Geçtiğimiz hafta içinde Türkiye bir yangın felaketini yaşadı. Ege Bölgesi, İzmir bu yangınların odak noktasında yer aldı. Seferihisar Doğanbey’deki yangın yerleşim yerlerine sirayet etti. Çeşitli sitelerde 20’ye yakın ev ve birkaç araç alevlere teslim oldu.
Sadece Seferihisar mı? Hayır. Aynı saat ve günlerde benim de yazlık evimin bulunduğu Ildır, Karareis ve Gerence körfezine bakan yamaçlar neredeyse tamamıyla yandı. Allahtan bu söylediğim yerlerde ağaçtan daha çok, Maki denen bodur çalılar vardı. Ama oradaki kaplumbağalar başta olmak üzere diğer canlılar yangınla birlikte yok oldu.
Yine aynı saat ve günde Ödemiş’imizin yemyeşil ormanları da alevlerle tanıştı. Güzelim ormanlarımız yanarken üç köy de bu yangınlardan ciddi biçimde etkilendi.
Daha sayayım mı?. Aynı gün ve saatlerde Buca’da kaynaklar semtinde çıkan yangın Menderesi de etkiledi. Buna da diğer yangınlarda olduğu gibi Hızla müdahale edildi. Edildi ama onu da söndürmek uzun zaman aldı.
Bunlar sadece İzmir'dekiler, aynı süreçte Manisa’da, Balıkesir’de, Hatay’da da yangınlar çıktı.
Orman konusunda bilgili bir kişiyle konuştum. Neden çıkıyor bu yangınlar diye. 4 Temel nedeni olduğunu söyledi.
1. Piknikçiler tarafından yakılan ateşlerin yeterince söndürülmemesi,
2. Yine piknikçi kaynaklı atıklar. ( Kırık Şişe dipleri güneşte mercek vazıfesi görüp yangına neden oluyormuş )
3. Araçlardan atılan Sigara Vb.
4. Tarlalarda ürün hasadından sonra kalan atıkların ( Anız ) yakılması,
Bunlar insan kaynaklı nedenler dedi. Bir de teknik nedenlerle çıkanlar var ki, pekçok büyük yangının nedenidir diye ilave etti.
1. Bakımsız elektrik hatları. Bunlar birbirine değip şerare çıkrartıp altlarındaki otları tutuşturuyormuş.
Peki Nasıl koruyabiliriz dediğimde :
1. Ormanlar daha önceleri Orman Köyleri tarafından etkin bir biçimde bakılıyordu. Ağaçların altındaki otlar orman köylüleri tarafından temizleniyor, kuruyan ağaçlar bunlar tarafından kesiliyor, orman bunlar tarafından bakılıyor, korunuyor bu köyler ormancılıkla geçiniyordu. Devlet de bunlara maddi destek sağlıyordu. Daha sonra bu politikadan vazgeçilince ormanlarda eski bakım kalmadı dedi. Şimdilerde kullanılan personelin gerek adet, gerek bilgi ve gerekse dikkat bakımından orman köylülerinin yerini tutamıyormuş.
2. Tabii ki eğitim işin bir diğer yanı. Ne zaman ki piknik ateşimizi söndürmeyi, sokaklara, yollara sigara atmamayı öğreniriz , işte o zaman korumayı bir nebze arttırabiliriz diye devam etti.
3. Tabii ki son olarak ve pek çok yangının sebebi olan enerji nakil hatlarının bakımlarının devletten enerji üretim ve nakil işini alan firmalar tarafından etkin bir biçimde yapmaları işin en önemli yanı dedi.
Niye söndüremiyoruz dediğimde ise yorum yok cevabını aldım. Biraz zorlayınca da özellikle yangınların daha ilk aşamada tespit edilip, hızlı bir biçimde müdahalenin önemini vurguladı. Bunun için ise gerekli personel miktarı ve diğer teknik donanıma sahip olunması üzerinde durdu.