Sokak köpekleri insan için tehlike yarattığı gerekçesiyle toplanmak istiyor. Halbuki bu garibanlar tehlike listesinin en dibinde yer alıyor
Farkında mısınız bilmiyorum ama ülkece bir büyük vicdan sınavından daha kalmak üzereyiz.
Hafta başında Tarım ve Orman Bakanlığı 81 ilin valiliklerine yazı göndererek sahipsiz sokak hayvanlarının toplanmasının 2028'e ertelenemeyeceğini; sokakta bırakılan her bir sahipsiz hayvan için belediyelere 71 bin 965 lira para cezası uygulanacağını bildirdi.
Yani belediyelere “sakın vicdan yapmaya kalkma yoksa cezayı keserim” dedi.
Sokak köpeklerini toplamanın ölüm anlamına geldiğini, ülkede hayvanların 10’da 1’ini barındırmaya yetecek kapasitede bakımevi olmadığını, zaten mevcut barınakların da büyük bölümünün korkunç koşullar altında çalıştığını uzun zamandır anlatmaya çalışıyoruz.
Ama bir konunun altını bir kez daha çizmek lazım: Sokak köpekleri insan için tehlike yarattığı gerekçesiyle toplanmak istiyor. Halbuki bu garibanlar tehlike listesinin en dibinde yer alıyor.
*
Birkaç örnek verelim…
TÜİK verilerine göre ülkemizde son 9 yılda 104.531 çocuk kayboldu.
2021-2022 ve 2023 yıllarında en az 81 bin çocuk cinsel suç mağduru olarak kayıtlara geçti.
FISA Çocuk Hakları Merkezi’nin 2024 yılı raporuna göre en az 777 çocuk önlenebilir sebeplerle yaşamını kaybetti. Raporda en az 29 çocuğun sağlık hizmeti alırken, en az 3 çocuğun devlet koruması altında bakılırken öldükleri bilgisi var. Okulda ve oyun parklarında olması gerekirken en az 78 çocuk iş cinayetlerine kurban gitmiş. Yahu bu ülkede geçen yıl 59 çocuk intihar etmiş, intihar! Bir çocuğu ölüme sürükleyen nedenleri varın siz düşünün! Ama inanın ki bu nedenlerden hiçbiri sahipsiz köpekler değil!
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre, 2024 yılı en çok kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiği yıl oldu. Geçtiğimiz yıl 394 kadın cinayeti ve 259 şüpheli ölüm gerçekleşti. Sokak köpekleri mi yaptı bunu? Tabii ki hayır. Eşleri, eski eşleri, babaları, ağabeyleri tarafından öldürüldüler.
TÜİK rakamlarına göre 2023’te sadece trafik kazalarında 6 bin 548 kişi hayatını kaybetmiş. Trafik canavarlarını toplayan yok!
*
Bir de cadı avı başlatılan sokak köpeklerine bakalım. Tahminlere göre Türkiye genelinde en az 4 milyon sahipsiz köpek yaşıyor. Buna karşılık yılda ortalama 182 köpek saldırısı gerçekleşiyor. Üstelik 182 vakanın bir kısmı –ki yarıdan fazlasıdır- sahipli köpekleri kapsıyor.
Bu rakamlara bakıp da ülkedeki güvenlik sorununun faturasını sokak köpeklerine kesiyorlar ya; keşke şu kararlılığı kadınları öldüren katillere, çocukları istismar eden sapıklara, vur-kaçcı trafik canavarlarına gösterseler. Asıl o zaman sokaklar daha güvenli olurdu.
********************************************************************
KISA HABER
Köpek sahiplendirme
şovu rating rekoru kırdı
Türkiye’de barınaklarda yüzbinlerce köpek yuva beklerken Amerika’da sahiplendirmeyi teşvik etmek için düzenlenen televizyon programı büyük başarıya imza attı. Animal Planet adlı kanalda bu yıl 21. kez düzenlenen köpek sahiplendirme programı Puppy Bowl 12.8 milyon izleyiciyi ekran başına topladı. Program bu yıl toplam izleyici sayısını geçen yılki Puppy Bowl'a göre yüzde 2 artırdı. Her yıl daha çok ilgi çeken ve daha çok köpeğin sahiplendirildiği program bu anlamda örnek oluşturuyor. Üç saatlik yayında toplam 40 eyaletteki 80 barınaktan toplam 142 kurtarılmış köpek sahiplendirildi. Ayrıca "Team Ruff" ve "Team Fluff" takımları arasında eğlenceli bir yarışmada da yer aldı. Etkinliğe birçok tanınmış marka da sponsor oldu.
*****************************************************************************
DÜNYADAN BİHABER
Fransa’da her yıl 100 bin hayvan terk ediliyor
Evcil hayvanların sahipleri tarafından terk edilmesi dünyanın her yerinde yaşanan bir sorun. Fransa ise Avrupa ülkeleri içinde en çok sokağa terklerin yaşandığı ülke oldu. 30 Millions d'Amis Vakfı'nın gerçekleştirdiği kampanya da bu soruna dikkat çekti. 18 Haziran 2019'da başlatılan kampanya, hayvan ihmalinin ve terk edilmelerin ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını geniş kitlelere duyurarak insanlarda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
Kampanya kapsamında yapılan çalışma çarpıcı istatistikleri de ortaya koydu. Buna göre Fransa'da her yıl 100.000 hayvan terk ediliyor. Sadece yaz aylarında sahipleri tarafından terk edilen evcil hayvanların sayısı ise 60.000’i buluyor. 30 Millions d'Amis Vakfı Başkanı Reha Hutin, “Bu bizim utanç verici rekorumuz. Bu bir elektroşok kampanyası! 30 yıldır kendimizi tekrarlıyoruz. Artık yeter dememiz gerekiyor” dedi.
Bu rakamların sokağa terk edilme meselesinin acil müdahale gerektiren derin bir toplumsal soruna işaret ettiğine dikkat çekilen kampanya kapsamında hayvanların terk edilmesine ilişkin farklı senaryoları gösteren bir de video çalışması hazırlandı. Kampanya videosunda, hepsi terk edilmeye karşı savunmasız olan tipik ev hayvanları (köpekler, kediler, hamsterler ve tavşanlar) yer alıyor. Vakıf, bu hayvanları göstererek insanların bu durumlarda empati hissetmelerini ve harekete geçmelerini umuyor.
****************************************************************************
BİZİM GEZEGEN
Avrupa’da ambalaj kurallarına doğa dostu düzenleme
Avrupa Birliği ülkelerinde yeni Ambalaj ve Ambalaj Atığı Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Aşırı ambalaj kullanımının neden olduğu çevresel zorluklarla mücadele etmek için yeni önlemler içeren yönetmeliğin ambalaj endüstrisinde sera gazı emisyonlarını, su kullanımını ve çevresel maliyetleri önemli ölçüde azaltması hedefleniyor.
Yeni önlemler atık, ikincil ve yeniden kullanılabilir malzemeler için tek bir pazar geliştirmeyi; geri dönüşümü teşvik etmeyi; birincil kaynaklara bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor. Bunlar, tek kullanımlık ambalajlara alternatif olarak yeniden kullanımı ve yeniden doldurmayı teşvik etmeyi ve tüketici bilgilerini iyileştirmeyi içeriyor. Ambalaj daha sürdürülebilir olacak ve tüketicilerin ambalaj atıklarını üye devletlerin ve işletmelerin özel ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş çözümlerle daha etkili bir şekilde yeniden kullanmalarını ve ayırmalarını sağlayacak. Düzenleme böylece kaynak verimliliğini artıracak ve malzemelerin dairesel kullanımını artıracak. Yönetmelik yeni iş fırsatları sunarak iş yaratacak ve ambalaj çözümlerinde inovasyonu teşvik edecek. Ayrıca geri dönüşüm sektöründe verimliliği artıracaktır. Ayrıca, belirli tehlikeli maddelere getirilen kısıtlamalar tüketici sağlığını ve çevreyi de koruyacak.
KULAĞIMIZA KÜPE OLSUN
En mükemmel adalet, vicdandır.
• Victor Hugo