Okullar açılıyor. Bir öğrencinin kıyafet dışında 3 bin liralık harcama gerekiyor. Bu arada servis ücretlerine yüzde 10 zam geldi. Millî Eğitim Bakanlığı 14 Eylül 2026 tarihinde başlayacak olan 2026-2027 eğitim-öğretim yılı öncesinde okullarda alınacak yeni önlemleri ve uygulanacak kuralları belirledi. Genelgede öne çıkan önlemler ve kurallar şunlar: Okul ortamlarında giriş ve çıkışlar tamamen kontrollü şekilde sağlanacak. Okul bahçelerindeki yaya ve araç hareketliliği (trafiği) can güvenliği amacıyla birbirinden ayrılacak. Öğrenciler için risk oluşturabilecek kör noktalar aydınlatılacak, acil durumlarda hızlı tahliyeyi sağlayan bakım ve onarımlar tamamlanacak.

****

Velilerden kesinlikle okul kayıt parası veya benzeri adlar altında ücret istenmeyecek, Veliler okul yöneticileri ve öğretmenlerle görüşmeleri randevusuz yapılmayacak. Görüşmeler yalnızca dijital ortamda "Okul Randevu Sistemi" üzerinden planlanacak. Öğretmenlerin okul içinde beyaz önlük giymesi teşvik edilecek veya istenecek. Okul içinde dersleri aksatacak şekilde cep telefonu ve benzeri bilişim araçlarının kullanımına yönelik sıkı tedbirler uygulanmaya devam edecektir. Öğretmenlerin, ödev veya benzeri bilgilendirmeleri sosyal medya platformları (Örneğin WhatsApp grupları) üzerinden yapmasının önüne geçilecek. Eğitim-Sen, MEB'in yeni genelgesine karşı çıktı Eğitim Sen, MEB'in 2026-2027 eğitim yılı genelgesinin eğitim sistemini ideolojik bir şekilde yeniden yapılandırmayı amaçladığını savundu ve öğretmen ihtiyaçlarının kadrolu atamalarla karşılanması gerektiğini vurguladı.

****

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2026-2027 eğitim öğretim yılına ilişkin genelgesinin, eğitim sistemini ideolojik bir çerçevede yeniden yapılandırma amacını taşıdığını öne sürdü. Sendika, öğretmen açığının kadrolu atamalarla giderilmesi ve okulların bütçe ile personel ihtiyaçlarının kamu kaynaklarıyla karşılanması çağrısında bulundu. Eğitim Sen, genelgenin ilk bakışta sıradan bir metin gibi görünse de derinlemesine incelendiğinde eğitim sisteminin ideolojik bir doğrultuda yeniden şekillendirilmesine zemin hazırladığını belirtti. Açıklamada, “Eğitim iktidarların ideolojik hedefleriyle şekillendirilecek bir alan değildir” denildi. Eğitim Sen, öğretmenlerin ihtiyaçlarının insanca yaşayabilecekleri ücretler ve mesleki özerklik olduğunu vurguladı. Okullardaki ihtiyaçların ise yeterli bütçe ve kadrolu personel ile güvenli eğitim ortamları olduğuna dikkat çekti. Eğitim Sen, eğitim sisteminin kamusal, bilimsel, laik ve demokratik bir yapıya kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.