Amatör futbol liglerinde yeni sezon, (kovid salgınına yönelik tedbirler kapsamında) henüz başlatılmadı. Profesyonel futbol ligleri ve diğer spor branşlarının pek çoğunda (statlara seyirci alınması haricinde) normale dönüş sağlanmışken, amatör futbolun bunun dışında tutulmasının makul bir gerekçesi varsa da bunu biz bilmiyoruz.
Zira başlıca amacı “Türkiye’deki her türlü futbol faaliyetini teşkilatlandırmak, düzenlemek ve denetlemek; futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak” olan Türkiye Futbol Federasyonundan, amatör futbol liglerinin akıbetine ilişkin bir açıklama yapılmış değil.
Bir süre önce TFF binası önünde eylem yapan amatör futbol dünyası hayli öfkeli. Maçlar oynanamadığı için sekiz aydır maaş alamadıklarını, ailelerinin geçimini sağlayamadıklarını ifade ediyorlar. Halı sahalar bile faaliyete geçmişken, salgın var diye mesleklerini icra etmekten mahrum bırakıldıklarını bunun haksızlık olduğunu belirtiyorlar. Haklılar...
Açıklanan mali raporlara yılda 919 milyon TL harcama yapabilme kudretine sahip (126 milyon TL’lik kısmı ofis gideri!) Türkiye Futbol Federasyonu'nun amatör müsabakaları başlatacak bir formülü hala üretememesi anlaşılır şey değil.
Sağlık taraması gibi!
Video yardımcı hakem sistemi, (İngilizce kısaltması VAR) uygulamasında üçüncü sezona girildi. Yüksek teknolojinin imkanlarından yararlanmak suretiyle maçın seyrini değiştirecek belirgin hakem hatalarını önlemek amacını taşıyan sistem, adalet sağlamaktan çok daha fazla kaosa yol açtı.
Bitmez tükenmez hakem kararı münakaşalarına “VAR’a gitti-gitmedi” başlığı ile yeni bir bölüm eklendi.
Üstelik VAR yoluyla yanlış karardan dönülmesi de ayrı bir dert. Galatasaray’ın Alanyaspor’a attığı golün kural dışı olduğunun saptanarak iptal edilmesi buna örnek.
Maçtan sonra Fatih Terim, “Bizim gollerimiz sağlık taraması gibi araştırılıyor” diye buna tepki göstererek, kabahati başkasına yüklemenin sınırlarını genişletti. (Bu arada ‘sağlık taraması gibi’ metaforu bir önceki hafta Kasımpaşa’nın Galatasaray’a attığı ve bilmem kaç saniye önceki pozisyona dönülerek iptal edilen gol için kullanılsa çok daha isabetli olurdu)
Diğer yandan Avrupa’da da durum pek farklı değil. Portolu Pepe, Manchester City’e 3-1 yenildikleri Şampiyonlar Ligi maçı sonrasında VAR’a başvuru konusundaki çifte standarttan yakındı. Premier Lig’de Liverpool’dan Henderson’un Everton’a attığı golün iptali de futbolun doğasıyla bağdaşmadığı gerekçesiyle büyük tartışmalara yol açtı.
VAR’dan dönüş pek mümkün olmasa da bu tablo karşısında sistemin savunucularının artık söyleyecekleri daha az şey var.