Öfke gelince, akıl uçup gider diyor, bir özdeyiş. Ne yazık ki öfke hiç bitmiyor.
Emine Bulut cinayetinin ardından şiddeti içeren “öfke” haritası çıkarıldı.
Üsküdar Üniversitesi'nce gerçekleştirilen çalışmaya göre öfke-düşmanlık ve saldırganlık eğilimi en yüksek Güneydoğu Anadolu Bölgesi, en düşük bölge ise Trakya ve Orta Karadeniz oldu.
Araştırmayı yürüten Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doçent Gökben Hızlı Sayar, daha düşük riskli olan bölgelerinse Sinop, Kastamonu, Çankırı ve İzmir olduğunu söyledi.
***
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Nevzat Tarhan şiddetin hem ülkemizde hem dünyada artmasının nedenlerinden birinin de kadının özgürleşmesi olduğunu söyledi.
Profesör Doktor Sevil Atasoy ise kadınların çoğunlukla güvendiği kişilerce ve en güvendiği ortamda şiddete maruz kaldığını belirterek şiddetin kalıtım bilim faktörlerini belirlemek amacıyla 20 yıldır çalışıldığını söyledi.
Doçent Gökben Hızlı Sayar ise kontrolsüz öfkenin ve buna bağlı şiddet eğiliminin kadınlarda yüzde 24, erkeklerde ise yüzde 27 olduğunu söyledi. Sayar, ekranlardaki dizi veya filmler yoluyla evlere şiddetin girdiğini vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nce yürütülen çalışmada düşmanlığa (hostilite) etki eden faktörlerin genç yaş, duyguları tanıma ve ifade güçlüğü, negatif duyguların çokluğu, tütün ve madde kullanımı şeklinde ortaya çıktığı belirtildi.
Profesör Doktor Özcan Köknel de yarışmaların şiddeti körüklediğine işaret etti. Köknel,Türkiye’nin ruh sağlığı bozuk bir ülke haline geldiğini anlatarak sosyal medyanın aşırı kullanımı da insanları toplumdan uzaklaştıran kötü bir alışkanlık hâline geldiğini söyledi.
Öfkemizi kontrol altına alabilmek için uzmanlar yol gösterdi: “Sizi kızdıran olay ve insanlardan uzak durun. Bazı şeylere boş verin. Kendinize güvenin. Hislerinizi reddetmeyin. Hakkınızda şüpheye düşmek yerine, kendinizi tanımaya gayret edin. Sakinleşme teknikleri üzerine, örneğin yoga gibi çalışın. Öfkenizi, daha yaratıcı alanlara yöneltin. Nefes alma tekniklerinden faydalanın. Şöyle ki derin bir nefes alın, 7 saniye boyunca nefesinizi tutun, ardından bırakın. Bu işlemi, dört kez tekrarlayın. Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Beslenmenize dikkat edin. Depresyona neden olduğunu düşündüğünüz semptomları saptayın. Kendinizi yalnız hissetmeyin. Pozitif şeylere odaklanın, negatif olanları hayatınızdan çıkarın. Yeniliklere yer açın ve 2 kadehten fazla alkol almayın.”
Ne diyelim; öfke ile kalkan ziyanla oturur. Sinirlenmeyin,öfkelenmeyin...
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.