Pisa Kulesi, sıradan kuleler gibi dik olsa bir anlamı olur muydu? Bence, olmazdı. Pisa Kulesi düz olmadığı ve hafif eğik olduğu için dikkat çekmiyor mu? Evet, aynısı markanız için de geçerli.
Caddelerde her gün karşımıza çıkan onlarca otomobil markasının ürettiği yüzlerce farklı modelin bir benzerini siz de yaparsanız, kuleniz de herhangi bir kule olur.
Tesla, lansman sırasında aracında herhangi bir resmi logo bulunmayacağını ve kendisini geleneksel otomotiv markalarından ayırmak için şık, logosuz bir tasarım seçeceğini duyurdu.
Cybertruck'ın 23 Ağustos 2024 tarihli gönderisine geri dönersek, Tesla'nın pikap e-kamyonunun resmi X hesabı; aracın şık, logosuz tasarımıyla bir ön görünüm fotoğrafı yayınladı. Gönderinin başlığında, "Ne olduğunu bilmek için bir logoya ihtiyaç duymayan tek kamyon" yazıyordu. Bu cesur tercih, Cybertruck gönderisini "Logo yok" şeklinde basit bir mesajla yeniden paylaşan Tesla CEO'su Elon Musk tarafından da vurgulandı.
Tesla'nın Cybertruck'ı 'logosuz' markalaması, pazarlama profesyonelleri tarafından bir ‘pazarlama dehası’ olarak yorumlandı. Ayrıca, bir ürün gerçekten ikonik olduğunda, bunun başlı başına bir marka haline geldiğini söyleyen pazarlamacılar, bu durumu şöyle yorumladı: "Ne olduğunu anlamak için bir logoya ihtiyaç duymayan tek kamyon."
İşte böyle hakkını vererek yapılan işler, markayı gerçekten benzersiz kılmayı başarıyor. En iyi tasarımlarda bazen logo ve metin olmayabilir ancak herkes onu kimin yaptığını net olarak bilir. Ayrıca, tüm otomobil markaları bayii sistemiyle satış yaparken siz bayii ağı olmadan, online kanallardan otomobil satışı yaparsanız, Pisa Kulesi olursunuz. Kendi kategorimizde Pisa Kulesi olmanın yollarını aramalıyız.
***
Turizmde marka destinasyonlar
2025’te turisti ‘şartlı’ istiyor
İtalya, Hollanda ve İspanya’da turizmin popüler olduğu destinasyonlarda yaşayan yerel halk, turizmin temelsiz bir şekilde geliştiğini savunuyorlar; Turist akınlarının sıkışıklığa ve kirliliğe neden olduğunu, konut maliyetlerini yükselttiğini ve kalkınma önceliklerini yerel halkın ihtiyaçlarından uzaklaştırdığını düşünüyorlar.
Geçtiğimiz yaz İspanya’da bazı bölgelerde halk artık turist istemediğini çeşitli protestolarla gösterirken, Venedik 2024 yılının sonunda tur gruplarını 25 kişiyle sınırladı ve yoğun günlerde günübirlik geziler için de 5 euro ücret belirledi. Amsterdam’da ise kruvaziyer gemisi terminali şehir merkezinin dışına taşınacak. Yani turist krizi yeni yılda büyüyecek gibi görünüyor.
Bunun yanında ülkemizin marka turizm destinasyonlarında ise işler tam tersine ilerliyor. Yerel halk zaten Çeşme ve Bodrum’dan vazgeçmiş durumda. Diğer yerleri saymıyorum bile. Artan maliyetlerle iş yapan esnafların bile durumu zor. Özellikle bu sezon Çeşme’yi gözlemlediğimde bunu açık bir şekilde gördüm. Yerli turist ise çoğunlukla Çeşme’deki fiyatlardan dolayı zaten Yunanistan’ı tercih etti. Bakalım, gelecek sezon için planlamalar ne olacak. Birlikte göreceğiz.