Sinema dünyasında iki büyük olay, iki büyük ödül vardır: Oscar ve Altın Palmiye. Dünya medyasının ilgisi açısından birbirleri ile yarışsalar da, aslında çok farklı niteliklere sahiptir bu iki ödüllendirme. Her yıl Mayıs ayında düzenlenen Cannes Film Festivali, sinema sanatının ‘Kabe’si sayılır. Dünyanın dört bir yanından gelen -daha doğrusu seçilen- filmler, dünyaca tanınmış sinema insanlarından (yönetmen, oyuncu, yazar, müzisyen, v.b.) oluşan bir jüri tarafından değerlendirilerek, yılın en iyi filmine Altın Palmiye Ödülü verilir. Jüri Büyük Ödülü, Jüri Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Müzik, En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu vb. ödüllerin yanı sıra...
Oscar’lar ise bir yarışma değil, sektör içi bir değerlendirmedir. Tıpkı Sinema Yazarlarının her yıl yaptığı seçimler gibi… Oscar’larda Amerikan Sinematografik Sanatlar ve Bilimler Akademisi’nin -yaklaşık 3 bini bulan- tüm üyelerinin katıldığı bir oylama ile belirlenir ödüller. Her daldaki ön eleme, Akademinin o daldaki üyeleri tarafından yapılır. Görüntü dalında, yalnızca görüntü yönetmenleri oy kullanır ve en çok oy alan 5 aday, tüm Akademi üyelerinin oy kullandığı son tura kalır. Yabancı film dalında İngilizce konuşmayan tüm ülke sinemalarının gönderdikleri adaylar arasında yapılan eleme ise, Akademi üyelerinden isteklilerin oluşturduğu özel bir komite tarafından yapılır. Önce 9 aday saptanır, ikinci etapta 5’e indirilir adaylar. En İyi Film dalında ise, 9 aday son tura kalır. Akademi üyelerinin oyları, notere teslim edilir ve son ana dek sonuçları kimse bilemez.
Sektörün kendi içinde yaptığı bu değerlendirme, daha adaylıkların belirlenme aşamasında, büyük bir PR operasyonu ile tüm dünyada gündemin ilk sıralarına taşınır. Elbette, son derece başarılı bir ticari operasyondur bu. Hangi filmlerin, hangi oyuncuların aday olabileceği tahminleri ile ilgi uyandıran, ödül gecesi tüm dünyayı televizyonları karşısında uykusuz bıraktıran… Yılın en iyi filmleri, sanatçıları olması gerekmez adayların ve kazananların; önemli olan sözü edilen filmlerin hasılatını yükseltmek, Amerikan sinemasının dünyadaki gücüne güç katmaktır.
Bu kadar ukalalıktan sonra, gelelim tahminlerimize. Bir ticari operasyona alet olduğumuzu bile bile, tüm adayları izledikten sonra, oldukça vasat bir yıl olduğunu söyleyebilirim. En İyi Film Oscar’ı ile En İyi Yönetmen Oscar’larının iki film arasında paylaşılacağını düşünüyorum: Martin Mc Donagh’ın “Üç Billboard, Ebbing Çıkışı Missouri” ile Guillermo del Toro’nun “Suyun Sesi / Shape of Water”ı…
En İyi Kadın Oyuncu dalında gene aynı filmlerin oyuncuları favorim: “Üç Billboard”la Frances McDormand, “Suyun Sesi” ile Sally Hawkins. Erkek Oyuncu dalında ise tek favorim var: “En Karanlık Saat / Darkest Hour” ile Gary Oldman.
Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ı için “Üç Billboard”dan iki aday var: Sam Rockwell ve Woody Harrelson. “Florida Project”de çok başarılı bir oyun çıkaran Willem Dafoe da güçlü adaylar arasında. Tahminim Rockwell ama tercihim Dafoe’dan yana. Yardımcı Kadın Oyuncu dalında ise, “Ben, Tonya”daki belalı anne Allison Janney ve “Savaştan Sonra / Mudbound” flmindeki rolüyle Mary J. Blige favorilerim.
Özgün Senaryo dalındaki Oscar’ın “Üç Billboard” ya da “Suyun Sesi” filmlerinden birine gitmesi olası. Ama, onlar kadar güçlü bir aday da “Kapan / Get Out”. Tercihim “Üç Billboard” olurdu… Uyarlama Senaryolar arasında Oscar’a en yakın duran “Ben Adınla Çağır”, ama ben oyumu “Savaştan Sonra”ya verirdim.
En İyi Kurgu ve En İyi Müzik Oscar’larının “Dunkirk”, En İyi Prodüksiyon Tasarımı’nın “Suyun Sesi”, En İyi Kostüm Tasarımı’nın “Phantom Thread”, En İyi Makyaj ve Saç Tasarımının “En Karanlık Saat”, En İyi Görsel Efekt’in “Blade Runner 2049”, En İyi Şarkı’nın “Beni Adımla Çağır” filmlerine gidebileceğini, daha doğusu gitmesi gerektiğini düşünüyorum. En İyi Animasyon Oscar’ı için adayım “Coco”; En İyi Yabancı Film dalında ise tercihim İsveç filmi “Kare”. Ama bu dalda Rus filmi “Sevgisiz”, Şili filmi “Mükemmel Bir Kadın / A Fantastic Woman” ya da Lübnan filmi “Hakaret” sürpriz yapabilir. Sonuçları, pazar gecesi-daha doğrusu pazartesi sabahı- hep birlikte göreceğiz.