AKP iktidara geldikten sonra yaptığı ilk işlerden biri Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı’nın birleştirilmesi oldu.
Oysa Kültür Bakanlığı’nın amacı kültür mirasını korumak, Turizm Bakanlığı’nınki ise -bu topraklarda ne var ne yok- her şeyi turizmin kullanımına açarak para kazanmak!
AKP bu bakanlıkları birleştirmek için yasa tasarısı hazırladığında, o tarihe kadar bakanlık yapmış olan Kültür Bakanları bir bildirge yayımlayarak bu girişimin sakıncalarını dile getirdiler.
Ercan Karakaş tarafından kaleme alınan ve 24 Nisan 2003 tarihinde o günkü Kültür Bakanı Erkan Mumcu’ya sunulan bu bildirgeyi imzalayan bakanlar -soyadı sırasına göre- şunlardı:
İsmail Cem, Suat Çağlayan, Agah Oktay Güner, Talat Halman, Ercan Karakaş, Nermin Neftçi, Fikri Sağlar, Timurçin Savaş, İstemihan Talay, Tınaz Titiz, Namık Kemal Zeybek.
Kültür ve Turizm Bakanlıklarının Birleştirilmesine Karşı Önceki Kültür Bakanlarının Bildirgesi başlığıyla sunulan metin şöyleydi;
Biz aşağıda imzaları bulunan önceki Kültür Bakanları… Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığının birleştirilmesine ilişkin, TBMM’ye sevk edilmiş bulunan kanun tasarısının yanlışlığına dikkat çekmeyi bir vicdan görevi olarak görmekteyiz…
Bildirgede, kısa bir tarihçeden sonra şu noktaların altı çizilmişti;
KÜLTÜRLE TURİZMİN FARKLARI
Turizm bir sanayi dalı, bir ticari işletmeciliktir. Kültür ise bir sanat alanıdır. Turizm yatırımcılık, kültür yaratıcılıktır. Aynı bakanlık yönetiminde, turistik tesis ve etkinliklerin, yeryüzündeki en eski uygarlıklardan günümüzdeki dinamik kültürel yaşamımıza kadar süregelen olağanüstü hazinemizi yıpratması gibi bir tehlike vardır. Ülkemiz bu mirası korumak için dünyaya ve gelecek nesillere karşı sorumludur…
…Birçok ülkede olduğu gibi bizde de turistik gelişme çoğu zaman kültürel çevreyi ve varlıkları tehlikeye düşürüyor. Bunun içindir ki hiçbir yerde birleşik bir kültür ve turizm bakanlığı kurulmamıştır.
TURİZME KURBAN ETMEYELİM
Türkiye, kültürü turizme kurban etmemelidir…
Türkiye öyle bir uygarlıklar hazinesi ve kültür cumhuriyetidir ki hiçbir ülkede kültür bakanlığı olmasa bile, bizde güçlü bir Kültür Bakanlığı olmalıdır.
İki bakanlığın birleştirilmesine ilişkin böyle önemli bir kanun tasarısının kültür ve sanatla ilgili kurum ve kişilere sorulmadan ve kamuoyuna yeterince sunulmadan, aceleye getirilerek TBMM’ye sevk edilmesi bizce vahim bir hatadır…
O tarihlerde sadece bu bildirgeyi hazırlamakla kalmadık, o zamanki Kültür Bakanı Erkan Mumcu’yu da ziyaret ederek düşüncelerimizi doğrudan iletmiştik.
FIRSATI KAÇIRMAYALIM
Yirmi yılı aşkın süredir içinde bulunulan bu yanlış politika sonucu, korktuğumuz oldu! Başta, ‘doğal kültürel miras’ olmak üzere her tür kültür öğemiz aşındırıldı, rantın iştahına sunuldu.
Ülkemiz, yaşamış olduğu büyük yıkımdan kurtulmak için bir ‘restorasyon’ sürecine girerken yapılması gereken işlerden biri de Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı’nın ayrılması olmalıdır.