Kasım ayını 3. Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması ve 24. Uluslararası Kısa Film Festivali ile kapatan İzmir, Aralık ayına Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV)’ın 11. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali ile adım attı. Festivalin Onur ve Emek Ödülleri'nin Nazan Kesal ile Erdal Özyağcılar’a takdim edildiği İzmir Sanat’taki açılış töreninde sanatçıların coşkusunu izleyiciler de paylaşıyordu. “Başka bir Dünya Mümkün” diyebilenlerin coşkusuydu bu…
***
11 Aralık’a dek devam edecek festivalde 29 oyun sergilenecek, 3 atölye gerçekleştirilecek. İzmir tiyatrolarının ağırlıkta olduğu programda üç de yabancı oyun var; Sırbistan, Azerbaycan ve İran’dan… Vakıf Başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın dediği gibi “İnsanlar dünya üzerinde var oldukları günden beri birbirlerine hikayeler anlattılar, oyunlar oynadılar ve tiyatro biz insanlar burada olduğumuz sürece yaşamaya, tiyatro kültürü değiştirmeye, dönüştürmeye, devrimci umudu sahneye taşımaya devam edecek.”
TAKSAV Tiyatro Festivali’nin bittiği gün, yani 11 Aralık’ta 7. İzmir Uluslararası Mizah Festivali başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile gerçekleştireceği festival, her zaman olduğu gibi disiplinlerarası bir içeriğe sahip. Açılış töreninde dört ustaya ‘2023 Aziz Nesin Mizah Ödülleri’ verilecek: Ali Poyrazoğlu, Kandemir Konduk, İzmir’in önde gelen çizerlerinden Niyazi Yoltaş ile Arnavut asıllı İtalyan karikatürist Agim Sulaj. Töreninin ardından Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Ali Poyrazoğlu’na Çiğdem Erken caz dörtlüsünün eşlik edeceği müzikal güldürü 'Habanera Makamı' sergilenecek.
***
10 Aralık’ta başlayacak İnsan Hakları Haftası nedeniyle bu yılki festivalin ana temalarından biri ‘İnsan Hakları’. Niyazi Yoltaş ve Agim Sulaj’ın karikatürlerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açık çağrısına yanıt veren karikatüristlerin yapıtlarından ve Seçici Kurul üyeleri Mustafa Yıldız ile Mehmet Aslan’ın karikatürlerinden oluşan bir seçki içeren ‘Çizgilerle İnsan Hakları’ Sergisi 11 Aralık’ta AASSM’de açılacak. 12 Aralık’ta ise İzmir Sanat fuayesi bir başka karikatür olayına ev sahipliği yapacak: Efdal Sevinçli’den “İzmirli Karikatürler 1908-1928” sergisi. Hafta boyunca İzmir Sanat ve APİKAM Kitap Kafe’de “100. Yılda Cumhuriyetin Mizahı” temalı paneller, İzmir Sanat’ta Gogol’ün “Palto” oyunu ve İnsan Hakları temalı filmler yer alacak. İzmirli sanatseverlerin bu iki festivale kayıtsız kalmayacaklarını düşünüyorum.