Olayın tanığı hayvanseverler önce çevredeki veterinere koşuyorlar; "Ben sokak hayvanlarına bakmıyorum" cevabı alıyorlar. Sonra Adana Büyükşehir Belediyesi Veterniner İşleri aranıyor. 1 saat sonra görevliler gelip, köpeği kırık, kanlı bacaklarından tutup bir çuval gibi aracın içine atıp gidiyorlar.
Bu olayın geçen sene yaşandığı iddia ediliyor.
Ancak görüntüler halen daha sosyal medyada paylaşılıyor.
* * *
Geçen gün bir arkadaşım bu olayı sordu; "Ne olacak o şoföre, ne ceza verecekler"...
Yanıtım "En fazla para cezası alır" oldu.
Maalesef yasalarımız böyle.
Hayvanlara karşı işlenen, işkencesinden tecavüzüne; cinayetinden yasadışı ticaretine kadar hemen her suçun karşılığı idari para cezası.
Suçun işlendiği hayvan sahipliyse, cezası bir parçacık daha ağır.
Ama eğer sahipsiz bir hayvansa... Yasalar karşısında o canın evdeki eski bir koltuktan farkı yok. Mal olarak tanımlanıyor ve cezası da ancak ona göre veriliyor.
* * *
Adana'daki olayı arkadaşım hatırlatınca Google'dan uzunca araştırdım... Türkiye'de hemen her gün hayvanlara karşı öyle suçlar işleniyor, öyle haberler okuyoruz ki bir zaman sonra olayların takibi imkansızlaşıyor. Arama motoruna “köpeğin ayaklarını ezen şoför” yazınca, türlü türlü, yürek yakan, mide bulandıran, öfkeden sizi patlama noktasına getirecek kadar haber çıkıyor karşınıza.
Olay sosyal medyada paylaşıldıktan sonra, şoför ve görevini yerine getirmeyen tüm personel hakkında suç duyurusunda bulunulmuş ve gereken cezaların verilmesi için change.org üzerinden de bir imza kampanyası başlatılmış. Ancak sonrası yok.
* * *
Change.org'dan kampanyayı başlatan Burcu Büyükkağnıcı'ya ulaştım.
O da olayın sonuçsuz kaldığını doğruladı. "İmzalar elden teslim edildi. İnternetten dilekçe dolduruldu. Telefonla konuşuldu. Olay doğrulandı. İmza sayısı fazla olmasına rağmen Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'den cevap gelmedi” dedi.
Ben arkadaşıma “en fazla para cezası” alır demiştim; anlaşılan çok söylemişim. Sıfır ceza ile bir olay daha kapanmış meğer.