Geçtiğimiz gün Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin (TOSBİ) konuğu olarak hem bölgeyi gezme hem de Mütevelli Heyet Başkanı Metin Akdaş’ın anlatımıyla bölgeyi tanıma imkanı elde ettik. Sanayicinin kendi özkaynaklarıyla kurulan TOSBİ’nin serüveni 1993 yılında başlamış. Ancak sanayi kuruluşlarının faaliyete geçmesi 1997 yılında gerçekleşmiş. Bölgenin gelişimi 2000’li yıllarda ivme kazanarak devam etmiş.

Türkiye'nin toplam dış ticaretinin yüzde 17'sine sahip, İzmir'in büyümeye en müsait ilçelerinden birinde kurulu olan Tire OSB, 4 milyon 63 bin 93 metrekaralik kurulum alanı ile de; Aliağa OSB, AOSB ve Kemalpaşa OSB’den sonra dördüncü büyük sanayi bölgesi.

Türkiye’nin en verimli ovalarından birinde bulunan TOSBİ, tarımsal ve hayvancılık alanlarında sahip olduğu potansiyel ile hammadde temininde sanayiciye avantajlar sağlıyor.

Cam, plastik, seramik ve çelik sanayine hammadde üreten bir bölgenin merkezinde bulunan TOSBİ, bu sektörlere sağlanacak hammaddelerin, mevcut demiryolu yükleme istasyonu ile kolay ve ucuza taşınmasını sağlıyor.

***

Bölgede 13 yabancı 78 yerli olmak üzere 91 firma faaliyet gösteriyor. 10 farklı ülkeden yabancı yatırımcı mevcut. Ayrıca 21 farklı sektörde üretim yapılıyor. Sezonluk olarak değişiklikler gösterse de minimum istihdam 6500 kişi. Toplam istihdamın yüzde 35’i kadınlardan oluşuyor. TOSBİ, İzmir’e uzak bir organize sanayi bölgesi olmasına rağmen yılın ilk on ayında 200 milyon dolar ihracat gerçekleştirme başarısını göstermiş. Diğer taraftan yeşil osb olma yolunda önemli çalışmalara imza atıyor. Alanın yüzde 25 yeşil alan. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sürecinde bölgedeki sanayiciler karbon ayak izlerini azaltma yönünde yatırımlar yapıyor. 

YATIRIMCIYI GERİ ÇEVİRİYORUZ

Amaçlarının çevreye duyarlı, verdiği hizmetlerin kalitesini ve çeşitliliğini sürekli arttıran, sanayici sorunlarına çözüm üreten dünyaca tanınan, üretim, ihracat, teknoloji ve istihdam merkezi olmak olduğunu dile getiren Mütevelli Heyet Başkanı Metin Akdaş TOSBİ olarak sanayi parsellerin artırarak, daha fazla yatırımcıya fırsat tanımak istediklerini belirtiyor. 

Akdaş’ın anlatımıyla aktaracak olursak: “Organize sanayi bölgemizin kuruluş aşamasında kamulaştırma yasası gereği kamulaştırılamayan daha sonra TOSBİ ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol ile takas usulü gelişme bölgesine aktarılan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait 530 bin metrekare sanayi parselini. Sanayicinin hizmetine açmak istiyoruz. OSB’mizin sınırları içindeki bu alan için 1996 yılından bu yana çaba sarfediyoruz. Ancak bu sanayi parsellerini halen sanayicilerin yatırımına açamadık. Karşılığını Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne arsa yada mülk olarak vererek bu alanın bize devrini talep ediyoruz. Bölgemizde 200 bin metrekaraye yakın yerli ve yabancı yatırımı için talep var. Maalesef yeni sanayi arsası üretemediğimiz için yatırımcı bekliyor.”

Gelişen, büyüyen, uluslararası firmaların ilgisini çeken TOSBİ için Akdaş’ın talebi ve bakanlığa çağrısı bu. Umarız Vakıflar Genel Müdürlüğü ile en kısa zamanda anlaşma sağlanarak kente yeni yatırımların gelmesinin önü açılır.