Strateji terimi ilk olarak askeri metinlerde ortaya çıktı. Antik imparatorluklardaki ordu generalleri, zayıf ve güçlü noktalarını anlamak için önce arazinin gerçek durumunu öğrenirlerdi. Bu değerlendirme hem saldırı görevleri, hem de kendilerini saldırılardan korumak için son derece önemliydi. Generaller, çevrelerini ve doğal avantaj noktalarını iyi anlayarak, birliklerini karada daha etkili bir şekilde konumlandırabilir ve başarı şanslarını artırabilirlerdi.
Sayıca az olsalar bile, iyi düşünülmüş stratejiler sayesinde en güçlü düşmanları bile yenme şanslarını önemli ölçüde artırmayı başaranları tarih yazdı...
Bu değerlendirmenin ardından yapılan planlamayla generaller, birliklerine gerekli noktaları anlatır ve savaş alanına seferber etmeye başlarlardı. Bu ikinci kısım ise taktikler olarak bilinir hale geldi.
Başka bir deyişle; strateji, savaş alanında oynadığımız ve kazandığımız yerdir. Taktikler ise stratejiyi nasıl yerine getirdiğimiz ve başarı için nasıl uyguladığımızdır.
***
Bir stratejinin etkili olabilmesi için ulaşılabilir olması gerekir.
Günümüzde iyimser olmak moda olsa da, marka stratejinizi belirlerken bu şekilde davranmanın zamanı değil gibi gözüküyor.
Bütçeniz, yüksek ilgi gören medya kanalları aracılığıyla uzun bir süre boyunca tüm pazarınıza yüksek frekansta ulaşmaya yetmiyorsa, bu hedef sadece bir umut ve hayalden ibarettir.
İyi bir strateji sabırlı, hesaplı ve tutarlıdır.
Rakiplerine göre pazardaki kendi pozisyonu konusunda dürüsttür, mücadele edilecek pazarın büyüklüğünü tam olarak kavrar, müşterilerin isteklerine ve ihtiyaçlarına uyum sağlar. Ancak o zaman bir stratejist, verilen bütçeyle gerçekten neyin başarılabilir olduğunu güvenle söyleyebilir.
Hedefler ve/veya hedef kitlenin boyutu değişirse, bütçeler de değişir.
Dolayısıyla stratejinin özü, değişken bir ortamda tutarlı ve güncel kalma sanatını ele geçirmektir.
Bir stratejistin işi ağır bir iştir. Cesaret, öz disiplin ve biraz şans gerektirir.
Pazarın iyi bir resmini, çeşitli segmentlerini, hangi hedef kitlelere aşırı yatırım yapmanın değerli olduğunu, net, ölçülebilir ve ulaşılabilir hedefler koyduğunuzda; stratejinizi uygulamak için taktikleri düşünmeye başlayabiliriz.
Önce stratejinizi, sonra taktiklerinizi iyi belirlediğinizde; savaş meydanında kazanma şansına sahip oluruz...