bürolarından kiralanan işçilerin üzerinde yönetim hakkını kullanıp emir ve talimat verebilecek, bu işçilerin işyerinde iş kazasına uğraması ya da meslek hastalığı geçirmesi halinde durumu özel istihdam bürosuna bildirme yükümlülüğü dışında başka bir sorumluluğu olmayacak.
Diğer yandan özel istihdam büroları kiraya verecekleri geçici işçilerle geçici iş sözleşmesi imzalayacak, ayrıca işçiyi kiralayan işverenle de geçici işçi sağlama sözleşmesi yapılacaktır.
İleride uygulama sorunları ortaya çıkıp şekillendikçe kiralık işçilik sorununa değinmeye devam edeceğiz.