Film sektörü iki filmin birden vizyona düşmesiyle karıştı. Bir yanda Oppenheimer diğer tarafta Barbie.
2023 yazının en çok beklenen iki filmi gösterime girmesiyle birlikte gişe rekoruna doğru koşuyor. Margot Robbie'nin başrolde olduğu Barbie, cuma günü 70,5 milyon dolarlık devasa bilet satışıyla 2023'ün en büyük açılışını yapmayı başardı. Barbie filminin 100’den fazla marka ile yaptığı reklam çalışması en büyük etken. Olumlu ya da olumsuz herkes bu filmi konuşuyor. Tüm dünya pembe, Barbie oyuncaklar, kıyafetler, Barbie’ye uyarlanmış yiyeceklerle dolu şu an. Türkiye’de bir giyim firması baştan aşağı koleksiyon yapmış, Barbie’nin o ikonik kareli elbisesi için. İki bin liradan başlıyor. Alanlar var mıdır? Eminim koleksiyon tükenmek üzeredir. Buna karşılık Cillian Murphy'nin başrolde yer aldığı Christopher Nolan filmi Oppenheimer, 33 milyon dolarla 2023'ün üçüncü en büyük çıkışını yaptı hali hazırda.
Barbie nasıl çıktı?
Barbie bebeğin ortaya çıkışı Ruth Handler’in bir İsviçre gezisinde iken vitrinde gördüğü oyuncak ile başlıyor. 1950 yıllarında bebekler genellikle bebek, anne ya da ev hanımıydı. Ancak Ruth Handler'ın fikri, 1950'lerin kızlarının artık sadece anne olmak için büyümek istemedikleriydi. Böylece Barbie bebeklerin sadece anne rolünü üstlenmediklerini duyurdu. Kadınların sadece ev hanımı ve anne olmadıklarını ayrıca çalıştıklarını ve meslek sahibi olduklarını belli etmek istediğini bir otobiyografisinde şöyle aktardı; "Bütün Barbie felsefem, oyuncak bebek aracılığıyla küçük bir kızın büyüdüğünde olmak istediği her şeyi olabileceğiydi. Bu nedenle Barbie her zaman bir kadının seçenekleri olduğu gerçeğini temsil etti.”
Barbie bebek güzellik normlarını mı belirliyor?
Sizce de Barbie bebek, güzellik algımıza oynamıyor mu? Başarılı, istediğini yapabilen bir kadın imajından çok kusursuz bir güzelliği temsil ediyor düşüncesini savunanlar kısmındayım ben. Evet, Barbie bebekler ve onların sunduğu "ideal" kadın imajı konusunda birçok eleştiri mevcut. Kritikler, Barbie'nin gerçekçi olmayan fiziksel özelliklerinin (uzun bacaklar, incecik bel, sürekli bakımlı ve fit görünüm), genç kızlarda sağlıksız bir güzellik algısı yarattığını ve bunun beden imajı sorunlarına, özgüven eksikliklerine ve hatta yeme bozukluklarına yol açabileceğini belirtiyorlar. ABD'li yazar ve feminist Jill Filipovic, bu durumun genç kadınları, sürekli olarak çekici ve başarılı olmayı bekleyen, özellikle genç ve beyaz bir kadın profili olan kapitalist bir idealin içine sürüklediğini vurguluyorlar. Bu ideal, çeşitli etnik kökenler, beden tipleri ve yaş grupları arasındaki çeşitliliği görmezden gelir ve herkesin bu spesifik normu takip etmesini bekler. Özellikle genç kızlar üzerindeki etkisi nedeniyle, Barbie bebeklerin bu imajı yaymaları çeşitli tartışmalara ve eleştirilere neden olmuştur. Bu, üreticileri ve tasarımcıları daha çeşitli beden tipleri, etnik kökenler ve mesleklerle bebekler üretmeye yönlendiren bir hareketi tetiklemiştir. Ve farklı ölçülerde farklı ten rengine sahip bebekler piyasaya sürmüştür. Barbie'nin gençler üzerindeki etkisi konusu hala tartışmalıdır ve bu tartışma muhtemelen bir süre daha devam edecektir. Barbie bebeklerin çocuklar üzerindeki potansiyel etkilerinin farkında olmak ve çocuklara çeşitliliğin ve kişisel değerin önemini öğretmek, bu konuda atılabilecek önemli adımlardır.
Türkiye’de Oppenheimer önde
Öte yandan Gerwig'in Barbie'si ve Nolan'ın Oppenheimer'ı arasındaki gişe mücadelesi devam ederken Google'a göre Türkiye ‘de en çok aratılan film Oppenheimer oldu J. Robert’ın atom bombasını geliştirmesini konu alan Oppenheimer Amerika’da R derecelendirilmesi adı verilen bir sistem ile en çok gişe yapan film kategorisinde.
*R derecelendirmesi, 17 yaşından küçüklerin yanlarında ebeveyn ya da vasi olmadan sinemaya kabul edilmediği bir sistem.