“Parlayan” Yıldız'ın
kitabına bir bakış
İletişim fakültelerinde öğretiriz:
“Haberde flaş başta, sanat yapıtında (final) sonda verilir."
“Hoca'nın dediğini yap, yaptığını yapma” derler ya; ben bu yazıda finali baştan vereceğim:
Tarihte benim
-Şairim HOMEROS,
-Bilginim THALES,
-Filozofum HERAKLEİTOS.
Bilmem bilmeyen var mı:
“Gündüz, gün ışığında bile, gökteki yıldızları gören göre “Türk Gözü” denir.
TRT'den meslekdaşım Okay Sağtürk'te bu göz -ziyadesiyle- varmış ki; gözteki YILDIZ'ı yere indirdi. (Bu birleşmeden, dansın erkek Martha Graham'ı) Tan Sağtürk dünyaya geldi.
İzmir'in “Okullar Kralicesi” Amerikan Koleji'ndeki öğrenimini yarıda kesip, Okay'la yaşamını birleştiren Yıldız Sağtürk, benim TRT İzmir Radyosu Eğitim Yayınları Müdürü olduğum dönemde, “Ege'nin Büyükleri” adlı program dizisi hazırladı.
Ben Şadan kulunuz da, bu program metinlerinin birer kopyasını ayırıp, dosyalamıştım. Aradan 40 yıl geçtikten sonra, bu dosyayı, kardelen gibi saklandığı yerden çıkarıp Yıldız'a gönderdim.
İyi de etmişim: Kendi gibi kalemi de güzel Yıldız, bu program metinlerini güncelleştirip, düşünürlerin görsellerini de ekleyerek kitap olarak yayınladı: “HERKESE KENDİ FİLOZOFU: Antik Ege Işıltıları”
Kitap bana, Aragon'un dillere destan şiiri 'Elsan'ın Gözleri'ndeki şu dizeyi getirdi aklımın dallarına:
“Bulup bulup yitirdiğim cennet ülke”
KİM KİMİN FİLOZOFU?
Kitabı elinize alınca, sevgiyle üretilmiş bir yapıt olduğunu fark ediyorsunuz. Yalnız, kapakta, kitabın adıyla çelişen bir görsel var: İzmir'in yerine yenisi konulamayacak onuru Homeros'un, müthiş oturuşlu görseli, (Ege'de olmayan) Aspendos tiyatrosunun kaveasına oturmuş. (Neyse, bu kadar kusur kadı kızında da bulunur, yeni basımlarda çaresine bakılır.)
Meraklısını fazla bekletmemek için, kitabın “İÇİNDEKİLER”ini alıntılayalım:
“Önsöz, Giriş, Homeros, Thales, Anaksimandros, Heraklit, Herodot, Aisopos, Anaxagoras, Demokritos, Epiktetos, Protogoras, Sonsöz, Kaynakça, İndeks.”
Kitabı okuyarak, siz de kendi filozofunuzu seçin.
“YILDIZ'IN DÜNYASI”
İnanıyorum ki; bu kitabı okuyanlar Sofi'nin Dünyası'nı anımsayacaktır. Ancak bu, daha ayağı yere basan bir kitap. Okudukça, anlatılan düşünürlerle sokakta karşılaşıp merhabalaşmış gibi hissediyorsunuz kendinizi.
İşte Homeros; Meles çayında, liri eşliğinde kanatlı dizeler mırıldanıyor, Thales, geceleyin yıldızlara baka baka yürürken “gaflet ile görmez kuyuyu reh-güzerinde” İyi ama, bölgedeşimiz Thales böyle yapmasaydı, bir doğa olayının önceden kestirilebileceğini bilmeyecek, hala güneşi Apollon, ayı Artemis sayacaktık. İnsan eliyle yaratılmış yapıların en mükemmeli Artemis tapınağı gölgesinde, çocuklarla aşık oynayan Blosonoğlu Herakleitos, Lapseki'de çocuk-büyüklere fabllar anlatan Aisopos Dede, Talih Babası Bodrumlu Herodotos, astronomiyi astrolojinin üstüne çıkarıp bilim yapan Urlalı Anaxagoras ve öteki öncülerimiz canlanacak gözünüzde.
Ama, Egeli olmayı, yaradılışın bir armağanı sayan Şadan Dede ne diyor?
“İyi bir kitabın özeti, kendisidir.”
Geç kalmadınız; bu kayda değer kitabın imza günü var. Ne zaman, nerede?
Olasılıkla 15 Mart 2017 öğleden sonra, Kıbrıs Şehitleri Caddesi 48/A'da Yakın Kitabevi'nde. (Ben de orada olacağım.)