Eğer bir yerde savaş varsa hüzün ve gözyaşı da kaçınılmaz oluyor. Son günlerin en önemli konularından biri de savaşa dair... Bütün dünya tetikte. Rusya Ukrayna'ya girecek mi? Kan dökülecek mi? Savaş olacak mı?... Sonunda korkulan oldu. Ajanslar Rus harekatının başladığını duyurdular.
Zaten hayat bize zor. Uzmanların söylediğine göre bu durumdan en fazla etkilenecek ülkelerin başında geliyormuşuz. Anlaşılan sorunlarımıza artı bir ilave daha eklendi.
Uzaktan film seyreder gibi seyredemeyeceğimiz de bir gerçek.
Yaşayıp göreceğiz...
Biliyorsunuz Ukrayna son yıllarda iyice karıştı. Ayrılıkçılarla süren bir savaş var ve bundan etkilenen insanlar var. Bu durumu konu alan bir film de yakında sinemalarda gösterime hazırlanıyor...
Adı Klondike...
Türkiye Ukrayna ortak yapımı. Şimdiden ödülleri topluyor.
Berlin Uluslararası Film Festivali’nde “Panorama” bölümünde yarışan film ilk olarak “ekümenik jüri ödülü”nün sahibi oldu. Ardından festivalin büyük ödülü olan “audience award”a (seyirci ödülü) layık görüldü.
Filmin konusu gündeme çok uygun...
Ira, Ukrayna-Rusya sınırında yaşayan hamile bir kadındır. Ira'nın yaşadığı yer, ayrılıkçı gruplar tarafından kuşatılır ancak o yine de evini terk etmez. Genç kadın ve ailesi 17 Temmuz 2014 günü kendilerini uluslararası bir uçak kazası felaketinin merkezinde bulur.
İşin içinde üzüntü var, kaygı var, dram var... Savaşın acımasız yüzü var. Aldığı ödüllere bakıldığında gidip izlemeye değer gibi duruyor. Ama henüz vizyona girme tarihi belli değil. Herhalde çok beklemezler.
Buna benzer bir başka yapım daha var; Ceviz Ağacı...
Türk-İran ortak yapımı... Filmin senaryosunu kaleme alan Faysal Soysal aynı zamanda yönetmenliğini de üstlenmiş. Film darbe sonrası insanların travmasını ve kadın cinayetlerini ele alıyor. Anlaşılan konu iyi işlenmiş. Oyuncular iyi performans göstermiş. Çünkü uluslararası festivallerde tam 12 ödül almış. 11 Mart'ta vizyona girecek.
Gördüğünüz gibi savaştan sanata böylesine hızlı bir geçiş yapılabiliyor. Çünkü ikisi de hayata dair...
Bir yanda savaş, pandemi,yoksulluk, hayat pahalılığı varken, diğer yanda da sanat var.
İyi ki var...
Yoksa bizi kim anlatacak?