2020 yılı sağlığımızın değerini bir kez daha anladığımız bir yıl oldu. Bu nedenle de 2021 yılının en önemli dilekleri arasında sağlığımızın korunması, koronavirüs salgının bitmesi oldu. Peki ilk haftalarında olduğumuz yeni yılda sağlığımızı korumaya yardımcı olacak hedeflerinizi belirlediniz mi?
Zor geçen 2020 yılını geride bıraktık, yeni umut ve dileklerle 2021 yılına başladık. Bu yılın hepimize sağlık, mutluluk, huzur getirmesini ve sevdiklerimizle keyifle sarılabildiğimiz bir yıl olmasını diliyorum. 2020 yılı sağlığımızın değerini bir kez daha anladığımız bir yıl oldu. Bu nedenle de 2021 yılının en önemli dilekleri arasında sağlığımızın korunması, koronavirüs salgının bitmesi oldu. Peki ilk haftalarında olduğumuz yeni yılda sağlığımızı korumaya yardımcı olacak hedeflerinizi belirlediniz mi?
İşte sizlere 2021 sağlık hedeflerinizi belirlemenize yardımcı olacak bazı öneriler:
Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam edin
2020 yılına damgasını vuran konu maalesef koronavirüs salgını oldu. Bu salgında toplum olarak en çok duyduğumuz üç kelime maske, mesafe ve hijyen oldu. Salgının yayılmasının önlenmesinde büyük önemi olan maske takmanın, insanlarla fiziksel mesafemizi korumanın (en az 1.5 m) ve el yıkama gibi hijyen kurallarına uymanın 2021 yılında da sağlığımızı koruma hedeflerimiz arasında olması gerekiyor.
Sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin
Sağlığınızın ne durumda olduğunu bilmenizin en önemli yolu rutin tetkiklerinizi düzenli olarak yaptırmanızdır. Karaciğer, böbrek fonksiyonlarınızın, kan glikoz (kan şekeri), kan yağlarınızı, tiroid bezi, fonksiyonlarınızın durumunu ve vitamin, mineral seviyelerinizi gösterecek kan ve idrar tetkiklerinizi veya hekiminizin gerekli gördüğü durumda görüntüleme tetkiklerinizi yaptırarak yeni yıla sağlık durumunuz hakkında detaylı bilgi sahibi olarak girebilirsiniz. Bu tetkikler sürecinde tabii ki koronavirüs salgınından dolayı gerekli tedbirlerinizi almayı unutmayın.
D vitamininin yeterli düzeyde olduğundan emin olun
D vitamini son yıllarda önemi daha da çok anlaşılan vitaminlerden birisi. Bağışıklık sistemi de dahil vücudun birçok fonksiyonunda önemli etkisi olan D vitamininin kan seviyelerinizde 30 ng/mL’den daha yüksek olması önemli. D vitamin seviyenizi arttırmanın en önemli yolu her gün 15-20 dk güneşten faydalanmanız. Beslenmenizde D vitamininden yüksek süt ürünlerine, balığa, yumurta sarısına ve mantara yer vermeyi unutmayın. Kan D vitamini seviyeniz normal düzeyin altındaysa hekiminizin de önerisiyle D vitamini takviyesi almanız gerekebilir.
ŞOK DİYETLERİ BIRAKIN
Günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeyi hedefleyin
Meyve ve sebzeler beslenmemize vitamin, mineral, lif ve bağışıklığımızı destekleyen antioksidan bileşenlerden zengindir. Günde 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze olacak şekilde, farklı renklerde (yeşil yapraklılar, kırmız, turuncu, mor renklerde) ve mevsiminde tercih edeceğiniz meyve sebzeler farklı besin öğelerinden yararlanmanızı sağlayacaktır.
Şok veya tekdüze diyetleri geride bırakın
Kilo verme amacıyla hiçbir bilimsel altyapısı olmamasına rağmen ara ara popüler olan ve sağlığı olumsuz etkileyen şok ve tek bir besine dayanan diyetleri bırakın. Kilo verme, kilo alma veya sağlık hedefine yönelik size özel beslenme programınız, bir beslenme uzmanı/diyetisyen tarafından sağlık durumunuz, yaşınız, fiziksel aktivite seviyeniz, yaşam tarzınız göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır.
Egzersizi hayatınızın bir parçası yapın
Bilimsel çalışmalar düzenli egzersizin sağlık için sayısız faydası olduğunu gösteriyor. Hem ruhsal, hem fiziksel sağlığımız hem de pandemi döneminde bağışıklığımızın geliştirilmesinde etkili olan fiziksel aktivite sizce de 2021 sağlık hedeflerinin arasında olmayı hak etmiyor mu? Sosyal mesafemizi koruyarak kalabalık olmayan yerlerde düzenli yürüyüş yapmak, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde de kemik, kas iskelet sistemimizi destekleyecek ev içi egzersizler sağlığınıza yeni yılda büyük katkı sağlayacaktır.
Uykunuzu düzenleyin
Yeterli ve iyi bir uykunun stresin azaltılmasından, vücudun kendisini yenilemeye kadar birçok noktada önemli yararları var. Pandemi ile birlikte evde kalınan günlerde uykularda düzensizlikle daha çok karşılaşır olduk. Birçok kişi gece geç yatıp sabah geç saatlerde kalkıyor veya çeşitli nedenlere bağlı olarak gece birçok kez uyanabiliyor veya uykuya dalmada sorun yaşıyor. Uyku düzensizliği kronik hastalık riskini önemli oranda arttırıyor. Gece 11 ile sabah 7 arasında uykuda olacak şekilde uyku saatlerinizi düzenlemek, daha rahat bir uyku için odanızın sıcaklığını, karanlık olmasını, yastık ve yatağınızın rahat olmasını sağlamak uyku kalitenizi artıracaktır.
STRESİ AZALTIN
Stresinizi kontrol etmeye yardımcı yöntemler öğrenin
Yüksek stresin vücut üzerinde olumsuz etkileri vardır. Kilo kontrolünün zorlaşmasından, bağışıklık sistemi hücrelerinin fonksiyonlarını düşürerek bağışıklığın zayıflamasına kadar sağlık üzerinde birçok zararı olmasından dolayı stres seviyenizi kontrol etmek sağlığınızı korumada 2021 yılının en büyük hedeflerinden biri olacaktır. Meditasyon yapmak, nefes egzersizleri, yoga yapmak, spor yapmak, sevdiğiniz hobi ile ilgilenmek, kitap okumak, müzik dinlemek, arkadaşlarınızla görüntülü sohbetler yapmak stresinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Bağırsaklarınızın sağlığını koruyun
Güçlü bağırsak sağlığı = güçlü sağlık. Bilimsel çalışmalar bağırsaklarımızın ikinci beynimiz olduğunu ve sağlığımız üzerinde düşündüğümüzden çok daha fazla etkisinin olduğunu gösteriyor. Ee tabii ki, bağırsaklarımızda trilyonlarca bakteri olduğunu düşününce genel sağlığımız üzerinde bağırsak floramızın büyük etkisinin olduğuna şaşırmamak gerek. Bağırsaklarımızdaki dost bakterilerin dengesini koruyacak probiyotik etki gösteren ve probiyotikten zengin besinleri 2021’de beslenmenizin parçası haline getirin.
Sağlık dostu Akdeniz tipi beslenmeye çalışın
Akdeniz diyeti; meyve ve sebzeler, tam tahıllı besinler, baklagiller, yağlı tohumlar ve zeytin gibi bitkisel besinlerden zengin; balık ve deniz ürünlerinin orta-yüksek düzeyde; süt ürünleri, yumurta, kümes hayvanlarının orta düzeyde; kırmızı etin ise düşük düzeyde tüketimi ile karakterize edilen bir beslenme modelidir. Birçok çalışma Akdeniz tipi beslenmenin şişmanlık, tip 2 diyabet (şeker hastalığı), kalp damar hastalıkları, Alzheimer ve kanser gibi birçok hastalıktan korunmada etkili olduğunu gösteriyor. Akdeniz diyeti, daha iyi ve daha uzun yaşamın anahtarı olarak düşünülebilir.
Kilo kontrolüne dikkat edin
Aman dikkat! Pandemi süresinde hem hareketsizlik hem de duygusal yeme atakları kilo dengemizi altüst etti. Bunun sonucunda da tartıdaki ibreler yukarıyı göstermeye başladı. Ne yazık ki 2021’de sadece uyku değil aynı zamanda kilo pandemisinden bahsediyor olacağız. Sizler de kilo pandemisine tutulmamak için sağlıklı kilonuzu korumak için bu yılın başından itibaren önlemlerinizi mutlaka alın.
SU YAŞAMIN TEMELİDİR
Dijital sağlık uygulamalarından yararlanın
2021’de de sosyal mesafeyi korumamız önemli. Koronavirüse yakalanma endişesiyle de sağlık merkezlerine ve hastanelere mümkün olduğunca gitmemeye çalışıyoruz. Pandemi ile birlikte dijitalleşme büyük bir hız kazandı. Sağlık alanı da dijital dünyaya ayak uyduran önemli alanlardan birisi. Hekimlerle, diyetisyenlerle online görüşmeler mümkün olmaya başladı. Bunun yanı sıra, dijital sağlık uygulamaları artık yalnızca nabzımızı, tansiyonumuzu ölçmüyor, direkt kalp elektromuzu bile çekebiliyor.
Su kaynaklarını iyi kullanın
Vücudumuzun yüzde 50-60’ını su oluşturur. Su, yaşamımızın temelidir. Ne yazık ki, israf, aşırı tüketim, hızlı moda, kullan at ürünler, yoğun şehirleşme ve orman alanlarının yok olmasından dolayı barajların su seviyeleri düştü. Su kıtlığı ile karşı karşıyayız. Ülkemizde en fazla su harcayan sektörlere bakıldığında ilk 2 sırada gıda ürünleri ve tekstil ürünleri imalatı var. 1 tshirt üretmek için tam 2 bin 700 litre su harcandığını biliyor musunuz? Diğer bir deyişle 1 tshirt için 13 bin 500 bardak su tüketiliyor. 1 elma üretimi için 85 litre, 1 hamburger için 2 bin 400 litre su harcanıyor. Kaynaklarımızı bilinçli kullanmak sürdürülebilir yaşamın vazgeçilmezi hepimiz için. O nedenle 2021’de dünyamızı korumak için israf etmemek, ihtiyacımız yoksa almamak, ödünç almak, kullanmadığımız kıyafetleri bağışlamak, tamir etmek ve dönüştürmek çok daha önemli bir hale geldi.
Sigara ve tütün kullanmayı bırakın
Sağlığınıza katkıda bulunmada en önemli faktörlerden birisi sigara ve tütün ürünlerini kullanıyorsanız bunların bırakılması olacaktır. Bazı bireyler bir anda bazıları ise azaltarak kullanmayı bırakmayı tercih edebilir. Haydi siz de sigara içiyorsanız bir an önce sağlığınız için bir adım atın ve sizin için hangisi daha uygunsa sigarayı bırakın. Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa, bu alandaki uzmanlardan ve kuruluşlardan yardım alabilirsiniz.