Sevgili okurlar, gecen hafta Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Filateli serimize bir hafta ara vermek durumundaydık. Bu hafta kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Aslinda pul biriktirmek, önceleri bir hobi olarak başlar. Ancak ilerleyen zamanlarda zenginleşen koleksiyonun tanıtımı ihtiyacını hissedersiniz. Koleksiyonerler, pul biriktirmenin, ekonomik kazanç kapısı olduğunda birleşirler. Günümüzde bu konuya ilgi duyanların davranışlarına baktığımızda, gerek pul sergilerinde, sanatsal etkinliklerde, ulusal veya uluslararası fuarlarda, gerekse sosyal medyada kendi pullarının tanıtımını ve satışını yaptığını sıkça görürüz.
Pul koleksiyonerleri buralardan veya ülkemizde pul basımında tek yetkili kurum olan Ptt'den pul satın alarak koleksiyonlarını zenginleştirler. Aslında bir bakıma zenginleşmiş de olurlar. Çünkü pulların sunduğu sıcacık armoniyi ve pullardaki kültürü anlayacak kişi mutlaka vardır.
Peki pul nasıl toplanır?
Pul koleksiyoncularının çoğu koleksiyonculuğa damgalı pulları biriktirerek başlamıştır. Koleksiyoncular aralarında değiş tokuş ederek yeni pullar edinebiliyorlardı ancak bu yöntem günümüzde geçerliliğini yitirmiştir.
Bunun en önemli nedeni posta gönderilerinde artık pul yerine çoğunlukla ücret ödeme makinesi kullanılmasıdır. Diğer taraftan zarfların pulları otomatik damgalama makinelerinden geçirilerek tarih tatbik edilmektedir. Bu işlem sonunda pullar deformasyona da maruz kalabilmektedir.
Pul koleksiyonu yapanların bilinçli ve sistemli bir koleksiyonu tercih etmeleri gerekmektedir. Türk pulları koleksiyonu yapanların yeni çıkan pulları sistemli ve eksiksiz olarak edinmesi önerilir. Anma pullarının, posta pullarının, özel blokların ve resmi pulların ayrım yapmadan toplanması gerekir. Sistemli olarak alınan pullar, koleksiyonu ileri götürürken geçmiş yılları da imkânlar ölçüsünde yıllık takım halinde alarak koleksiyonu geriye götürmek de değerli bir koleksiyon için önemlidir. Bir diğer seçenek ise "konulu pul koleksiyonu" yapmaktır. Pul koleksiyonuna başlayan kişi, işe dar bir açıdan bakmalıdır. Yapacağı koleksiyonu, konulu ve genel olarak düşünmelidir.
Konulu koleksiyon, filatelide tematik pullar adını verdiğimiz bir konu üzerinde; örneğin, Atatürk, dünya meşhurları, tarihi eserler, hayvanlar, kuşlar, gemilerimiz, tren, uçak, müzik, spor, gibi konular üzerine yoğunlaşan koleksiyonlardır.
Genel Koleksiyon, Kronolojik Pullar adı verilen bütün pullarının toplanması ile oluşan koleksiyondur. Osmanlı Dönemi pulları, Cumhuriyet dönemi Pulları,
Kıbrıs Türk Pulları bu türe örnek verilebilir.
Koleksiyonu yıl yıl tamamlamak önem arzeder.
Koleksiyonunu yıl olarak yapmak, ticari açıdan büyük avantaj sağlar. Pul piyasında alım ve satımlar, yıl bazlı olduğu için, emisyon atlamak koleksiyonere zarar getirebilir.
Yıl takımı, hatıra, özel blok, resmi pul ve posta pullarından oluşur.
İçinde resmi pullar ve posta pulları olmayan yıl bazlı koleksiyonlar, değerlerinden çok aşağıda işlem görür.
Dünya filatelisinde katalog fiyatlarını hazırlayan editör ve kuruluşlar, pulun kalitesine göre değerlendirme yaparlar. Katalogdaki değerler, kalitesi tam olan pullar için geçerlidir. Alım satımda kalite çok önemli yer tutar.
Kaliteyi Düşüren Hatalar şu şekilde sıralanabilir:
* "Amesi" kağıdında incelme
* Dantel kısalığı veya kopuk dantel
* Zamkta parmak izleri ve sarı lekeler
* Kırık veya kıvrık pullar
* Renk farklılıkları (Işık ve güneşten etkilenme)
* Canlılığını kaybetmiş pullar
* Sahte sürsajlı pullar
Bu kurallar, filateli piyasasında geçerli olup aynı zamanda F I P. (Uluslararası Filateli Federasyonu) kurallarıdır.
Yıllardır geçerliliğini yitirmeyen filateli'de 7 altın kuralı da sıralayalım.
Koleksiyonunuzu;
* Tek seri sistemiyle yapınız
* Ne kadar kaliteli yaparsanız, değer artışı da o kadar yüksek olur
* Nem, ısı ve tozdan koruyunuz
* Erörlü pullarla süsleyiniz
* İlk gün zarflarıyla zenginleştiriniz
* Özel tarih damgalarıyla donatınız
* Normal posta damgalı zarflarla bütünleştiriniz.